Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 104. týždeň vojny (5. 2. – 11. 2. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 104. týždeň vojny (5. 2. – 11. 2. 2024) SITA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFFICE VIA AP

Správy z predchádzajúceho dňa 11. 2. 2024:

14:00 Ukrajina tvrdí, že ruskí vojaci používajú Muskov satelitný internet Starlink

Rusko používa v okupovaných oblastiach Ukrajiny satelitný internet Starlink amerického podnikateľa Elona Muska. Oznámila to v nedeľu ukrajinská vojenská rozviedka HUR, ktorá ako dôkaz zverejnila zachytený rozhovor dvoch ruských vojakov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

HUR zverejnila na sociálnej sieti Telegram audio záznam, ktorý podľa nej zachytáva dvoch ruských vojakov, ako sa rozprávajú o zriadení nových internetových terminálov na východe Ukrajiny.

Riaditeľstvo HUR pritom neposkytlo bližšie informácie o odhadovanom rozsahu používania Starlinku a ani o tom, ako sa Rusi k terminálom dostali. Hovorca rozviedky Andrij Jusov však v sobotu pre ukrajinské médiá uviedol, že používanie Starlinku ruskými vojakmi začína byť systematické.

Spoločnosť SpaceX, ktorá terminály Starlinku prevádzkuje, minulý týždeň na platforme X uviedla, že s ruskou vládou a jej armádou nemá rozbehnuté nijaké podnikanie a že jej služby v Rusku nefungujú.

Systémy Starlink sú od začiatku ruskej invázie dôležité pre ukrajinskú komunikáciu na bojisku. Americký miliardár Elon Musk, ktorý vlastní spoločnosť SpaceX, však už viackrát svojimi vyhláseniami rozhneval počas vojny Kyjev. Tento podnikateľ totiž obhajuje zníženie objemu vojenskej pomoci USA a NATO pre Ukrajinu a nalieha na vyriešenie vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou prostredníctvom rokovaní.

Vlani okrem toho Musk čelil tiež obvineniu, že prikázal vypnúť Starlink pozdĺž pobrežia polostrova Krym, aby v roku 2022 narušil ukrajinský útok na ruskú námornú flotilu. Musk to poprel s tým, že to urobiť nemohol, pretože Starlink v spomínaných oblastiach zapnutý ani nebol.

11:20 Novým veliteľom pozemných síl sa stal Olexandr Pavľuk

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval Olexandra Pavľuka, bývalého prvého námestníka ministra obrany, za nového veliteľa pozemných síl ukrajinskej armády. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry Reuters.

Na tomto poste predtým pôsobil Olexandr Syrskyj, ktorého Zelenskyj vo štvrtok vymenoval za hlavného veliteľa ozbrojených síl. Syrskyj vo funkcii hlavného veliteľa nahradil generála Valerija Zalužného v rámci najväčšej zmeny v ukrajinskom vojenskom vedení od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022. Po svojom vymenovaní vyhlásil, že ukrajinské sily sa musia pripraviť na zmenu v spôsobe boja proti ruským jednotkám. 

Zelenskyj v piatok tiež oznámil, že na návrh Syrského vymenoval Anatolija Barhylevyča za nového náčelníka generálneho štábu. V sobotu prezident vymenoval aj zástupcov nového vrchného veliteľa armády a náčelníka generálneho štábu.

SITA/AP PHOTO/VADIM GHIRDA

10:00 Ukrajinské sily zničili 40 zo 45 útočiacich ruských dronov

Ruská armáda v noci a nedeľu na Ukrajinu zaútočila 45 dronmi, ktoré vyštartovali z lokality Balaklava pri Sevastopoli a z mysu Čauda na okupovanom Kryme. Ukrajinské sily protivzdušnej obrany podľa letectva krajiny zničili 40 ruských dronov Šáhid. Ruské bezpilotné lietadlá zlikvidovali nad Kyjivskou, Vinnyckou, Žytomyrskou, Kirovohradskou, Mykolajivskou, Čerkaskou, Odeskou, Dnipropetrovskou a Chersonskou oblasťou. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská Pravda.

SITA/AP PHOTO/EVGENIY MALOLETKA

SITA/AP PHOTO/EVGENIY MALOLETKA

9:20 Ruské straty stúpli o ďalších takmer tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Moskva prišla o 930 vojakov. Od začiatku vojny tak ruská armáda stratila 395 200 ľudí, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 12 tankov, 14 obrnených bojových vozidiel pechoty a 16 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 406 tankov, 11 956 obrnených bojových vozidiel pechoty a 9 475 delostreleckých systémov.

Charkov, 10.2.2024SITA/AP PHOTO/ANDRII MARIENKOCharkov, 10.2.2024

8:40 Kyjevskí armádni velitelia: Situácia na východe a juhu frontu je zložitá

Malé mesto Avdijivka, ktoré sa nachádza severne od Donecka, sa tiež opäť dostalo pod paľbu, pričom ruskí vojaci podnikli v okolí mesta 32 útokov. Dvadsaťdva úderov bolo odrazených severne od mesta a desať na juhu, uvádza sa v situačnej správe.

Takmer rovnako prudké boje prebiehali aj na fronte pri meste Marjinka nachádzajúcom sa južne od Donecka, ktoré Rusko dobylo koncom minulého roka. V sobotu došlo k 31 zrážkam, pričom boje sa sústredili okolo susedných miest - Heorhijivky na západe a Novomychajlivky na juhu, oznámil generálny štáb v Kyjeve.

Podľa nepotvrdených mediálnych správ ruské jednotky postupujú v blízkosti mesta Novomychajlivka. Tieto informácie však nebolo možné nezávisle overiť, podotýka DPA. Ukrajinský generálny štáb neposkytol žiadne informácie o výsledku týchto bojov.

8:30 Teror nemôže zostať nepotrestaný, vyhlásil Zelenskyj po útoku na Charkov

Ukrajinský Prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil najnovší ruský útok na mesto Charkiv a vyhlásil, že „teror nemôže zostať nepotrestaný". Pri útoku ruského dronu, ktorý zasiahol čerpaciu stanicu a spôsobil rozsiahly požiar, v noci na sobotu zomrelo najmenej sedem ľudí vrátane troch detí. Informuje o tom portál Kyiv Independent, ktorý najprv informoval, že obetí na životoch bolo trinásť. „Teroristi musia prehrať túto vojnu, ktorú iniciovali. Rusko sa musí zodpovedať za každý život, ktorý zruinovalo a zničilo," uviedol Zelenskyj.

Požiar, ktorý v Charkive po ruskom útoku vypukol, zasiahol 15 obytných domov. Podľa šéfa vyšetrovacieho oddelenia polície Charkivskej oblasti Serhija Bolvinova pri požiari jedného z domov zaživa zhorela celá rodina.

Správy z predchádzajúceho dňa 10. 2. 2024:

17:30 Rusi sa pri Avdijvke snažia ovládnuť logistické trasy

Na východe Ukrajiny v oblasti tavrijskej operačnej strategickej skupiny ukrajinskej armády ruské sily sústreďujú svoje hlavné úsilie na mesto Avdijivka. Uviedol to v sobotu na Telegrame veliteľ tavrijskej skupiny Oleksandr Tarnavskyj. Dodal, že Rusi chcú získať kontrolu nad logistickými trasami, ktoré zásobujú ukrajinských vojakov. Podľa jeho slov však Kyjiv na akcie Rusov adekvátne reaguje. „Posilňujeme blokovacie pozície, zriaďujeme ďalšie palebné pozície a zapájame nové efektívne sily. Logistické dodávky pokračujú bez prerušenia,“ povedal Tarnavskyj. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Pri Avdijivke Rusi podľa Tarnavského v piatok stratili 361 vojakov a 13 kusov techniky bez zarátania dronov. Konkrétne išlo o dva tanky, jedno obrnené bojové vozidlo pechoty, jeden delostrelecký systém, šesť automobilov a tri kusy špeciálnej techniky. Okrem toho ukrajinskí vojaci zničili dve úložné miesta ruskej munície.

16:00 Rusko tvrdí, že odrazilo ukrajinský útok na ruské nákladné lode v Čiernom mori

Rusko odrazilo v piatok večer ukrajinský dronový útok na ruské civilné nákladné lode v Čiernom mori. Oznámilo to v sobotu ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

V príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Telegram rezort uviedol, že sa Ukrajina pokúsila pomocou námorných dronov napadnúť na juhozápade Čierneho mora ruské nákladne lode. Pri útoku však nevznikli nijaké škody na vojenských ani civilných plavidlách. Podľa ministerstva sa totiž podarilo ruským vojenským lietadlám a hliadkovacím lodiam útok odraziť, pričom jeden z ukrajinských dronov zničili pomocou delostrelectva a ostatné prostriedkami na elektronický boj.

Reuters však upozorňuje, že tvrdenia Ruska nemožno nezávisle overiť, pričom Ukrajina sa k tomu bezprostredne nevyjadrila. Ruské ministerstvo obrany okrem toho na Telegrame oznámilo, že v sobotu nad územím Brianskej oblasti na juhozápade Ruska zničilo tri ukrajinské drony. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody ani obete, píše agentúra AFP.

Čierne more je dôležitou námornou trasou pre vývoz ukrajinského i ruského obilia a ropy. Vlani v júli pritom Rusko odmietlo predĺžiť dohodu sprostredkovanú Tureckom a OSN, ktorá umožňovala bezpečný vývoz obilia cez Čierne more. Moskva zároveň oznámila, že bude všetky lode mieriace do ukrajinských prístavov považovať za možných prepravcov vojenského nákladu. O deň neskôr oznámila rovnaké opatrenie aj Ukrajina.

Ukrajina pritom v uplynulých mesiacoch podniká viac dronových a raketových útokov na ruské vojenské ciele v Čiernom mori, pričom sa jej podarilo potopiť najmenej jedno ruské vojenské plavidlo a ďalšie poškodiť.

9:30 Ruský útok na Charkov zabil najmenej 13 civilistov vrátane troch detí

Najmenej 13 ukrajinských civilistov zomrelo v meste Charkiv pri ruskom útoku dronmi, ktorý v noci na sobotu zasiahol benzínovú pumpu a spôsobil rozsiahly požiar. Medzi tými, ktorí prišli o život, sú aj tri deti vo veku od šesť mesiacov do sedem rokov. Starosta Charkiva Ihor Terechov uviedol, že plamene sa rozšírili na plochu 3 700 štvorcových metrov a zachvátili 15 obytných domov. Záchranári stále pátrajú po ľuďoch uviaznutých v troskách. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Charkov, 10.2.2024SITA/AP Photo/Andrii MarienkoCharkov, 10.2.2024

8:50 Zelenskyj vymenoval nového náčelníka generálneho štábu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uskutočnil ďalšiu zmenu vo vedení armády. Na návrh jej hlavného veliteľa Olexandra Syrského vymenoval v piatok generálmajora Anatolija Barhylevyča za nového náčelníka generálneho štábu. Oznámil to vo svojom pravidelnom večernom  príhovore, informovala televízia Sky News.

Túto pozíciu predtým zastával generálporučík Serhij Šaptala. Barhylevyč bol doteraz veliteľom síl územnej obrany. Zelenskyj označil Barhylevyča za „skúseného človeka“, ktorý „rozumie úlohám tejto vojny a ukrajinským cieľom“. 

wikipediaAnatolij Barhylevyč

Správy z predchádzajúceho dňa 9. 2. 2024:

20:15 Ukrajinský minister obrany sa prvýkrát stretol s novým hlavným veliteľom armády

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov sa prvýkrát stretol s novovymenovaným hlavným veliteľom armády Oleksandrom Syrským, aby prediskutovali podrobný plán činnosti armády na tento rok. Oznámila to tlačová služba ukrajinského ministerstva obrany, informuje web Ukrajinská pravda.

„Kritickou otázkou je vytvorenie logistického systému a včasné uspokojovanie potrieb armády. Dôraz je aj na efektívny systém rotácií jednotiek a odpočinku,“ konštatoval ukrajinský rezort obrany. Umerov a Syrskyj diskutovali aj o zlepšení kvality výcviku, udržiavaní výcvikových stredísk, príprave nových inštruktorov a o učení sa podľa moderných skúseností.

19:30 Ukrajina hlási tri obete ruského raketového útoku na Sumskú oblasť

Ukrajina oznámila tri obete a štyroch zranených po piatkových ruských raketových útokoch na obec v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Traja mŕtvi a štyria zranení – to sú následky ruského náletu v Sumskej oblasti,“ uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko na platforme Telegram s tým, že obete sa v čase útoku nachádzali v dielni nemenovanej poľnohospodárskej spoločnosti.

„Policajti aj záchranári odstraňujú následky ostreľovania,“ dodal Klymenko s tým, že ruská armáda vypálila na Sumskú oblasť sedem riadených striel. Zároveň zverejnil fotografiu, na ktorej je vidieť záchranárov a trosky zničenej budovy.

15:55 Nórsko plánuje poslať Ukrajine ďalšie systémy protivzdušnej obrany NASAMS

Nórska vláda navrhla parlamentu objednanie ďalších odpaľovacích zariadení a centier riadenia paľby pre systémy protivzdušnej obrany NASAMS, ktoré by sa mali poslať na Ukrajinu. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu nórskej vlády.

„Vláda navrhuje nórskemu parlamentu objednať ďalších desať odpaľovacích jednotiek a štyri centrá riadenia paľby pre systémy protivzdušnej obrany NASAMS od spoločnosti Kongsberg Defence and Aerospace,“ konštatuje vyhlásenie nórskej vlády.

14:10 Ruské útoky počas uplynulého dňa zabili najmenej štyroch civilistov

Ruské útoky proti Ukrajine počas uplynulého dňa zabili najmenej štyroch civilistov a najmenej 12 ďalších zranili. Rusi celkovo útočili na deväť ukrajinských oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Proti Chersonskej oblasti Moskva počas uplynulého dňa podnikla 82 útokov, ktoré zabili dvoch ľudí, jedného zranili a poškodili obytné zóny, zdravotnícke zariadenie a kritickú infraštruktúru v oblasti, uviedol tamojší gubernátor Oleksandr Produkin. V Doneckej oblasti ruské útoky zabili dvoch civilistov v mestách Avdijivka a Selydove, konštatoval gubernátor oblasti Vadym Filaškin. Dodal, že v meste Selydove sedem ľudí utrpeli zranenia.

V Mykolajivskej oblasti ruské drony zasiahli obec Kucurub, pričom zranili jedného obyvateľa a poškodili sanitku, uviedol gubernátor Vitalij Kim. Moskva za uplynulý deň podnikla 156 útokov na 24 obcí v Zaporižžskej oblasti, ktoré zranili dvoch ľudí, uviedol na komunikačnej platforme Telegram gubernátor oblasti Ivan Fedorov. Rusko za uplynulý deň podniklo aj delostrelecké a mínometné útoky na približne 15 obcí v Charkovskej oblasti. Zranenie utrpel jeden civilista, uviedol gubernátor Oleh Synjehubov.

13:45 Ukrajina sa prihlásila k útokom dronmi na ruské ropné zariadenia

Ukrajina sa v piatok prihlásila k nočným útokom dronmi na dve ropné zariadenia v Krasnodarskej oblasti na juhozápade Ruska. V jednej z rafinérií vypukol požiar. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na zdroj z prostredia ukrajinských bezpečnostných služieb.

11:15 Rafinériu v Krasnodarskom kraji zachvátil požiar, pravdepodobne po útoku dronu

Rafinériu Iľskij na juhu Ruska v Krasnodarskom kraji v noci na piatok zachvátil požiar. Pravdepodobne sa tak udialo v dôsledku útoku ukrajinského dronu. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje nezávislý ruský telegramový kanál Astra. Operačné stredisko ruskej polície v okrese Severskij v Krasnodarskom kraji konštatovalo, že požiar vypukol zhruba o druhej v noci a v priebehu hodiny ho uhasili. Neskôr ruský telegramový kanál Shot uviedol, že požiar v rafinérii spôsobil útok dronu.

9:30 Rusko hlási zneškodnenie 19 ukrajinských dronov nad viacerými časťami krajiny

Ruské systémy protivzdušnej obrany zneškodnili v noci na piatok nad viacerými oblasťami krajiny a Čiernym morom 19 ukrajinských dronov, oznámilo ruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ministerstvo uviedlo, že ruské sily „zabránili pokusu kyjevského režimu o teroristický útok“ na miesta na území krajiny. Spresnilo, že dve bezpilotné lietadlá boli zničené nad Kurskou, päť nad Brianskou a štyri nad Oriolskou oblasťou, ktoré sa nachádzajú v západnej časti Ruska. Ďalšie dva zneškodnili nad Krasnodarskou oblasťou na juhozápade a šesť nad Čiernym morom.

Informácie z predchádzajúceho dňa 8. 2. 2024:

21:00 Pri Avdijivke Ukrajinci zostrelili ruský útočný vrtuľník

Ukrajinské sily oznámili, že na východe krajiny pri meste Avdijivka zostrelili ruský útočný vrtuľník Ka-52 Alligator. Podľa veliteľa ukrajinských jednotiek bojujúcich na juhovýchodnom fronte Oleksandra Tarnavského ukrajinskí vojaci použili prenosnú protivzdušnú strelu. Informoval o tom portál Sky News.

Vrtuľník Ka-52 Alligator je jednou z najnebezpečnejších zbraní ruského letectva a je určený na ničenie obrnených a neobrnených cieľov lokalizovaných na zemi, tankov, pomalých letiacich cieľov aj vojakov.

Ukrajinskí vojaci bránia Avdijivku už niekoľko mesiacov. Je totiž považovaná za vstupnú bránu do mesta Doneck a Rusko ju vníma ako kľúčovú oblasť pre prevzatie úplnej kontroly nad Doneckou a Luhanskou oblasťou.

17:50 Zalužného odvolali z funkcie hlavného veliteľa armády. Nahradí ho Syrskyj

Hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl generála Valerija Zalužného odvolali z funkcie. Oznámil to ukrajinský minister obrany Rustem Umerov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Dnes bolo prijaté rozhodnutie o zmene vedenia Ozbrojených síl Ukrajiny. Som úprimne vďačný Valerijovi Fedorovičovi (Zalužnému) za všetky jeho úspechy a víťazstvá,“ uviedol Umerov na sociálnej sieti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzičasom oznámil, že Zalužného vo funkcii nahradí doterajší veliteľ pozemných síl Olexandr Syrskyj. Zalužnému tiež navrhol, aby bol naďalej súčasťou snáh Ukrajiny o porážku ruských síl. 

O Zalužného rezignácii, resp. odvolaní sa špekulovalo už niekoľko dní. Zelenskyj začiatkom tohto týždňa potvrdil, že jeho odvolanie zvažuje. Podľa neho by však išlo o rozhodnutie týkajúce sa celkového smeru vedenia krajiny, nielen výmeny v armádnom sektore.

Podľa západných médií navrhol Zelenskyj minulý týždeň Zalužnému rezignáciu, no generál to odmietol. Podľa agentúry AP prepukol spor medzi Zelenským a Zalužným vlani na jeseň, keď veliteľ v rozhovore pre britský týždenník The Economist priznal, že boje na Ukrajine uviazli na mŕtvom bode. Zelenskyj však odmietol, že by bol tento rozhovor predmetom sporu.

Generál Zalužnyj sa v prvých dňoch invázie v roku 2022 významne podieľal na obrane Kyjeva a na znovuzískaní území na východe a juhu Ukrajiny. Medzi obyvateľstvom je vnímaný ako vojnový hrdina a podľa prieskumov verejnej mienky je populárnejší ako prezident Zelenskyj, poznamenáva agentúra DPA. 

17:30 V prvom roku vojny ruská agresia v Mariupoli zabila najmenej 8-tisíc civilistov

V meste Mariupoľ na juhu Ukrajiny v prvom roku vojny v dôsledku ruskej agresie podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) zomrelo najmenej 8-tisíc ľudí. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Napriek problémom spojeným s vyšetrovaním vojnových zločinov v oblastiach, ktoré sa stali nedostupnými pre ruskú okupáciu, sme s našimi partnermi strávili takmer dva roky odhaľovaním pravdy o strašných zločinoch spáchaných ruskými jednotkami v Mariupoli,“ povedal výkonný riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Truth Hounds Roman Avramenko. Správa HRW a Truth Hounds je založená na 240 rozhovoroch. Uskutočnili ich predovšetkým s ľuďmi, ktorí ušli z Mariupoľa. 

Mariupoľ po ruských náletoch.sita/AP Photo/Evgeniy Maloletka, FileMariupoľ po ruských náletoch.Obhajcovia ľudských práv zdôrazňujú, že celkový počet civilných obetí vojny v Mariupoli môže byť výrazne vyšší, keďže niektoré hroby môžu obsahovať viacero tiel a pozostatky iných boli s najväčšou pravdepodobnosťou pochované pod troskami. Okrem toho niektoré pozostatky sú pravdepodobne stále v provizórnych hroboch.

14:20 Rusi sa snažia prelomiť obranu mesta Časiv Jar neďaleko Bachmutu

Ruské sily sa pokúšajú prelomiť ukrajinskú obranu mesta Časiv Jar, ktoré leží neďaleko Bachmutu. Ruské jednotky podľa ukrajinskej armády útočia v malých skupinách, ktoré podporujú drony a delostrelectvo. Uviedla to v stredu tlačová služba pozemných síl Ukrajiny po tom, ako generálplukovník Oleksandr Syrskyj navštívil vojenské jednotky, ktoré bránia bachmutský sektor. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

„Situácia je napätá a vyžaduje si neustále monitorovanie a rýchle rozhodovanie na mieste,“ konštatovala ukrajinská armáda. Dodala, že ruské jednotky vo veľkom využívajú kamikadze drony a prostriedky elektronického boja.

14:00 Takto vyzeral 714. deň vojny z pohľadu ukrajinských ozbrojených síl

10:00 Padlo ďalších 910 ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 910 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 392 380, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 11 tankov, 20 obrnených bojových vozidiel pechoty a 24 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 383 tankov, 11 899 obrnených bojových vozidiel pechoty a 9 411 delostreleckých systémov.

9:00 Ukrajina oznámila, že zostrelila 11 zo 17 útočných dronov vypálených Ruskom

Ukrajinská protivzdušná obrana a mobilné skupiny takzvaných lovcov dronov zostrelili 11 zo 17 útočných dronov vypálených Ruskom na štyri oblasti Ukrajiny, oznámili vo štvrtok vzdušné sily Kyjeva. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Vzdušné sily spresnili, že drony Šáhid iránskej výroby boli zostrelené nad Odeskou a Mykolajivskou oblasťou na juhu Ukrajiny, nad Dnepropetrovskou oblasťou na juhovýchode a nad centrálnou Vinnyckou oblasťou.

Oblastní predstavitelia uviedli, že dronový útok poškodil vyše 20 bytových domov a komerčných budov v meste Mykolajiv a zasiahol zariadenia civilnej infraštruktúry v Odese na pobreží Čierneho mora na juhu Ukrajiny. Neboli hlásené žiadne obete.

Podrobnosti o škodách v ostatných oblastiach nie sú zatiaľ známe, dodala agentúra Reuters.

8:15 Rusi na okupovaných územiach blokujú prístup k službám Googlu

Rusi blokujú prístup k službám Googlu na okupovaných územiach Ukrajiny. Uviedlo to ukrajinské Centrum národného odporu. „Obyvatelia viacerých obcí na juhu nemajú prístup k YouTubu, vyhľadávaču Google a Gmailu. Nepriateľ tak nielen posilňuje svoju kontrolu v informačnej oblasti, ale zároveň ich (miestnych obyvateľov) nabáda, aby prešli na ruské alternatívy,“ uviedlo Centrum národného odporu. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Centrum národného odporu dodalo, že ruský webový vyhľadávač Yandex odovzdáva informácie Rusom a pomáha sledovať pohyb Ukrajincov na okupovaných územiach. 

<p><strong>Informácie z predchádzajúceho dňa 8. 2. 2024:</strong>

</p>

<p><strong>21:00&nbsp;Pri Avdijivke Ukrajinci zostrelili ruský útočný vrtuľník</strong>

</p>

Ukrajinské sily oznámili, že na východe krajiny pri meste Avdijivka zostrelili ruský útočný vrtuľník Ka-52 Alligator. Podľa veliteľa ukrajinských jednotiek bojujúcich na juhovýchodnom fronte Oleksandra Tarnavského ukrajinskí vojaci použili prenosnú protivzdušnú strelu. Informoval o tom portál Sky News.

</p>

<p>Vrtuľník Ka-52 Alligator je jednou z najnebezpečnejších zbraní ruského letectva a je určený na ničenie obrnených a neobrnených cieľov lokalizovaných na zemi, tankov, pomalých letiacich cieľov aj vojakov.

</p>

<p>Ukrajinskí vojaci bránia Avdijivku už niekoľko mesiacov. Je totiž považovaná za vstupnú bránu do mesta Doneck a Rusko ju vníma ako kľúčovú oblasť pre prevzatie úplnej kontroly nad Doneckou a Luhanskou oblasťou.

</p>

<p><strong>17:50&nbsp;Zalužného odvolali z funkcie hlavného veliteľa armády.&nbsp;Nahradí ho Syrskyj</strong>

</p>

<p>Hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl generála Valerija Zalužného odvolali z funkcie. Oznámil to ukrajinský minister obrany Rustem Umerov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

</p>

<p>„Dnes bolo prijaté rozhodnutie o zmene vedenia Ozbrojených síl Ukrajiny. Som úprimne vďačný Valerijovi Fedorovičovi (Zalužnému) za všetky jeho úspechy a víťazstvá,“ uviedol Umerov na sociálnej sieti.

</p>

<p>Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzičasom oznámil, že Zalužného vo funkcii nahradí doterajší veliteľ pozemných síl Olexandr Syrskyj. Zalužnému tiež navrhol, aby bol naďalej súčasťou snáh Ukrajiny o porážku ruských síl.&nbsp;

</p>

<p>O Zalužného rezignácii, resp. odvolaní sa špekulovalo už niekoľko dní. Zelenskyj začiatkom tohto týždňa potvrdil, že jeho odvolanie zvažuje. Podľa neho by však išlo o rozhodnutie týkajúce sa celkového smeru vedenia krajiny, nielen výmeny v armádnom sektore.

</p>

<p>Podľa západných médií navrhol Zelenskyj minulý týždeň Zalužnému rezignáciu, no generál to odmietol. Podľa agentúry AP prepukol spor medzi Zelenským a Zalužným vlani na jeseň, keď veliteľ v rozhovore pre britský týždenník The Economist priznal, že boje na Ukrajine uviazli na mŕtvom bode. Zelenskyj však odmietol, že by bol tento rozhovor predmetom sporu.

</p>

<p>Generál Zalužnyj sa v prvých dňoch invázie v roku 2022 významne podieľal na obrane Kyjeva a na znovuzískaní území na východe a juhu Ukrajiny. Medzi obyvateľstvom je vnímaný ako vojnový hrdina a podľa prieskumov verejnej mienky je populárnejší ako prezident Zelenskyj, poznamenáva agentúra DPA.&nbsp;

</p>

<p><strong>17:30&nbsp;V prvom roku vojny ruská agresia v Mariupoli zabila najmenej 8-tisíc civilistov</strong>

</p>

<p>V meste Mariupoľ na juhu Ukrajiny v prvom roku vojny v dôsledku ruskej agresie podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) zomrelo najmenej 8-tisíc ľudí. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

</p>

<p>„Napriek problémom spojeným s vyšetrovaním vojnových zločinov v oblastiach, ktoré sa stali nedostupnými pre ruskú okupáciu, sme s našimi partnermi strávili takmer dva roky odhaľovaním pravdy o strašných zločinoch spáchaných ruskými jednotkami v Mariupoli,“ povedal výkonný riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Truth Hounds Roman Avramenko. Správa HRW a Truth Hounds je založená na 240 rozhovoroch. Uskutočnili ich predovšetkým s ľuďmi, ktorí ušli z Mariupoľa.&nbsp;

</p>

<p><img src="/data/media/articles/762c9574a56b0ac59adf572308ca49a5.jpg" alt="Mariupoľ po ruských náletoch."><span class="content-photo__image-credit" contenteditable="false">sita/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File</span><span class="image-title" contenteditable="false">Mariupoľ po ruských náletoch.</span>Obhajcovia ľudských práv zdôrazňujú, že celkový počet civilných obetí vojny v Mariupoli môže byť výrazne vyšší, keďže niektoré hroby môžu obsahovať viacero tiel a pozostatky iných boli s najväčšou pravdepodobnosťou pochované pod troskami. Okrem toho niektoré pozostatky sú pravdepodobne stále v provizórnych hroboch.

</p>

<p><strong>14:20&nbsp;Rusi sa snažia prelomiť obranu mesta Časiv Jar neďaleko Bachmutu</strong>

</p>

Ruské sily sa pokúšajú prelomiť ukrajinskú obranu mesta Časiv Jar, ktoré leží neďaleko Bachmutu. Ruské jednotky podľa ukrajinskej armády útočia v malých skupinách, ktoré podporujú drony a delostrelectvo. Uviedla to v stredu tlačová služba pozemných síl Ukrajiny po tom, ako generálplukovník Oleksandr Syrskyj navštívil vojenské jednotky, ktoré bránia bachmutský sektor. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

</p>

<p>„Situácia je napätá a vyžaduje si neustále monitorovanie a rýchle rozhodovanie na mieste,“ konštatovala ukrajinská armáda. Dodala, že ruské jednotky vo veľkom využívajú kamikadze drony a prostriedky elektronického boja.

</p>

<p><strong>14:00 Takto vyzeral 714. deň vojny z pohľadu ukrajinských ozbrojených síl</strong>

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGeneralStaff.ua%2Fvideos%2F940495074454756%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe> 

</pre><i class="ss-delete tyzden-embedded-code-remove"><i>×</i></i></span>

<p><strong>10:00&nbsp;Padlo ďalších 910 ruských vojakov</strong>

</p>

<p>Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 910 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 392 380, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 11 tankov, 20 obrnených bojových vozidiel pechoty a 24 delostreleckých systémov.

</p>

<p>Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 383 tankov, 11 899 obrnených bojových vozidiel pechoty a 9 411 delostreleckých systémov.

</p>

<p><strong>9:00&nbsp;</strong><strong>Ukrajina oznámila, že zostrelila 11 zo 17 útočných dronov vypálených Ruskom</strong>

</p>

<p>Ukrajinská protivzdušná obrana a mobilné skupiny takzvaných lovcov dronov zostrelili 11 zo 17 útočných dronov vypálených Ruskom na štyri oblasti Ukrajiny, oznámili vo štvrtok vzdušné sily Kyjeva. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

</p>

<p>Vzdušné sily spresnili, že drony Šáhid iránskej výroby boli zostrelené nad Odeskou a Mykolajivskou oblasťou na juhu Ukrajiny, nad Dnepropetrovskou oblasťou na juhovýchode a nad centrálnou Vinnyckou oblasťou.

</p>

<p>Oblastní predstavitelia uviedli, že dronový útok poškodil vyše 20 bytových domov a komerčných budov v meste Mykolajiv a zasiahol zariadenia civilnej infraštruktúry v Odese na pobreží Čierneho mora na juhu Ukrajiny. Neboli hlásené žiadne obete.

</p>

<p>Podrobnosti o škodách v ostatných oblastiach nie sú zatiaľ známe, dodala agentúra Reuters.

</p>

<p><strong>8:15&nbsp;Rusi na okupovaných územiach blokujú prístup k službám Googlu</strong>

</p>

Rusi blokujú prístup k službám Googlu na okupovaných územiach Ukrajiny. Uviedlo to ukrajinské Centrum národného odporu. „Obyvatelia viacerých obcí na juhu nemajú prístup k YouTubu, vyhľadávaču Google a Gmailu. Nepriateľ tak nielen posilňuje svoju kontrolu v informačnej oblasti, ale zároveň ich (miestnych obyvateľov) nabáda, aby prešli na ruské alternatívy,“ uviedlo Centrum národného odporu. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

</p>

<p>Centrum národného odporu dodalo, že ruský webový vyhľadávač Yandex odovzdáva informácie Rusom a pomáha sledovať pohyb Ukrajincov na okupovaných územiach.&nbsp;

</p>

Správy z predchádzajúceho dňa 7. 2. 2024:

19:00 Rusko zaútočilo na Charkov severokórejskými raketami

Rusko zaútočilo v stredu na Charkov raketami, z ktorých údajne dve boli zo Severnej Kórey. Uviedol to na Facebooku vedúci oddelenia vyšetrovania ukrajinskej polície v Charkovskej oblasti Serhij Bolvinov. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Dve z piatich rakiet vystrelených pri rannom útoku na Charkov sú severokórejského pôvodu. Kovové úlomky balistických rakiet boli zozbierané v priemyselnej zóne,“ napísal Bolvinov.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 64 raketami rôznych typov a kamikadze dronmi. Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany zničili 44 z nich.

15:55 Únia poskytla Ukrajine diaľkovo ovládaný odmínovací systém MV-10

Európska únia poskytla ukrajinskej Štátnej špeciálnej dopravnej službe odmínovací systém MV-10. Systém počas návštevy Ukrajiny odovzdal Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Ako informuje spravodajský web Ukrajinská pravda, oznámila to Európska služba pre vonkajšiu činnosť.

Systém MV-10 deaktivuje protipechotné a protitankové míny, ako aj inú nevybuchnutú muníciu a je osobitne vhodný na odmínovanie veľkých plôch. MV-10 dokáže odmínovať až 4-tisíc metrov štvorcových za hodinu, vrátane plôch, ktoré sú umiestnené na strmých svahoch. Vďaka diaľkovému ovládaniu je ovládanie odmínovacieho systému bezpečné. Podpora EÚ pri odmínovaní zahŕňa aj špeciálny výcvikový kurz pre ukrajinský personál pracujúci s MV-10.

15:00 Ranný ruský vzdušný útok na krajinu stál Moskvu viac ako 423 miliónov dolárov

Vzdušný útok, ktorý v stredu Rusko podniklo proti Ukrajine, stál Moskvu 423,4 milióna dolárov. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Dvadsať dronov Šáhid, ktoré Rusi vypustili, stáli rozpočet Ruskej federácie zhruba 3,9 milióna dolárov. Vypálené rakety Ch-22 a Ch-101 podľa odhadu stáli 381 miliónov dolárov, protilietadlové riadené strely S-300 približne desať miliónov dolárov, rakety Kalibr zhruba 19,5 milióna dolárov a balistické strely Iskander-M deväť miliónov dolárov.

14:50 Počet obetí masívneho ruského útoku sa zvýšil na päť

Na päť sa zvýšil počet obetí ruských útokov na ukrajinské mestá, ktoré v stredu ráno poškodili obytné budovy a energetickú infraštruktúru. Zranenia utrpelo viac ako 30 ľudí, TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

KyjevSITA/AP PHOTO/EFREM LUKATSKYKyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým informoval o troch obetiach - dvoch v Kyjeve a jednej v Mykolajive na juhu krajiny. Počet mŕtvych v ukrajinskej metropole sa zvýšil na štyri, oznámil primátor mesta Vitalij Kličko. Zomreli na juhozápade Kyjeva, keď úlomky rakety zasiahli 18-poschodovú budovu.

Kyjevské úrady hlásili po najnovšom ruskom údere najmenej 35 zranených a hasiči zasahovali pri niekoľkých požiaroch. Útok poškodil aj niekoľko elektrických vedení, čo viedlo v niektorých častiach mesta k výpadkom elektriny.

11:20 V dôsledku ruského raketového útoku na Ukrajine vzlietli stíhačky aj v Poľsku

Stíhačky Poľska a Severoatlantickej aliancie v stredu ráno vzlietli, aby zaistili poľský vzdušný priestor voči zvýšenému počtu ruských útokov na Ukrajine, oznámilo operačné velenie poľských ozbrojených síl (DORSZ). TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

DORSZ na sociálnej sieti X uviedlo, že v súvislosti s raketovými útokmi na území Ukrajiny sa zvýšila aktivita letectva Ruska. „Boli aktivované všetky nevyhnutné procedúry na zaistenie bezpečnosti poľského vzdušného priestoru a DORSZ situáciu monitoruje,“ uviedla operačné velenie. Verejnosť upozornilo aj na vyšší hluk spôsobený štartom lietadiel najmä v juhovýchodných častiach Poľska.

Ukrajinské vzdušné sily na sociálnej sieti Telegram v stredu uviedli, že jedna z rakiet smeruje k hraniciam Poľska. „Niektoré zo striel spadli a boli namierené blízko našich hraníc na oblasť Ľvova,“ uviedol podplukovník Jacek Goryszewski z DORSZ pre poľskú rozhlasovú stanicu Polskie Radio 24. Reagoval tak na otázku, či nejaká z rakiet skutočne mierila k poľským hraniciam.

10:00 Zelenskyj: Masívny ruský útok na Ukrajinu si vyžiadal tri obete

Najmenej tri obete si vyžiadal masívny nočný útok ruskej armády na Ukrajinu. Oznámil to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného útočila ruská armáda 44 raketami a 20 dronmi. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

„Ďalší masívny ruský útok na našu krajinu. Šesť regiónov sa dostalo pod nepriateľskú paľbu. Všetky naše služby v súčasnosti pracujú na odstraňovaní následkov tohto teroru,“ napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti X.

Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zneškodniť 29 rakiet a 15 dronov, informoval Zalužnyj. Ruská armáda podľa jeho slov útočila riadenými, balistickými aj protilietadlovými strelami.

V meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny zničil najnovší ruský útok desiatky domov a vyžiadal si jednu obeť, uviedol ukrajinský prezident. Dodal, že dvoch mŕtvych a desať zranených hlásili úrady v ukrajinskej metropole Kyjev. Niekoľko ľudí mohlo podľa neho uviaznuť pod troskami budov.

Ruský úder poškodil v Kyjeve aj komunikačné káble. „V súčasnosti pracujeme na tom, aby bolo všetko čo najskôr opravené,“ informoval Zelenskyj.

V Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste, utrpeli zranenia dvaja ľudia. Záchranári v súčasnosti zasahujú vo Ľvovskej oblasti, dodal ukrajinský líder.

8:55 Rusko spustilo raketový útok, varovanie pred náletmi vyhlásili pre takmer celú krajinu

Ruské sily v stredu ráno spustili raketový útok. Ako uviedlo ukrajinské letectvo, varovanie pred leteckými útokmi bolo vydané pre celé územie Ukrajiny s výnimkou Zakarpatskej oblasti susediacej so Slovenskom.

Podľa vyhlásení miestnych predstaviteľov na Facebooku a Telegrame bolo počuť explózie v hlavnom mesta Kyjev a tiež v Kyjivskej, Čerkaskej, Charkovskej, Ľvovskej a Mykolajivskej oblasti. Z poslednej spomenutej už prišli správy o zranených obyvateľoch a poškodených obytných budovách, vodovodných a plynových sieťach.

Správy z predchádzajúceho dňa 6. 2. 2024:

16:30 Ukrajina zničila zariadenie, ktoré Rusku pomáhalo korigovať dronové útoky

Ukrajinská armáda tvrdí, že v blízkosti Krymského polostrova zničila zariadenie, ktoré ruskej armáde pomáhalo korigovať útoky s použitím bezpilotných lietadiel. Informovala o tom v utorok britská stanica BBC.

Vo vyhlásení ukrajinskej armády citovanom stanicou BBC sa spresňuje, že neďaleko Ruskom anektovaného Krymu bolo vyhodené do vzduchu zariadenie, ktoré zvyšovalo dolet iránskych prieskumných bezpilotných lietadiel Mohádžer-6 využívaných na ďalšiu korekciu útokov kamikadze dronov typu Šáhid na ciele na ukrajinskom území. 

Toto zariadenie bolo podľa ukrajinskej armády nainštalované na nelegálne obsadenej ťažobnej plošine v Čiernom mori. Podľa ukrajinských médií ide o jednu z tzv. Bojkových veží.

Ukrajinská armáda svoju operáciu pri brehoch Krymu označila krycím názvom Citadela, pričom dodala, že akciu vykonali jednotky osobitného určenia „v zóne neustáleho hliadkovania ruského letectva a námorníctva.“

Zasahujúca jednotka na sociálnych sieťach priblížila scenár svojej nočnej akcie: najprv sa člny 73. námorného operačného centra priblížili k ťažobnej plošine a nastražili tam výbušninu.

Následne sa bojová skupina stiahla do bezpečnej vzdialenosti a vyhodila do vzduchu nepriateľský objekt - stožiar s anténou.  Ruská armáda toto vyhlásenie ukrajinských ozbrojených síl nekomentovala. BBC dodala, že v čase vojny nemá možnosť overovať informácie zverejnené predstaviteľmi bojujúcich strán.

Názov Bojkove veže sa pre vrtné plošiny pri severozápadnom pobreží Ruskom okupovaného Krymského polostrova vžil pre okolnosti, za akých boli za za čias prezidenta Viktora Janukovyča obstarané.

Ministerstvo energetiky, ktoré vtedy viedol súčasný poslanec ukrajinskej Najvyššej rady Jurij Bojko, bolo totiž obvinené z porušenia ukrajinských zákonov a sprenevery verejných prostriedkov v obzvlášť veľkom rozsahu. Začiatkom roku 2014 sa plošiny nachádzali na Odeskom šelfovom ložisku, neskôr ich presunuli bližšie k pobrežiu Krymu.

15:30 Situácia v Avdijivke je na niektorých miestach kritická

Situácia v okolí obliehaného mesta Avdijivka v Doneckej oblasti je čoraz náročnejšia a v niektorých oblastiach dokonca kritická. V utorok to povedal šéf mestskej vojenskej administratívy Vitalij Barabaš, informuje spravodajský portál Kyiv Independent.

„Situácia je veľmi náročná, veľmi napätá. Mohli by sme povedať, že pred pár týždňami bola situácia náročná, ale pod kontrolou,“ vyjadril sa Barabaš. Podľa neho to však neznamená, že všetko je stratené, ale Rusko naďalej vrhá veľké sily proti Avdijivke.

Ukrajinský generálny štáb v utorok informoval, že za uplynulý deň odrazili ukrajinské sily pri Avdijivke a pri Novobachmutivke, ktorá leží 14 kilometrov severozápadne, 29 útokov.

Americký inštitút pre štúdium vojny vo svojej správe o vojne na Ukrajine zo 4. februára uviedol, že ruské sily nedávno postúpili na východe Avdijivky a posunuli sa pozdĺž cesty H-20.

14:00 Z boja doteraz vyradili tretinu plavidiel ruskej Čiernomorskej flotily

Ukrajinské sily od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu vyradili z boja približne 33 percent všetkých bojových plavidiel ruskej Čiernomorskej flotily. Uviedlo to na Telegrame oddelenie strategickej komunikácie úradu hlavného veliteľa ukrajinskej armády.

„Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny konštatoval, že naša armáda vyradila z činnosti 24 ruských lodí a jednu ponorku. Verejne dostupné informácie naznačujú, že ruská Čiernomorská flotila mala na začiatku rozsiahlej invázie celkovo 74 bojových lodí,“ uviedlo oddelenie strategickej komunikácie. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Podľa ukrajinskej rozviedky sa vzhľadom na ukrajinské útoky na ruské námorníctvo Moskva snaží zriadiť námornú základňu v gruzínskom meste Očamčire, ktoré leží v Rusmi okupovanom regióne Abcházsko.

13:30 Ruský raketový útok na hotel v Charkivskej oblasti zabil dvojmesačného chlapčeka

Dvojmesačný chlapček prišiel o život a tri ženy, vrátane matky dieťaťa, utrpeli zranenia, keď ruská armáda v utorok ráno raketami S-300 zasiahla hotel v ukrajinskom meste Zoločiv v Charkivskej oblasti. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram tamojší gubernátor Oleh Synjehubov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Telo dieťaťa vytiahli spod trosiek trojposchodového hotela. Tri ženy vo veku 21, 28 a 39 rokov hospitalizovali so zraneniami, ktoré spôsobil výbuch a črepiny.

13:00  Ukrajina tvrdí, že rozbila špionážnu skupinu pracujúcu pre Rusko

Na Ukrajine v utorok zdržali piatich bývalých i súčasných pracovníkov ukrajinskej spravodajskej služby, ktorí podľa Kyjeva pracovali pre Rusko a boli členmi vplyvnej špionážnej skupiny. Oznámila to Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Podozrivých podľa ukrajinských bezpečnostných zložiek prichytili pri odovzdávaní informácií ruskej Federálnej bezpečnostnej službe (FSB). Tieto informácie sa týkali ukrajinských vojenských základní, obranných opevnení, osobných údajov a zariadení strategickej energetickej infraštruktúry.

„Ukrajinská bezpečnostná služba neutralizovala vplyvnú sieť agentov riadenú vojenskou kontrarozviedkou FSB, ktorá operovala na Ukrajine,“ uviedla SBU.

Ukrajinská generálna prokuratúra vo svojom vyhlásení oznámila, že pre podozrenie z vlastizrady zadržali päť osôb. Ide o bývalých zamestnancov spravodajskej služby ukrajinského ministerstva obrany a jej zahraničnej jednotky, ako aj súčasného regionálneho agenta SBU.

„Podozriví odovzdávali spravodajské informácie o obranných silách a strategicky dôležitých energetických zariadeniach predstaviteľom špeciálnych služieb štátu agresora,“ uviedla generálna prokuratúra. Skupina tiež poskytovala informácie o obranných bariérach pri čiernomorskom prístavnom meste Odesa či miestach, na ktorých sú v Charkovskej oblasti rozmiestnené raketomety. Odovzdávané informácie sa podľa prokuratúry týkali aj pohybu ukrajinských vojakov a vozidiel. 

Ukrajinské úrady zverejnili aj fotografie zo zatýkania mužov, ktorým rozmazali tváre. Ukrajinské úrady zadržali od začiatku ruskej invázie už niekoľko jednotlivcov, ktorí boli údajne ruskými špiónmi pracujúcimi v utajení alebo odovzdávali Rusku informácie strategického významu.

9:15 Kyjev žiada od Kanady vyradené rakety CRV7

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov vyzval Kanadu, aby Ukrajine dodala viac ako 80-tisíc vyradených rakiet CRV7, ktoré Ottawa plánuje zlikvidovať. Budanov to uviedol v rozhovore pre kanadskú televíziu Global News. Podľa jeho slov by CRV7 mohli použiť ukrajinské útočné vrtuľníky a pozemné odpaľovacie zariadenia na ničenie ruských tankov a delostrelectva. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Ukrajina podľa Budanova o dodávke rakiet CRV7 s Kanadou rokuje, ale stále čaká na rozhodnutie. Kanadskí predstavitelia uviedli, že požiadavku zvažujú, ale varujú, že rakety CRV7 sú už zastarané a ich používanie a preprava môžu byť nebezpečné. Budanov však odpovedal: „Nemáme žiadne obavy.“

Podľa odborníkov rakety CRV7 vzhľadom na to, že sa v nich používa tuhé palivo, môžu byť bezpečné za predpokladu, že boli správne skladované a neboli vystavené vlhkosti alebo kontaminácii.

8:30 Rusko stratilo už viac ako 390-tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 1 020 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 390 580, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 17 tankov, 35 obrnených bojových vozidiel pechoty a 18 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 365 tankov, 11 857 obrnených bojových vozidiel pechoty a 9 367 delostreleckých systémov.

7:50 Úrady uzavreli pre cudzincov Cherson a jeho okolie

Úrady v utorok dočasne uzavreli pre cudzincov juhoukrajinské mesto Cherson a jeho okolie. Urobili tak po tom, ako tam minulý týždeň v dôsledku útokov ruských síl prišli o život dvaja občania Francúzska pracujúci ako dobrovoľníci pre mimovládnu organizáciu HEKS/EPER. Informovala o tom agentúra DPA.

Členom diplomatických misií, zastupiteľských úradov, ako aj zamestnancom medzinárodných humanitárnych organizácií odteraz nebude bez dohody s regionálnou vojenskou správou a vojenským velením umožnený vstup do obývaných oblastí, ktoré sú neustále ostreľované nepriateľom, oznámila regionálna vojenská správa v aplikácii Telegram.

„V čase vojny nikto nemôže zaručiť bezpečnosť, ale musíme mať prehľad o prítomnosti ľudí na miestach aktívnych operácií nepriateľa,“ uviedla vojenská správa. Dvaja Francúzi zahynuli vo štvrtok pri ruskom delostreleckom útoku na mesto Beryslav v Chersonskej oblasti. Zranenia utrpeli ďalší traja francúzski občania a jeden Ukrajinec.

Správy z predchádzajúceho dňa 5. 2. 2024:

17:30 Primátor Kyjiva si neželá rezignáciu hlavného veliteľa armády Valerija Zalužného

Ukrajinská spoločnosť podľa starostu Kyjiva nie je presvedčená o pozitívnych dôsledkoch zmeny vojenského vedenia. Vitalij Kličko to uviedol na komunikačnej platforme Telegram v súvislosti s diskusiou o možnej rezignácii hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Prevažne vďaka Zalužnému Ukrajinci skutočne veria našim ozbrojeným silám, ktoré sú dnes najdôveryhodnejšie,“ konštatoval Kličko. Primátor Kyjiva o možnej rezignácii Zalužného povedal, že „politika môže prevážiť nad zdravým rozumom a záujmami štátu“. Vyjadril však nádej, že ukrajinskí predstavitelia chápu vážnosť svojich plánovaných krokov a zodpovednosť za ne. 

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.sita/Ukrainian Presidential Press Office via APHlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

13:45 Pri ostreľovaní Chersonu zahynuli štyria ľudia

Najmenej štyria ľudia prišli v pondelok o život a jeden utrpel zranenia pri ruskom ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson. Uviedol to náčelník mestskej vojenskej správy Roman Mročko. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Ruské sily podnikli na Chersonskú oblasť za uplynulý deň 36 útokov, napísal tamojší gubernátor Olexandr Prokudin na sociálnej sieti. Útoky podľa neho poškodili obytné štvrte a múzeum v Chersone, píše denník The Guardian. 

Cherson leží v bezprostrednej blízkosti frontovej línie, ktorú na tomto mieste tvorí rieka Dneper a takmer denne je pod paľbou. Kyjev mesto od ruských jednotiek opätovne dobyl na jeseň roku 2022.

11:25 Ruské útoky počas uplynulého dňa zabili najmenej jedného civilistu

Ruské útoky proti Ukrajine počas uplynulého dňa zabili najmenej jedného civilistu a najmenej päť ďalších zranili. Rusi celkovo útočili na deväť ukrajinských oblasti. Obete hlásili v Doneckej oblasti a Chersonskej. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje pondelkové správy regionálnych úradov.

V Doneckej oblasti v meste Toreck na východe krajiny o život prišiel jeden človek a dvaja utrpeli zranenia. Ďalších dvoch civilistov ruské útoky zranili v meste Avdijivka, informoval tamojší gubernátor Vadym Filaškin.

Proti Chersonskej oblasti Moskva počas uplynulého dňa podnikla 36 útokov, ktoré zranili jednu osobu a poškodili obytné štvrte a múzeum v meste Cherson, uviedol gubernátor oblasti Oleksandr Produkin.

10:40 Ruská strana stratila už takmer 390-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 389 560 vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas nedele prišli Rusi o 810 vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 6 348 tankov, 11 822 bojových obrnených vozidiel, 12 412 vozidiel a palivových nádrží, 9 349 delostreleckých systémov, 979 odpaľovacích raketových systémov, 664 systémov protivzdušnej obrany, 324 vrtuľníkov, 332 lietadiel, 7 173 dronov, 1 848 striel s plochou dráhou letu, 24 lodí, jednu ponorku a 1 486 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite