Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najmenej polovica všetkých budov v Gaze je poškodená alebo zničená

.tasr .svet

Snímky tiež ukazujú, že izraelské bombardovanie južnej a centrálnej časti Pásma Gazy sa zintenzívnilo od začiatku decembra minulého roka.

Najmenej polovica všetkých budov v Gaze je poškodená alebo zničená SITA/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

najmenej polovica všetkých budov v Pásme Gazy zostala od začiatku konfliktu v októbri minulého roka poškodená alebo zničená, uviedla v utorok britská stanica BBC. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Družicové snímky analyzované americkými univerzitami a preskúmané BBC naznačujú, že v tejto pobrežnej palestínskej enkláve zostalo po 7. októbri minulého roka poškodených 144 000 až 175 000 budov, čo zodpovedá 50 až 61 percentám.

Najťažšie je postihnuté mesto Chán Júnis na juhu Gazy, o ktorom izraelskí predstavitelia predpokladajú, že je baštou vojenských vodcov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, vyplýva z analýzy.

Izrael opakovane zdôrazňoval, že je vo vojne s Hamasom, a nie s palestínskymi civilistami, píše DPA. Hamas pritom obviňuje z podnikania útokov z civilistami obývaných oblastí, nemocníc a ďalších civilných budov, ako aj z využívania civilistov ako ľudských štítov. Hamas tieto tvrdenia popiera.

Obytné štvrte v Pásme Gazy zostali v dôsledku ofenzívy zdevastované, predtým rušné obchodné štvrte i univerzity sa zmenili na trosky a zničená bola aj poľnohospodárska pôda, uvádza BBC. Len v Chán Júnise bolo podľa satelitných snímok zničených viac než 38 000 budov. Z mesta v dôsledku ťažkých bojov ušli tisícky ľudí.

Z údajov Organizácie Spojených národov (OSN) vyplýva, že viac než 1,3 milióna z dovedna 2,2 milióna obyvateľov Pásma Gazy v súčasnosti žije v Rafahu na území južnej hranice Gazy s Egyptom.

Militanti z Hamasu a ďalších extrémistických skupín podnikli vlani 7. októbra sériu koordinovaných útokov na územie Izraela blízko hraníc s Pásmom Gazy, pripomína DPA. Zabili viac než 1200 ľudí vrátane stoviek izraelských civilistov.

Izrael reagoval masívnymi náletmi a spustením pozemnej ofenzívy. Deklarovaným cieľom izraelskej vlády je vojenské zničenie Hamasu a oslobodenie rukojemníkov zadržiavaných v Gaze. Podľa Hamasom riadeného palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo v dôsledku ofenzívy v Gaze už takmer 27 000 ľudí.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite