Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko znovu požiadalo Nemecko, aby uvažovalo o odškodnení za druhú svetovú vojnu

.tasr .svet

Požiadavka ministra novej poľskej proeurópskej vlády bola výrazne zmiernená v porovnaní s predchádzajúcim poľským kabinetom.

Poľsko znovu požiadalo Nemecko, aby uvažovalo o odškodnení za druhú svetovú vojnu SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková so svojím poľským kolegom Radoslawom Sikorskim po spoločnej tlačovej konferencii na ministerstve zahraničných vecí v Berlíne, utorok 30. januára 2024

poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski v utorok uviedol, že by bol rád, keby sa nemeckí predstavitelia „tvorivým“ spôsobom zamysleli nad kompenzáciou obrovských strát, ktoré Poľsko utrpelo od nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Požiadavka ministra novej poľskej proeurópskej vlády bola výrazne zmiernená v porovnaní s predchádzajúcim poľským kabinetom, ktorý od Berlína žiadal reparácie 1,3 bilióna eur za druhú svetovú vojnu. Nemecko požiadavky Poľska viackrát odmietlo. Tvrdí, že táto záležitosť je dávno uzavretá a nemecká vláda nebude o tejto veci rokovať. Sikorski pricestoval do Berlína rokovať so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbockovou o zlepšení vzťahov, ktoré boli za predchádzajúcej poľskej vlády napäté.

„Taktiež požiadam ministerku, aby nemecká vláda tvorivým spôsobom uvažovala o nájdení formy kompenzácie vojnových strát alebo o odškodnení,“ povedal Sikorski. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

Baerbocková uviedla, že „vyrovnanie sa s utrpením miliónov (ľudí), ktoré Nemecko spôsobilo Poľsku, zostáva úlohou naveky“. Výzvu na reparácie nekomentovala. Poľsko stratilo počas nacistickej okupácie medzi rokmi 1939 a 1945 približne šesť miliónov svojich občanov, z toho polovicu Židov. Utrpelo tiež obrovské škody na svojom priemysle, infraštruktúre a kultúrnom dedičstve.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite