Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do druhého kola prezidentských volieb vo Fínsku postúpili Stubb a Haavisto

.tasr .svet

Oboch už favorizovali prieskumy a skončili s odstupom pred ďalšími kandidátmi.

Do druhého kola prezidentských volieb vo Fínsku postúpili Stubb a Haavisto SITA/Markku Ulander/Lehtikuva via AP

prvé kolo prezidentských volieb vo Fínsku v nedeľu nerozhodlo o novej hlave štátu. V druhom kole sa o dva týždne stretnú bývalý premiér Alexander Stubb a exminister zahraničných vecí Pekka Haavisto, vyplýva z takmer úplných výsledkov hlasovania. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Po sčítaní 99,5 percenta hlasov mal konzervatívec Stubb 27,2 percenta a Haavisto zo strany zelených 25,8 percenta hlasov, ukázali výsledky priebežne zverejňované volebným úradom. Predseda parlamentu Jussi Halla-aho získal 19 percent a bývalý eurokomisár Olli Rehn 15,3 percenta hlasov.

Keďže žiaden z kandidátov podľa očakávaní nezískal viac ako 50 percent hlasov, uskutoční sa 11. februára druhé kolo volieb.

Funkčné obdobie súčasného prezidenta Sauliho Niinistöa sa končí 1. marca. Po dvoch šesťročných mandátoch sa už o úrad uchádzať nemohol. O post prezidenta sa uchádzalo celkovo deväť kandidátov. Takmer 1,9 milióna z približne 4,5 milióna voličov využilo možnosť odovzdať hlas vopred.

Fínsky prezident má výkonné právomoci pri tvorbe zahraničnej a bezpečnostnej politiky, najmä vo vzťahu ku krajinám mimo EÚ, ako sú Spojené štáty, Rusko a Čína. Takisto vymenúva premiéra a členov vlády, podpisuje zákony a je hlavným veliteľom ozbrojených síl.

Fínsko vlani v apríli vstúpilo do NATO a v novembri v dôsledku narastajúceho prílevu migrantov uzavrelo všetky hraničné priechody s Ruskom. Obe krajiny majú spoločné hranice v dĺžke 1340 kilometrov, pripomenula agentúra AP.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite