Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína tvrdí, že japonským lodiam nariadila opustiť vody pri súostroví Senkaku

.tasr .svet

Incident poukazuje na pretrvávajúci spor o skupinu malých ostrovov medzi oboma krajinami.

Čína tvrdí, že japonským lodiam nariadila opustiť vody pri súostroví Senkaku sita/Kyodo News via AP, File

čínska pobrežná stráž v sobotu uviedla, že nariadila japonskej rybárskej lodi a niekoľkým hliadkovacím plavidlám, aby opustili vody pri súostroví Senkaku spravovaného Japonskom vo Východočínskom mori. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej ide o najnovší incident poukazujúci na pretrvávajúci spor o túto skupinu malých ostrovov medzi oboma krajinami.

Peking si toto súostrovie nárokuje a nazýva ho Tiao-jü-tao. Čínska pobrežná stráž tvrdí, že japonské plavidlá „nezákonne vstúpili“ do vôd pri ostrovoch, čo podnietilo reakciu. 

„Naliehavo žiadame Japonsko, aby okamžite zastavilo všetky nezákonné aktivity v týchto vodách a zabezpečilo, aby sa podobné incidenty neopakovali,“ uviedla pobrežná stráž vo vyhlásení. Nešpecifikovala však, či japonské lode jej príkaz poslúchli.

Súostrovie Senkaku si nárokuje aj Taiwan, ktorý však podpísal s Japonskom dohodu o rybolove v danej oblasti a na spore sa aktívne nezúčastňuje, pripomína AP.

Súostrovie je neobývané, ale vďaka zásobám ropy a zemného plynu má strategický význam. Leží medzi Taiwanom a japonskou prefektúrou Okinawa asi 330 kilometrov od pobrežia Číny. Po druhej svetovej vojne tieto malé ostrovy spravovali Spojené štáty a v roku 1972 boli vrátané pod správu Japonska.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite