Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ očakáva okamžitú implementáciu rozhodnutia súdu OSN týkajúceho sa Pásma Gazy

.tasr .svet

Medzinárodný súdny dvor v piatok Izraelu nariadil prijať okamžité opatrenia, ktoré umožnia prísun humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

EÚ očakáva okamžitú implementáciu rozhodnutia súdu OSN týkajúceho sa Pásma Gazy SITA/AP Photo/Fatima Shbair

európska únia očakáva okamžitú implementáciu rozhodnutia súdu Organizácie Spojených národov, že Izrael musí zabrániť genocídnym činom v palestínskom Pásme Gazy.

Najvyšší súd OSN - Medzinárodný súdny dvor (MSD) - v piatok Izraelu nariadil prijať okamžité opatrenia, ktoré umožnia prísun humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a riešenie nepriaznivých životných podmienok Palestínčanov. Izrael musí tiež podniknúť opatrenia, ktorými zabráni a potrestá priame podnecovanie na páchanie genocídy vo vojne v Pásme Gazy. 

Toto predbežné opatrenie MSD však nevyhovelo juhoafrickej požiadavke, aby Izraelu nariadil zastaviť vojnové operácie v Pásme Gazy. 

EÚ vo svojom vyhlásení zverejnenom v piatok v Bruseli a citovanom agentúrou AFP zdôraznila, že „nariadenia Medzinárodného súdneho dvora sú pre strany záväzné a musia sa nimi riadiť. Európska únia očakáva ich úplnú, okamžitú a účinnú implementáciu.“

MSD svojím v piatok zverejneným rozhodnutím reagoval na podanie Juhoafrickej republiky (JAR) z decembra 2023, keď na pôde MSD oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde. Južná Afrika žiadala MSD, aby Izraelu nariadil zastavenie vojenských operácií v Pásme Gazy. Izrael v reakcii žiadal, aby MSD túto kauzu neprijal.          

MSD však v piatok oznámil, že žalobu nezamietne a bude sa ňou zaoberať, pretože má právomoc rozhodovať o mimoriadnych opatreniach, ktoré JAR požadovala vo svojom podaní proti Izraelu. 

Piatkové rozhodnutie je len dočasné a posúdenie obvinení z genocídy môže trvať celé roky, pripomína AP.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite