Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Predseda švédskej vlády Kristersson odkázal Orbánovi: Nemáme o čom diskutovať. Sme pripravení na NATO

.tasr .svet

Predseda maďarského Národného zhromaždenia Kövér vo štvrtok vyhlásil, že nepodporuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie.

Predseda švédskej vlády Kristersson odkázal Orbánovi: Nemáme o čom diskutovať. Sme pripravení na NATO SITA/AP Photo/Rafiq Maqbool Predseda švédskej vlády Ulf Kristersson

medzi Štokholmom a Budapešťou pokračuje v otázke švédskeho členstva v Severoatlantickej aliancii diplomatická prestrelka, konštatoval v piatok server telex.hu. Predseda švédskej vlády Ulf Kristersson totiž podľa denníka Aftonbladet maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi odkázal, že o vstupe Švédska do NATO niet čo diskutovať, sú však iné témy, o ktorých stojí za to rokovať, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán v utorok pozval Kristerssona do Budapešti, aby hovorili o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie. „Nemáme o čom diskutovať. Sme pripravení na NATO,“ reagoval v piatok švédsky ministerský predseda.

Podľa Aftonbladet sa švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström ohradil voči tvrdeniam predsedu maďarského Národného zhromaždenia Lászlóa Kövéra a povedal, že nikdy neurážal Maďarsko.

Kövér vo štvrtok vyhlásil, že nepodporuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Pripomenul, že členské štáty NATO sa zaväzujú, že ak dôjde k napadnutiu jednej z členských krajín, ostatné štáty jej poskytnú potrebnú pomoc a ochranu. To si podľa jeho slov vyžaduje mimoriadne vysoký stupeň dôvery. „Švédsko si to neuvedomuje. V ohováraní maďarskej vlády a zužovaní poľa jej pôsobnosti zašlo tak ďaleko, že sa to nedá vrátiť späť. Mám pocit, že v mysliach Švédov je vážne nedorozumenie,“ konštatoval.

Turecký parlament po dlhom čase napokon v utorok odhlasoval vstup Švédska do NATO. Maďarsko je tak posledným členským štátom NATO, ktorý zatiaľ neschválil vstup škandinávskej krajiny do vojenskej aliancie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite