Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švédsky premiér Kristersson súhlasil s rokovaniami s Orbánom

.tasr .svet

Maďarsko zatiaľ ako jediný člen neratifikovalo švédske členstvo v NATO, čo už v aliancii vytvára frustrácie.

Švédsky premiér Kristersson súhlasil s rokovaniami s Orbánom SITA/AP Photo/Peter Dejong

švédsky premiér Ulf Kristersson prijal návrh predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána na rokovania o vstupe Švédska do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian.

„Súhlasím s vami, že intenzívnejší politický dialóg medzi našimi krajinami by bol prospešný. Ako ste spomínali, existuje niekoľko otázok spoločného záujmu – bilaterálne, s našou spoluprácou na stíhacích lietadlách Gripen; v EÚ vzhľadom na vaše nadchádzajúce predsedníctvo; a samozrejme v rámci NATO ako spojenci,“ napísal Kristersson v liste, ktorý zverejnil švédsky verejnoprávny vysielateľ SVT. Dokončenie ratifikácie švédskeho členstva v NATO v maďarskom parlamente vytvorí podľa švédskeho premiéra „solídny základ pre napredovanie s bilaterálnymi vzťahmi a posilní vzájomné pochopenie a dôveru“.

Orbán v stredu uviedol, že vyzve parlament, aby hlasoval za švédske členstvo. Predseda parlamentu László Kövér však vo štvrtok povedal, že záležitosť nie je urgentná. V rozhovore pre provládny spravodajský portál Index obvinil Švédsko, že sa k Maďarsku správa „arogantne a nedbanlivo“. Naznačil, že v súčasnosti nepodporuje vstup Švédska do NATO, ale bude rád, ak mu dá Štokholm šancu zmeniť názor.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite