Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko obvinilo Ukrajinu z útoku na terminál na zemný plyn pri Baltskom mori

.tasr .svet

Terminál Usť-Luga neďaleko hraníc s Estónskom patrí ruskej spoločnosti Novatek, ktorá je najväčším ruským vývozcom LNG.

Rusko obvinilo Ukrajinu z útoku na terminál na zemný plyn pri Baltskom mori SITA/Tel./Kingisepp district administration Yuri Zapalatskiy via AP

kremeľ v pondelok obvinil Ukrajinu z víkendového útoku na terminál skvapalneného zemného plynu (LNG) v ruskom prístave Usť-Luga na pobreží Baltského mora. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Kyjevský režim ďalej ukazuje svoju brutálnu tvár. Zasahujú civilnú infraštruktúru, ľudí,“ odpovedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na novinársku otázku o víkendovom požiari terminálu.

Požiar tam vypukol v nedeľu, pričom od hraníc s Ukrajinou to je vyše 850 kilometrov, poukazuje AFP.

Ide o posledný zo série ukrajinských útokov, ktoré sa pravdepodobne zameriavajú na ruskú energetickú infraštruktúru. Minulý týždeň sa Kyjev prihlásil k dvom ďalším útokom vrátane jedného v Leningradskej oblasti, kde leží aj Usť-Luga.

Rusko aj Ukrajina používajú drony s výbušninami proti cieľom aj ďaleko za frontovými líniami. Obe krajiny tiež pravidelne hlásia zostrelenie zariadení nepriateľa nad svojim územím.

„Ministerstvo obrany a protivzdušná obrana podnikajú všetky nevyhnutné opatrenia na ochranu pred takýmito útokmi,“ uviedol v pondelok Peskov.

Podľa miestnych úradov si nedeľňajší požiar terminálu nevyžiadal zranených a všetci zamestnanci boli evakuovaní.

Kremeľ v pondelok označil za teroristický čin aj nedeľňajší útok v Donecku na východe Ukrajinu, ktorý si vyžiadal najmenej 27 obetí. „Špeciálna vojenská operácia bude pokračovať, aby pred týmto nebezpečenstvom ochránila našich ľudí,“ uviedol Pesko.

Podľa miestnych úradov útok v meste pod kontrolou Ruska zasiahol zaplnené trhovisko. Ukrajina sa bezprostredne k útoku nevyjadrila a ukrajinské vojenské zoskupenie Tavrija operujúce na juhu krajiny však poprelo zodpovednosť.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite