Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael a Hamas sú naďalej pripravení rokovať

.tasr .svet

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu podmienky Hamasu odmietol.

Izrael a Hamas sú naďalej pripravení rokovať SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP

aj keď Izrael odmietol požiadavku hnutia Hamas, ktoré podmieňuje prepustenie rukojemníkov ukončením bojov v Pásme Gazy, rokovania podľa denníka Wall Street Journal (WSJ) pokračujú. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Americký denník s odvolaním sa na diplomatické zdroje v nedeľu uviedol, že USA, Egypt a Katar na obe strany naliehajú, aby pristúpili k diplomatickému procesu zahŕňajúcemu postupné kroky. Začiatkom by bolo prepustenie rukojemníkov, po ktorom by nasledoval odsun izraelskej armády z Gazy a koniec vojny. Rokovania by podľa správy mali pokračovať v najbližších dňoch v Káhire.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu podmienky Hamasu odmietol. Objasnil, že islamistické hnutie žiada za prepustenie vyše 130 rukojemníkov ukončenie vojny, stiahnutie izraelských síl a pokračovanie vlády Hamasu v Pásme Gazy. Požaduje tiež prepustenie „vrahov a násilníkov“, ktorých Izrael zadržal po brutálnom útoku Hamasu a ďalších extrémistov zo 7. októbra.

„Ak by s tým súhlasili, potom by naši vojaci padli zbytočne,“ povedal Netanjahu. V takom prípade by podľa neho Izrael nebol schopný zaručiť bezpečnosť svojich občanov a ďalší útok by bol len otázkou času.

Izrael a Hamas sú však prinajmenšom znova ochotní viesť rozhovory, ktoré uviazli po ukončení prímeria v novembri, informoval WSJ s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami. Ochota hovoriť o rámcových podmienkach je pozitívnym krokom, citoval denník jeden zo zdrojov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite