Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Pásme Gazy stále prebiehajú intenzívne boje

.tasr .svet

Izraelská armáda uviedla, že v Chán Júnise zaútočila na vojenský areál, zneškodnila raketomety pripravené na použitie a našla ukryté výbušniny.

V Pásme Gazy stále prebiehajú intenzívne boje SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo

izraelská armáda pokračovala v sobotu v intenzívnych útokoch na ciele militantného hnutia Hamas v celom palestínskom Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters. Palestínski militanti útočili na severe Pásma Gazy na izraelské tanky, ktoré sa snažili zatlačiť späť na východné predmestia Džabalíje, odkiaľ židovský štát začal sťahovať svojich vojakov a presúvať ich na menšie operácie, uviedli svedkovia pre Reuters.

Izraelská armáda oznámila, že na severe Pásma Gazy zo vzduchu zaútočila na príslušníkov Hamasu, ktorí sa pokúšali nastražiť výbušniny v blízkosti postavení jej jednotiek, a odpaľovali rakety na tanky. V oblasti Chán Júnisu, najväčšieho mesta na juhu Pásma Gazy, kde armáda rozšírila svoje operácie proti Hamasu, izraelské tanky podľa svedkov v noci ostreľovali oblasti v okolí Násirovej nemocnice, pričom paľbu označili za najintenzívnejšiu za posledné dni. Táto nemocnica je najväčšie zdravotnícke zariadenie v Pásme Gazy, ktoré stále čiastočne funguje.

Izrael opakovane tvrdí, že bojovníci Hamasu operujú v nemocniciach a ich okolí, čo dokladá fotografiami a videami, no militanti i zdravotnícky personál to popierajú. Izraelská armáda tiež uviedla, že v Chán Júnise zaútočila na vojenský areál, zneškodnila raketomety pripravené na použitie a našla ukryté výbušniny.

Lietadlá izraelskej armády zhadzovali v sobotu v oblasti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy letáky vyzývajúce Palestínčanov, ktorí tam utiekli pred bojmi, aby pomohli nájsť rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.

Na letákoch boli fotografie 33 rukojemníkov s menami napísanými v arabčine, ktoré nabádali vysídlených, aby nadviazali kontakt. „Chcete sa vrátiť domov? Prosím, zavolajte, ak niektorého z nich poznáte,“ píše sa na letákoch. Počas krátkodobého novembrového prímeria bolo oslobodených viac ako 100 rukojemníkov zajatých Hamasom. Izrael tvrdí, že v Gaze je stále 132 rukojemníkov, z ktorých 27 už nežije. Izrael v sobotu zaútočil dronom aj na južný Libanon, kde zabil dvoch členov Hamasu, informovali agentúru Reuters tri bezpečnostné zdroje.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite