Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jemenskí povstalci zaútočili na americký tanker v Adenskom zálive

.tasr .svet

Tí od vlaňajšieho novembra útočia na dopravu v Červenom mori, čo odôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi.

Jemenskí povstalci zaútočili na americký tanker v Adenskom zálive sita/Indian Navy via AP

iránom podporovaní jemenskí povstalci v piatok vyhlásili, že podnikli raketový útok na americké plavidlo v Adenskom zálive. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Húsíovia, ktorý majú pod kontrolou väčšinu územia Jemenu, prostredníctvom vyhlásenia uviedli, že ich námorné sily zaútočili na plavidlo Chem Ranger s niekoľkými raketami, „čo viedlo k priamym zásahom“. Bližšie podrobnosti týkajúce sa útoku neposkytli.

Britská bezpečnostná firma Ambrey informovala, že Chem Ranger je chemický tanker vo vlastníctve Spojených štátov plaviaci sa pod vlajkou Marshallových ostrovov. Podľa Ambrey neboli po útoku hlásené žiadne obete na životoch či škody.

Firma spresnila, že tanker sa plavil zo saudskoarabského mesta Džidda do Kuvajtu, keď nahlásil „podozrivé“ približovanie sa bezpilotných lietadiel. Jeden z dronov spadol do mora približne 30 metrov od tankera. Na incident reagovala indická vojnová loď, dodala Ambrey.

Jemenskí povstalci od vlaňajšieho novembra pravidelne útočia na medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori, čo odôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Útoky húsíov na plavidlá vyústili v odvetné údery amerických a britských síl v Jemene. Spojené štáty naposledy takýto útok podnikli vo štvrtok, pričom sa podľa Bieleho domu zamerali na protilodné rakety, ktoré plánovali povstalci využiť pri útokoch v Červenom mori.

Washington v stredu tiež zaradil húsíov na zoznam tzv. globálnych teroristov. Jeho súčasťou sú sankcie, ktoré majú extrémistické skupiny odrezať od zdrojov financovania.

Americký prezident Joe Biden prisľúbil, že USA budú pokračovať v útočení, kým Teheránom podporovaní povstalci neprestanú cieliť na lode v Červenom mori. V dôsledku útokov húsíov museli viaceré veľké prepravné spoločnosti presmerovať svoje plavidlá okolo južného cípu Afriky.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite