Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

K štrajku v 100. deň vojny v Izraeli sa pripojili stovky organizácií

.tasr .svet

Tisíce účastníkov zhromaždenia v Tel Avive organizovaného príbuznými rukojemníkov a ich podporovateľmi sa na začiatku na znak solidarity na sto sekúnd stíšili.

K štrajku v 100. deň vojny v Izraeli sa pripojili stovky organizácií SITRA/AP Photo/Leo Correa

stovky izraelských spoločností vstúpili v nedeľu do 100-minútového štrajku na znak solidarity s viac ako 130 rukojemníkmi, ktorých stále zadržiavajú v Pásme Gazy. Reagovali tak na výzvu izraelskej odborovej federácie Histadrut v súvislosti s vojnou v Gaze, ktorá trvá už sto dní. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„(Izrael) je uprostred hrozného sna a ja sa chcem z tohto hrozného sna prebudiť a vytvoriť nový Izrael. Dnes štrajkujeme, aby sme spoločne pracovali na obnove krajiny,“ povedal na zhromaždení predseda Všeobecnej federácie pracujúcich v zemi Izrael (Histadrut) Arnon Bar-David. 

Vojna v Gaze vypukla po tom, ako militanti z hnutia Hamas zaútočili 7. októbra na oblasti na juhu Izraela. Hamas počas vpádu na územie Izraela zabil približne 1140 ľudí, väčšinou izraelských civilistov. Zároveň zajal aj približne 250 rukojemníkov, z ktorých zhruba 130 zostáva podľa Izraela naďalej v zajatí. Predpokladá sa, že najmenej 24 z týchto rukojemníkov bolo medzičasom zabitých.

V reakcii na to Izrael podnikol najprv nálety a neskôr aj pozemnú operáciu v Pásme Gazy. Tá si podľa najnovších údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré riadi Hamas, vyžiadala už približne 24.000 obetí na životoch, a to väčšinou žien a detí. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite