Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo veku 85 rokov zomrela herečka Jana Hlaváčová

.tasr .svet

Hlaváčovej diagnostikovali Parkinsonovu chorobu, čo ju obmedzovalo v hereckej kariére. Neskôr sa k tomu podľa webu Forum24.cz pridali depresie.

Vo veku 85 rokov zomrela herečka Jana Hlaváčová pexels.com

v sobotu krátko pred polnocou po dlhotrvajúcej ťažkej chorobe  zomrela česká herecká legenda Jana Hlaváčová vo veku 85 rokov. Na sociálnej sieti X o tom informoval hovorca pražského Národného divadla Tomáš Staněk.

„Odišla Jana Hlaváčová. Herečka, pedagogička. Divadelnú kariéru začínala v DJKT Plzeň, nasledovali výrazné role v Národnom divadle a Vinohradskom divadle. Predstaviteľka mnohých filmových a televíznych úloh. Držiteľka (ceny) Thálie za celoživotné majstrovstvo v činohre. Česť jej pamiatke,“ rozlúčil sa s jednou najvýznamnejších  českých herečiek povojnovej éry minister kultúry ČR Martin Baxa.

Medzi jej najznámejšie postavy v televízii a na filmovom plátne patrili napríklad Jarča Krbcová v seriáli Chalupári a  zdravotná sestrička Tonička v komediálnych filmoch Ako básnikom chutí  život, Koniec básnikov v Čechách a Ako básnici nestrácajú nádej, hrala tiež vo filme Anjel Pána. Pred kamerou sa naposledy objavila v roku 2011 v psychologickej dráme Viditeľný svet od Petra Krištúfka.

V roku 2012 získala Cenu Františka Filipovského za najlepší ženský výkon v dabingu vo filme Séraphine, o tri roky neskôr ju spolu s Petrom Olivom ocenili touto cenou za celoživotné herecké majstrovstvo v dabingu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite