Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína „veľmi odsudzuje“​ vyhlásenie USA o voľbách na Taiwane

.tasr .svet

Americká diplomacia v sobotu zablahoželala Lajovi k víťazstvu a ocenila obyvateľov Taiwanu „za to, že opäť ukázali silu svojho silného demokratického systému a volebného procesu“.

Čína „veľmi odsudzuje“​ vyhlásenie USA o voľbách na Taiwane SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying

komunistická Čína v nedeľu ostro odsúdila vyhlásenie Spojených štátov o voľbách na Taiwane. Vyhral v nich kandidát vládnucej Demokratickej pokrokovej strany (DPP) Laj Čching-te, ktorý v pozícii doterajšieho viceprezidenta  Taiwanu odmietal nátlak Pekingu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Pekinské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že vyhlásenie USA vysiela nesprávny signál separatistickým silám na Taiwane.

„Dôrazne to odsudzujeme a dôrazne sme proti tomu,“ uviedla hovorkyňa. Dodala, že vyhlásenie Washingtonu „vážne porušuje princíp jednej Číny“, ako aj jeho prísľub udržiavať iba neoficiálne vzťahy s Taiwanom.

„Naliehavo žiadame USA, aby zastavili svoju oficiálnu interakciu s Taiwanom a prestali vysielať separatistickým silám akýkoľvek nesprávny signál v prospech 'nezávislosti Taiwanu',“ uviedla hovorkyňa.

Peking nespomenul neoficiálnu povolebnú návštevu americkej delegácie na Taiwane, ktorú v nedeľu oznámilo zastúpenie USA na ostrove.

Laj v sobotu získal 40,1 percenta hlasov. Chou Jou-i z konzervatívnej nacionalistickej strany Kuomintang (KMT) získal 33,49 percenta hlasov, tretí Kchea Wen-če z Taiwanskej ľudovej strany (TPP) 26,45 percenta. Volebná účasť prekročila 71 percent, čo znamená, že volilo viac ako 14 miliónov obyvateľov Taiwanu.

Predvolebnú kampaň poznačil diplomatický aj vojenský tlak Pekingu vrátane každodennej aktivity čínskych stíhačiek v tesnej blízkosti vzdušného priestoru samosprávneho ostrova. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a nevylúčila, že jedného dňa použije silu na jeho dobytie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite