Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najnovší útok USA v Jemene si nevyžiadal obete ani škody, tvrdia húsíovia

.tasr .svet

Spojené štáty vykonali v sobotu nadránom ďalší vojenský úder na vojenské ciele húsíov v Jemene, pri ktorom sa zamerali na radarovú stanicu v jemenskom hlavnom meste Saná.

Najnovší útok USA v Jemene si nevyžiadal obete ani škody, tvrdia húsíovia SITA/Maxar Technologies via AP

najnovší americký útok na zariadenia húsíjskych povstalcov v Jemene nespôsobil škody a nevyžiadali si žiadne obete. Oznámil to v sobotu predstaviteľ tejto skupiny podporovanej Iránom, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

„Žiadne materiálne ani ľudské škody z útoku,“ uviedol námestník šéfa mediálneho odboru husíov Nasreddin Amer pre katarskú televíziu Al-Džazíra.

„Američania ponesú následky za túto agresiu. Reakcia príde čo možno najskôr,“ pohrazil Amer. Cieľom útoku bolo obmedziť schopnosť povstalcov útočiť na lode na námornej trase v Červenom mori.

Agentúra AFP s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje neskôr informovala, že prístavné mesta Hudajdá v sobotu zasiahla raketa. Vojenský zdroj s väzbami na povstalcov uviedol, že „zasiahnuté bolo miesto, z ktorého húsíovia odpálili raketu“. Podľa neho nie je jasné, či útok prišiel z mora alebo zo vzduchu. Útok potvrdil aj policajný zdroj.

Húsíovia podnikajú útoky na lode v Červenom mori na znak podpory Palestínčanov. K útokom začalo prichádzať po vypuknutí vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Podľa prohúsíjskej televízie al-Masirah bol sobotňajší útok cielený na základňu al-Dilmi v Sáne, ktorú majú povstalci pod kontrolou. Amer pritom v sobotu uviedol, že základňa bola už pred útokmi mimo prevádzku.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite