Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump: USA určite nepomôžu Európe, ak ju niekto napadne

.tasr .svet

Trump je favoritom na republikánsku nomináciu pre prezidentské voľby USA v roku 2024.

Trump: USA určite nepomôžu Európe, ak ju niekto napadne SITA/AP Photo/Carolyn Kaster

donald Trump v pozícii  prezidenta USA povedal vrcholným európskym predstaviteľom, že v prípade napadnutia Spojené štáty určite nepomôžu Európe. Uviedol to eurokomisár Thierry Breton. TASR prevzala stredajšiu správu z tlačovej agentúry Reuters.

„Musíte pochopiť, že ak Európu niekto napadne, my vám rozhodne neprídeme na pomoc, nepodporíme vás,“ citoval Breton Trumpove slová na Svetovom ekonomickom fóre v Davose v januári 2020. Breton je francúzsky eurokomisár zodpovedný za vnútorný trh EÚ a Trump to podľa jeho slov povedal v Davose predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Breton o tom hovoril ako osobný účastník stretnutia na diskusnom paneli Obnovme Európu v utorok v Bruseli.

„Mimochodom, NATO je mŕtve a my z neho odídeme, vystúpime z NATO,“ mal podľa Bretona povedať Trump. „A mimochodom, dlhujete mi 400 miliárd dolárov, pretože ste neplatili, vy Nemci, čo ste mali platiť na obranu, “ dodal Trump podľa Bretona.

Hovorca predsedníčky eurokomisie odmietol komentovať otázku, či sa von der Leyenovej spomienky na Trumpove slová zhodujú s Bretonovými. „Máme zásadu, že predsedníčka NIKDY neprezrádza, čo jej účastníci rozhovoru povedia na stretnutiach za zatvorenými dverami. Takže ani toto nebudeme komentovať,“ napísal hovorca v e-maile.

Trump je favoritom na republikánsku nomináciu pre prezidentské voľby USA v roku 2024. Prieskumy verejnej mienky predpovedajú v novembrovom hlasovaní tesný súboj medzi ním a demokratom Bidenom.

Hovorca Bidenovho volebného tímu uviedol: „Myšlienka, že opustí našich spojencov, ak sa mu v niečom nevyhovie, len zdôrazňuje to, čo už o Donaldovi Trumpovi dobre vieme: jediný človek, na ktorom mu záleží, je on sám.“ Trumpov volebný tím zatiaľ na žiadosť o odpoveď nereagoval, píše Reuters.

Trump sa vo funkcii prezidenta USA opakovane dostával do sporov s tradičnými spojencami. V súčasnosti poskytol len málo náznakov o svojej zahraničnej politike v prípade znovuzvolenia. Všeobecne známe sú iba výroky, že vojnu na Ukrajine ukončí do 24 hodín, čo vyvoláva v Európe znepokojenie.

Jeho súčasní aj bývalí spolupracovníci a diplomati uvádzajú, že počas druhého funkčného obdobia by si chcel Trump do kľúčových pozícií dosadiť verných ľudí, aby mal viac slobody pri presadzovaní izolacionistickej politiky a svojich vrtochov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite