Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin v roku 1999 údajne nechal zavraždiť stovky ľudí, aby sa dostal k moci

.tasr .svet

Tvrdí to jeho bývalý spolupracovník​ a niekdajší šéf moskovskej KGB Jevgenij Savosťanov.

 Putin v roku 1999 údajne nechal zavraždiť stovky ľudí, aby sa dostal k moci

bombové útoky na obytné domy v Moskve v roku 1999 zorganizovala ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), aby sa súčasný ruský vodca Vladimir Putin mohol dostať k moci. Ako referuje web dialog.ua, tvrdí to bývalý spolupracovník šéfa Kremľa Jevgenij Savosťanov.

Savosťanov, ktorý je bývalým šéfom moskovskej KGB a zástupcom šéfa administratívy Ruskej federácie, hovoril o tom, ako špeciálne služby organizovali bombové útoky na obytné budovy v Moskve v roku 1999. Potvrdil, že útoky zorganizovali Putinovi spolupracovníci, aby ho dostali k moci.

Savosťanov o tom hovoril s ruským novinárom Jevgenijom Kiselevom, pričom poukázal na stretnutie FSB v Moskve, počas ktorého sa objavili prvé nápady na spomenutý šialený plán, ako dostať k moci dovtedy málo známeho Putina. Tento plán neskôr „vylepšili“ na sériu teroristických útokov, z ktorých následne obvinili čečenské sily.

Podľa Savosťanova, ktorý vtedy spolupracoval s Putinom v tíme bývalého prezidenta Borisa Jeľcina, sa v tom čase zvolenie Putina považovalo za nemožné, a tak sa rozhodli dostať ho k moci „nenormálnym spôsobom“. Útržok videorozhovoru zverejnil na svojom telegramovom kanáli ukrajinský novinár a bloger Denys Kazanskyj.

Bombové útoky na obytné budovy v Moskve v roku 1999 boli sériou teroristických útokov, ku ktorým došlo medzi 4. a 16. septembrom 1999. V dôsledku výbuchov zahynulo 307 ľudí a viac ako 1 700 osôb utrpelo zranenia rôzneho stupňa závažnosti. Tieto bombové útoky poslúžili Kremľu ako zámienka pre rozpútanie druhej čečenskej vojny.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite