Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americké a britské sily zostrelili 21 dronov a rakiet odpálených z Jemenu

.tasr .svet

Jemenskí povstalci podnikajú útoky na plavidlá v Červenom mori zo solidarity s Palestínčanmi.

Americké a britské sily zostrelili 21 dronov a rakiet odpálených z Jemenu sita/Houthi Media Center via AP

americké a britské sily v priebehu utorka zostrelili 18 dronov a tri rakety, ktoré odpálili na medzinárodné plavebné trasy v Červenom mori povstalci z Jemenu. Informovala o tom v stredu ráno agentúra AFP. 

„Iránom podporovaní húsíovia (jemenskí vzbúrenci) podnikli komplexný útok s nasadením Iránom vyvinutých útočných kamikadze dronov..., protilodných striel s plochou dráhou letu, balistických protilodných striel,“ uviedlo vo vyhlásení Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM), ktoré zodpovedá aj za oblasť Blízkeho východu.  

Útok bol podniknutý z oblastí Jemenu, ktoré ovládajú húsijskí povstalci, a bol namierený na plavebné trasy prechádzajúce južnou časťou Červeného mora. 

Drony a rakety boli zneškodnené stíhačkami F/A-18 Hornet, operujúcimi z americkej lietadlovej lode USS Dwight D. Eisenhower, ako aj jedným britským a troma americkými torpédoborcami, uvádza CENTCOM, podľa ktorého si utorňajší útok nevyžiadal žiadne zranenia ani materiálne škody. 

Jemenskí povstalci v posledných týždňoch podnikajú opakované útoky na plavidlá v Červenom mori a tvrdia, že to robia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas. Húsíovia tvrdia, že cielia len na plavidlá, ktoré majú nejakú súvislosť s Izraelom alebo Izraelčanmi. V skutočnosti však boli týmito útokmi poškodené už desiatky krajín sveta, ktoré mali spojitosť s napadnutými loďami. 

Tieto útoky ohrozujú kľúčovú plavebnú trasu, ktorou sa prepravuje 12 percent svetového obchodu. Situácia donútila Spojené štáty vytvoriť v decembri mnohonárodnú námornú misiu, ktorá má chrániť lodnú dopravu v Červenom mori.

V spojitosti so zhoršením bezpečnostnej situácie v oblasti viaceré veľké lodné spoločnosti pozastavili prepravu cez Červené more do Suezského prieplavu. Svoje nákladné lode dočasne presmerovali na trasy vedúce okolo južného cípu Afriky, ktoré trvajú dlhšie a sú s nimi spojené vyššie finančné náklady. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite