Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pri hraniciach s Ukrajinou postaví Bielorusko nové vojenské mesto

.tasr .svet

Prvá etapa výstavby by mala byť dokončená v marci tohto roka.

Pri hraniciach s Ukrajinou postaví Bielorusko nové vojenské mesto SITA/AP Photo/Rafiq Maqbool Bieloruský prezident na samite COP28 v Dubaji, 1. 12. 2023

bielorusko stavia asi 40 kilometrov od hraníc s Ukrajinou nové vojenské mesto. Ako referuje web rozhlasovej stanice Slobodná Európa, režim samozvaného prezidenta Alexandra Lukašenka si pre výstavbu mesta zvolil lokalitu v Homeľskej oblasti.

Lukašenko vlani oznámil vytvorenie južného operačného veliteľstva v rámci ozbrojených síl. Mesto stavajú na mieste niekoľkých bývalých detských táborov. 

Ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov uviedol, že v novom vojenskom tábore bude pravdepodobne umiestnená jednotka, ktorej úlohou bude strážiť štátnu hranicu. Dodal, že „nebude prekvapený“, ak Bielorusko pri hraniciach s Ukrajinou postaví ešte niekoľko takýchto zariadení.

„Ak však dôjde k politickému zjednoteniu Bieloruska a Ruska, táto doktrína sa zmení na útočnú. Potom to bude vojenská základňa pre útok,“ povedal Ždanov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite