Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko: Baerbocková pred návštevou Izraela vyzvala na ukončenie násilia

.tasr .svet

Ide o ďalšiu zo západných osobností, ktorá volá po mierovom procese.

Nemecko: Baerbocková pred návštevou Izraela vyzvala na ukončenie násilia sita/AP Photo/Ohad Zwigenberg

nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu vyzvala na ukončenie násilia na Blízkom východe a lepšiu ochranu civilistov v Pásme Gazy. Urobila tak pred odchodom na svoju štvrtú cestu do tohto regiónu od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Terorizmus sa musí skončiť, potreba humanitárnej pomoci sa musí skončiť, tento región sa musí dostať zo začarovaného kruhu násilia,“ vyhlásila Baerbocková pred odchodom do Izraela, kde sa stretne s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom a ministrom zahraničných vecí Jisraelom Kacom.

Rokovania v Jeruzaleme budú zamerané na snahu oslobodiť rukojemníkov, ktorých Hamas zadržiava v Pásme Gazy, na humanitárnu situáciu tamojšieho obyvateľstva a na kroky, ktoré po skončení vojny povedú k vytvoreniu dvoch samostatných štátov.

„Izrael má právo brániť sa proti terorizmu, ale civilisti musia byť počas vojenských operácií lepšie chránení,“ uviedla ďalej Baerbocková a vyzvala na zvýšenie dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

„Pásmo Gazy by v budúcnosti nemalo pre Izrael predstavovať hrozbu, Hamas by mal zložiť zbrane, a libanonské militantné hnutie Hizballáh podporované Iránom a húsíovia v Jemene by mali skončiť so svojimi nebezpečnými aktivitami,“ dodala s tým, „že obe strany dokážu žiť v mieri len vtedy, keď uvidia utrpenie tej druhej“.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite