Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jordánsko: Blinken pricestoval do Ammánu v snahe zmierniť napätie v regióne

.tasr .svet

Jordánsko je nevyhnutým partnerom v pomoci zabrániť rozšíreniu konfliktu v regióne, uviedli Spojené štáty.

Jordánsko: Blinken pricestoval do Ammánu v snahe zmierniť napätie v regióne sita/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pricestoval v sobotu vo večerných hodinách do jordánskej metropoly Ammán v rámci svojej cesty po Blízkom východe, zameranej na snahu zabrániť rozšíreniu ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v tomto regióne. Na platforme X to v nedeľu skoro ráno uviedol Blinkenov hovorca Matthew Miller. TASR informuje podľa agentúrDPA a AFP.

„Jordánsko je nevyhnutým partnerom v pomoci zabrániť rozšíreniu konfliktu v regióne,“ napísal Miller. „Sme vďační za ich vodcovskú úlohu pri umožnení dodávok pomoci civilistom v Gaze,“ dodal.

Blinken do Ammánu priletel po tom, čo sa v sobotu zastavil na gréckom ostrove Kréta. Predtým sa v priebehu dňa stretol aj s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a tureckým ministrom zahraničných vecí Hakanom Fidanom v Istanbule.

Ide už o štvrtú blízkovýchodnú cestu Blinkena za uplynulé štyri mesiace. Okrem Ammánu sa chystá navštíviť Katar, Spojené arabské emiráty (SAE), Saudskú Arábiu, Izrael, Predjordánsko i Egypt, informoval jeho úrad.

Počas svojej cesty sa šéf americkej diplomacie bude usilovať diskutovať o konkrétnych krokoch, ako by mohli predstavitelia v tomto regióne využiť svoj vplyv v záujme vyhnúť sa eskalácie vojny v Gaze.

Washington chce tiež zaistiť zvýšenie dodávok humanitárnej pomoci do Gazy i prepustenie zvyšných rukojemníkov, ktorých tam zadržiavajú militanti palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.

Invázia izraelskej armády v Pásme Gazy je odpoveďou na útoky, ktoré 7. októbra uskutočnili ozbrojenci z Hamasu a ďalších militantných skupín na území Izraela. Pri útokoch zahynulo približne 1200 ľudí vrátane vyše 800 civilistov. Ďalších zhruba 250 ľudí militanti uniesli. 

Od vypuknutia vojny v Pásme Gazy zahynulo podľa najnovšej štatistiky viac než 22.722 ľudí. Zvýšil sa tiež počet cezhraničných prestreliek na hraniciach medzi Izraelom a Libanonom a útoky na lodnú dopravu v Červenom mori.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite