Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po útokoch Ruska sa zíde Rada NATO – Ukrajina

.tasr .svet

Kyjev žiada o urýchlené dodanie ďalších systémov protivzdušnej obrany, útočných dronov aj rakiet dlhého doletu.

Po útokoch Ruska sa zíde Rada NATO – Ukrajina SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky Kyjev, 3. 1. 2024

veľvyslanci členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) a Ukrajiny sa na budúcu stredu stretnú na žiadosť Kyjeva v súvislosti s nedávnymi ruskými útokmi na ukrajinské mestá a civilné oblasti. Oznámil to vo štvrtok hovorca NATO Dylan White, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ruské sily na prelome rokov podnikli jeden z najtvrdších raketových a dronových útokov od začiatku invázie z februára 2022. Pri piatkovom údere zahynulo v Kyjeve až 32 ľudí, pričom ďalšie obete aj desiatky zranených si vyžiadali útoky počas tohto týždňa.

Kyjev v tejto súvislosti žiada o urýchlené dodanie ďalších systémov protivzdušnej obrany, útočných dronov aj rakiet dlhého doletu. Podľa vysokopostaveného predstaviteľa ukrajinskej armády Serhija Najeva totiž Kyjev disponuje dostatkom munície do systémov protivzdušnej obrany na odrazenie iba niekoľkých ďalších útokov Ruska.

Hovorca NATO uviedol, že zasadnutie Rady NATO – Ukrajina na úrovni veľvyslancov „sa uskutoční na žiadosť Ukrajiny po nedávnych útokoch ruských rakiet a dronov na ukrajinských civilistov, mestá a obce“.

Pripomenul, že spojenci dodali Ukrajine širokú škálu systémov protivzdušnej obrany a sú „odhodlaní ďalej posilňovať ukrajinskú obranu.“ Budúce dodávky pomoci pre Kyjev sú však ohrozené v dôsledku patovej situácie v americkom Kongrese.

AFP dodáva, že prezident USA Joe Biden považuje podporu Ukrajiny za svoju prioritu a americké zbrane a finančná pomoc sú pre Kyjev kľúčové v boji proti ruským silám. Úsiliu dodať ďalšiu vojenskú pomoc však bránia pravicoví republikáni, ktorí odmietli súhlasiť s novým rozpočtom v prípade, ak demokrati najprv nepodporia sprísnenie opatrení na boj proti ilegálnej migrácii na hranici USA s Mexikom.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite