Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Borrell: Medzinárodné spoločenstvo musí vnútiť riešenie konfliktu v Gaze

.tasr .svet

Podľa šéfa diplomacie EÚ musí prísť riešenie zvonku.

Borrell: Medzinárodné spoločenstvo musí vnútiť riešenie konfliktu v Gaze sita/AP Photo/Virginia Mayo

medzinárodné spoločenstvo sa musí intenzívne zapojiť do riešenia konfliktu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Uviedol to v stredu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

„To, čo sme sa naučili za uplynulých 30 rokov a čo sa učíme teraz s tragédiou v Pásme Gazy je, že riešenie musí byť vnútené zvonku,“ povedal Borrell diplomatom v Portugalsku.

„Trvalý mier bude dosiahnutý len vtedy, ak sa medzinárodné spoločenstvo intenzívne zapojí do jeho dosiahnutia a vnúti riešenie,“ dodal, pričom poukázal na Spojené štáty, Európu a arabské krajiny.

Borrell upozornil, že utorkový útok pri Bejrúte, pri ktorom zahynul zástupca šéfa hnutia Hamas Sálih Árúrí, „môže spôsobiť eskaláciu konfliktu“.        

Šéf diplomacie EÚ povedal, že vo štvrtok plánuje navštíviť Libanon, no táto cesta môže byť z bezpečnostných dôvodov zrušená. 

Izrael sa neprihlásil k zodpovednosti za útok pri Bejrúte. Napriek tomu sa vo všeobecne predpokladá, že stojí za zabitím Árúrího (57), jedného zo zakladateľov vojenského krídla Hamasu a politickej dvojky tejto organizácie, píše AFP.

Izrael po teroristickom útoku zo 7. októbra prisľúbil, že zničí Hamas a spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite