Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zemetrasenie v Japonsku má najmenej 62 mŕtvych, záchranári zvádzajú boj s časom

.sita .svet

Veľa ľudí stále čaká na záchranu pod zrútenými budovami.

Zemetrasenie v Japonsku má najmenej 62 mŕtvych, záchranári zvádzajú boj s časom sita/Kyodo News via AP

japonské úrady potvrdili už najmenej 62 mŕtvych v dôsledku silného zemetrasenia, ktoré v pondelok so sériou ďalších otrasov zasiahlo západ krajiny. Počet by sa však mohol zvýšiť na prinajmenšom 64, keďže úrady ešte potvrdzujú úmrtia dvoch osôb v meste Wadžima. Desiatky ľudí sú vážne zranené.

Záchranári, vojaci a hasiči za pomoci psov urýchlene prehľadávajú trosky a pátrajú po desiatkach ľudí, ktorí sú pravdepodobne ešte uviaznutí pod troskami, hoci presný počet nie je jasný. Premiér Fumio Kišida ich úsilie označil za preteky s časom. „Uplynulo viac ako 40 hodín. Sú to preteky s časom a mám pocit, že sme v kritickom momente. Dostali sme správy, že veľa ľudí stále čaká na záchranu pod zrútenými budovami,“ povedal novinárom.

Po tom, ako prefektúru Išikawa a jej okolie v pondelok zasiahlo zemetrasenie s magnitúdom 7,6, nasledovali desiatky ďalších otrasov. V stredu nadránom mal jeden otras magnitúdo 4,9.

Úrady obyvateľom postihnutých oblastí poskytujú humanitárnu pomoc v podobe pitnej vody, prikrývok, potravín a ďalších zásob. Krajina na polostrove Noto však spôsobuje komplikácie pri dosiahnutí niektorých komunít. V niektorých oblastiach ľudia stále nemajú dodávky vody, elektriny a služby mobilných operátorov.

Meteorológovia varujú, že Išikawu by mohli zasiahnuť silné dažde, čo vyvoláva obavy zo zosuvov pôdy a ďalších škôd na poškodených domoch. Teploty tam tiež v ostatnom čase klesajú pod nulu.

Úrady zároveň varovali, že situácia je nepredvídateľná a mohli by udrieť ďalšie silné zemetrasenia.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite