Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 99. týždeň vojny (1. 1. – 7. 1. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 99. týždeň vojny (1. 1. – 7. 1. 2024) FACEBOOK/OZBROJENÉ SILY UKRAJINY Aj takto vyzerá denná rutina na fronte.

Správy z predchádzajúceho dňa 7. 1. 2024:

18:00 Japonsko dá 37 miliónov dolárov na systémy detekcie dronov

Japonská ministerka zahraničia v nedeľu pricestovala na vopred neoznámenú návštevu Ukrajiny. Jóko Kamikawa pri tejto príležitosti sľúbila, že Japonsko bude Ukrajinu naďalej podporovať. 

Ako uviedlo japonské ministerstvo zahraničia, ministerka na tlačovej konferencii s jej rezortným kolegom Dmytrom Kulebom v Kyjive oznámila, že sa Japonsko rozhodlo prispieť „37 miliónmi dolárov do trustového fondu NATO na zabezpečenie systémov detekcie dronov“.

14:40 Šéfka japonskej diplomacie v Kyjeve: Sme odhodlaní ďalej podporovať Ukrajinu

Japonsko je odhodlané naďalej podporovať Ukrajinu, vyhlásila v nedeľu japonská ministerka zahraničných vecí Jóko Kamikawaová v Kyjeve, kde pricestovala na neohlásenú návštevu počas svojej prvej zahraničnej cesty v novom roku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Japonsko je odhodlané podporovať Ukrajinu, aby sa tam mohol navrátiť mier,“ povedala Kamikawaová počas tlačovej konferencie s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Konferencia ministrov sa konala v protileteckom kryte a v pozadí bolo počuť sirény.

„Cítim, aká je teraz situácia na Ukrajine napätá... Opäť dôrazne odsudzujem ruské raketové a dronové útoky, najmä tie na Nový rok,“ uviedla japonská ministerka. Ukrajina aj Rusko v posledných dňoch hlásia zintenzívnenie útokov vo vojne, ktorú Moskva rozpútala pred takmer dvomi rokmi.

Kamikawaová zároveň oznámila, že Japonsko „vyčlení 37 miliónov dolárov na zabezpečenie systému detekcie dronov“. Ukrajine tiež pošle päť generátorov, ktoré jej „pomôžu prežiť ďalšiu zimu počas ruských útokov“.

Japonská ministerka zahraničných vecí Jóko Kamikawaová počas tlačovej konferencie s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.sita/AP Photo/Evgeniy MaloletkaJaponská ministerka zahraničných vecí Jóko Kamikawaová počas tlačovej konferencie s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.

Japonská ministerka navštívila aj mestá Irpiň a Buča, kde ukrajinské sily objavili zmasakrované telá civilistov po stiahnutí sa ruských jednotiek z oblasti Kyjeva. Uviedla, že pohľad na Buču ju šokoval. Dodala, že s Kulebom diskutovali aj o pláne Japonska zorganizovať vo februári v Tokiu konferenciu zameranú na hospodársku obnovu Ukrajiny. Kuleba zase vyjadril na konferencii solidaritu s Japonskom v súvislosti so zemetrasením, ktoré sa tam udialo 1. januára a vyžiadalo si najmenej 126 obetí. Poďakoval sa, že Japonsko sa minulý rok rozhodlo poskytnúť Ukrajine stíhačky F-16. Dodal však, že krajina potrebuje aj systémy protivzdušnej obrany.

„Ruské rakety a drony každý deň ničia ukrajinské mestá. Nemôžu nás obsadiť, tak sa nás snažia zničiť,“ povedal Kuleba. Nakoniec uviedol, že s Kamikawaovou diskutovali aj o hrozbách zo strany Severnej Kórey. Kamikawaová pricestovala v piatok do Poľska, kde začala svoju dvojtýždňovú zahraničnú cestu. Ďalej má v pláne navštíviť Fínsko, Švédsko, Holandsko, Spojené štáty, Kanadu, Nemecko a Turecko.

Japonské ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že jednou z kľúčových úloh Kamikawaovej v Kyjeve bude potvrdiť, že Japonsko trvá na dodržiavaní medzinárodného poriadku založeného na pravidlách, a zdôrazniť, že „jednostranné zmeny v status quo silou, ako napríklad ruská agresia na Ukrajine, nesmú byť nikdy dovolené“.

14:30 Masívne ostreľovanie Chersonu si vyžiadalo najmenej dve obete

Najmenej dvaja ľudia prišli v nedeľu o život a štyria ďalší utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje podľa agentúry DPA. „Ruská armáda dnes niekoľko hodín nepretržite ostreľovala obytné štvrte Chersonu,“ uviedol šéf chersonskej vojenskej správy Olexandr Prokudin na svojom účte na platforme Telegram.

Zasiahnuté bolo okrem iných aj trhovisko a viacero obytných domov. Prokudin už v nedeľňajších ranných hodinách hovoril o masívnom ostreľovaní Chersonu, ktorý Kyjev od ruských jednotiek opätovne dobyl na jeseň roku 2022. Rusi podľa neho na Cherson i jeho okolie za uplynulých 24 hodín útočili delostrelecky, mínometmi, tankami, dronmi i lietadlami. Toto ostreľovanie v rovnako intenzívnej miere pokračovalo aj v priebehu nedele, píše DPA.

Rusko už viac než 22 mesiacov vedie útočnú vojnu proti susednej Ukrajine, pričom pravidelne ostreľuje civilné ciele ako mestá alebo objekty určené na zásobovanie energiami či vodou. Cherson po oslobodení ukrajinskou armádou leží v bezprostrednej blízkosti frontovej línie, ktorú na tomto mieste tvorí rieka Dneper. Toto veľkomesto je takmer denne pod paľbou, pripomína DPA.

13:30 Rusko posilňuje národnú gardu

Ruská národná garda Rosgvardia posilňuje svoje zdroje a personál v dôsledku otrasov na scéne vnútornej bezpečnosti Ruska pre vojnu na Ukrajine. Vo svojom nedeľňajšom spravodajskom hlásení to na platforme X uvádza britské ministerstvo obrany.

Rezort poukazuje na to, že pod Rosgvardiu pripadli v októbri časti súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny a v januári sa k nej pridal Prápor Vostok zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Moskva sa tiež podľa Londýna usiluje rozložiť doneckú skupinu Kaskad, ktorá sa špecializuje na operácie s dronmi, a podriadiť jej časti Rosgvardii.

Už v júli dolná komora parlamentu povolila národnej garde používať ťažšie zbrane. Nové kapacity spolu s rozšírením o skúsených veteránov z iných skupín budú pravdepodobne predstavovať výrazné zvýšenie bojovej efektivity Rosgvardie, konštatuje britské ministerstvo.

9:15 Ukrajinská armáda v noci zneškodnila 21 z 28 útočných dronov vyslaných Ruskom

Ruská armáda v noci na nedeľu zaútočila na územie Ukrajiny pomocou 28 bezpilotných lietadiel typu Šáhid 136/131 a troch protilietadlových riadených striel S-300. Ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala 21 Ruskom vypustených dronov. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na vyhlásenie letectva ukrajinských ozbrojených síl. Podľa ukrajinskej armády boli bezpilotné lietadlá vyslané z mesta Primorsko-Achtarsk v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. Rakety boli odpálené z okupovanej časti Donbasu na východe Ukrajiny.

Hlavné smery útoku boli juh a východ ukrajinského územia, dodala ukrajinská armáda s tým, že na odrazení útoku ruskej armády sa podieľali protilietadlové raketové jednotky a mobilné palebné skupiny.

Vo vyhlásení ukrajinskej armády sa špecifikuje, že protivzdušná obrana operovala v Záporožskej, Mykolajivskej, Odeskej, Dnepropetrovskej, Kirovohradskej, Vinnyckej a Čerkaskej oblasti. O obetiach, zraneniach alebo materiálnych škodách spôsobených ďalším útokom ruskej armády, sa vo vyhlásení ukrajinskej armády nepíše, doplnila BBC.

Správy z predchádzajúceho dňa 6. 1. 2024:

18:20 Ruské rakety zabili v Doneckej oblasti 11 ľudí

Ruské ostreľovanie zabilo v sobotu v Doneckej oblasti 11 ľudí vrátane piatich detí. Osem civilistov utrpelo zranenia, oznámil gubernátor oblasti Vadym Filaškin. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Rakety S-300 zasiahli mesto Pokrovsk a obec Myrnohrad, pričom zničili najmenej šesť domov. Z trosiek zachránili jedného človeka, uviedol Filaškin. Gubernátor nešpecifikoval počet rakiet, ktoré Rusko vystrelilo. Pokrovsk sa nachádza zhruba 40 kilometrov od východnej frontovej línie.

Skôr počas dňa tiež Rusi zasiahli obec Pivnične dvoma vzdušnými bombami. Zabili jedného civilistu a ďalšieho zranili, uviedol gubernátor. Obec leží pri meste Toreck na frontovej línii, ktoré pravidelne trpí ruskými útokmi.

18:00 Rusko možno čoskoro zintenzívni operácie v snahe obsadiť Kupiansk

Rusko môže v nadchádzajúcich týždňoch zintenzívniť ofenzívne operácie v Charkivskej oblasti pri pokuse o obsadenie mesta Kupiansk. Konštatujú to analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Ako však uvádzajú v najnovšej správe o vojne na Ukrajine, tempo operácií a konfigurácia ruských jednotiek v danej oblasti nenaznačuje veľkú ofenzívu „pozdĺž celej kupiansko-lymanskej línie, podobnú neúspešnému ruskému ofenzívnemu úsiliu na severovýchode Ukrajiny v zime a na jar 2023“. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Rusko podľa ISW pomaly vybudovalo pretransformované a dobre odpočinuté jednotky na zintenzívnenie miestnych operácií, ktoré sa začali vlani v októbri. Tieto jednotky údajne nevyvinuli značné úsilie v rozbehnutých nepriateľských akciách, čím sa vyhli stratám, ktoré ruské sily utrpeli v Avdijivke, zhodnotili analytici.

Kupiansk, ktorý oslobodili spod ruskej okupácie v septembri 2022, je kritickým cieľom ruskej ofenzívy, keďže slúži ako kľúčové logistické centrum pre potenciálny posun ďalej na juh alebo západ. Obsadenie mesta by ruským silám pomohlo vytlačiť ukrajinských vojakov z východného brehu rieky Oskil a stanoviť podmienky pre ďalšie operácie na osi Kupiansk-Svatove-Kreminna, konštatuje ISW.

16:20 Dánsko dodá Ukrajine stíhačky F-16 až po ukončení výcviku ukrajinských pilotov

Dánsko pošle Ukrajine 19 stíhačiek F-16 americkej výroby až v druhom štvrťroku 2024, uviedlo v sobotu dánske ministerstvo obrany. Pôvodne sa pritom predpokladalo, že k prvej dodávke dôjde začiatkom nového roka. Informuje TASR na základe správ agentúr AFP a DPA.

„Podľa súčasného harmonogramu by sa mohlo darovanie uskutočniť v druhom štvrťroku 2024,“ uviedlo dánske ministerstvo s tým, že čaká najmä na dokončenie výcviku ukrajinského personálu, ktorý bude stíhačky obsluhovať.

Dánsko oznámilo, že daruje Ukrajine americké stíhačky F-16 vlani v auguste po schválení vládou USA. Dánska premiérka Mette Frederiksenová vtedy vyjadrila nádej, že krajina by ich mohla Ukrajine dodať na prelome rokov.

Americké F-16 majú lepšie schopnosti ako ruské, ktoré dnes Ukrajinci používajú.LMTASAmerické F-16 majú lepšie schopnosti ako ruské, ktoré dnes Ukrajinci používajú.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom novoročnom príhovore ubezpečil spojencov, že ukrajinskí piloti sú pripravení lietať na stíhačkách F-16, ktoré pravdepodobne začnú používať tento rok.

Kyjev sa snažil získal tieto stíhačky po ťažkých stratách, ktoré utrpelo ukrajinské letectvo. AFP uvádza, že americké F-16 majú lepšie bojové schopnosti ako stíhačky, ktoré používa Ukrajina teraz, a ktoré sú prevažne ruskej výroby.

Spojené štáty však dlho odmietali poslať Ukrajine tieto stíhačky, pretože sa obávali, že ich Rusko bude považovať za priameho účastníka vojny.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine vo februári 2022 dosiahla celková pomoc Dánska pre Ukrajinu hodnotu 2,2 miliardy eur.

15:30 Takto vyzeral 681. deň vojny z pohľadu Ukajinských ozbrojených síl 

14:30 Rusko by do konca roka na Ukrajine mohlo prísť o 500-tisíc vojakov

Ruská armáda by do konca tohto roka mohla vo vojne na Ukrajine stratiť 500-tisíc príslušníkov. Informuje o tom spravodajský portál The Guardian s odvolaním sa na britské ministerstvo obrany.

Rezort na platforme X uviedol, že „priemerný denný počet ruských strát na Ukrajine sa v priebehu roku zvýšil o takmer 300“. „Ak budú čísla pokračovať súčasným tempom aj počas nasledujúceho roka, Rusko stratí na Ukrajine viac ako pol milióna ľudí," dodal.

9:20 Kyjev hlási zničenie ruského veliteľského strediska na Kryme

Ukrajinská armáda podľa vlastných vyjadrení zničila v noci na sobotu ruské veliteľské stredisko na letisku Saky na Moskvou anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. TASR informuje podľa agentúry DPA.

„Letisko Saky: Všetky ciele sú zostrelené,“ uviedol v sobotu podľa ukrajinských médií šéf ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Letisko sa nachádza pri Novofedorivke na západe Krymu.

Ruské ministerstvo obrany v noci informovalo o zostrelení štyroch ukrajinských rakiet ruskou protivzdušnou obranou na polostrove Krym, píše DPA, ktorá zároveň pripomína, že vyhlásenia nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

V minulosti sa však Ukrajine už viackrát podarilo  napriek spočiatku protichodným správam z Moskvy napadnúť a poškodiť - v niektorých prípadoch dokonca aj zničiť - ruské vojenské objekty.

Kyjev tak napríklad raketami zasiahol ruskú Čiernomorskú flotilu, ktorá má základňu práve na Kryme, pričom potopil raketový krížnik Moskva a naposledy aj výsadkovú loď Novočerkassk, pripomína DPA.

Správy z predchádzajúceho dňa 5. 1. 2024:

19:20 Ukrajina plánuje spoločnú výrobu dronov s Lotyšskom

Ukrajina a Lotyšsko podľa ukrajinského ministra obrany Rustema Umerova plánujú spoločnú výrobu dronov. Povedal to po piatkovom telefonáte s lotyšským ministrom obrany Andrisom Sprūdsom, v ktorom diskutovali o aktuálnej situácii na fronte a hlavne o využívaní elektromagnetického boja a bezpilotných lietadiel. Informuje o tom web Kyiv Independent.

„Poďakoval som svojmu kolegovi za proaktívne kroky Lotyšska. Zvýšime produkciu dronov a posilníme spoločné projekty v tejto sfére," uviedol Umerov na Facebooku. „Musíme nepretržite podporovať boj Ukrajiny za slobodu," uviedol v tejto súvislosti Spruds na mikroblogovacej sieti X.

16:35 Ukrajinská armáda sa pripravuje na novú ruskú ofenzívu proti Charkovskej oblasti

Ukrajinské ozbrojené sily sa pripravujú na novú pozemnú ruskú ofenzívu proti Charkovskej oblasti. Podľa niektorých médií by Rusi mohli ofenzívu odštartovať 15. januára. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Britský denník The Telegraph s odvolaním sa na svoje zdroje uviedol, že podľa ukrajinskej armády boli štvrtkové raketové údery na Charkov a okolité obce súčasťou príprav na rozsiahlu ofenzívu. Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky ruské sily pravdepodobne plánujú zintenzívnenie vzdušných útokov počas najbližšieho víkendu.

Šéf oddelenia pre styk s verejnosťou Veliteľstva pozemných síl Ukrajiny Volodymyr Fito označil článok denníka The Telegraph za „nezmysel“. Šéf vojenskej administratívy Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov poznamenal, že na frontových líniách oblasti nespozorovali nijaké zoskupenia ruských síl. „Aby sme mohli hovoriť o plánoch nepriateľa na nejakú ofenzívu, museli by zoskupiť jednotky na niektorom z frontov. V súčasnosti takéto zoskupenie neexistuje," povedal Synjehubov.

15:50 Kyjev potvrdil, že Rusko útočilo na Ukrajinu raketami zo Severnej Kórey

Kyjev v piatok potvrdil predchádzajúce vyhlásenie Spojených štátov, podľa ktorého Rusko útočilo na Ukrajinu raketami dodanými zo Severnej Kórey. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Už neexistuje maskovanie... v rámci svojej priamej genocídnej vojny Ruská federácia prvýkrát zaútočila na územie Ukrajiny raketami prijatými zo... Severnej Kórey,“ napísal poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v príspevku na sociálnej sieti X.

Gubernátor východoukrajinskej Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v piatok podľa ukrajinských štátnych médií povedal, že rakety vyrobené mimo Ruska vypálili na Charkovskú oblasť na konci decembra a na začiatku januára.

„(Rusko) útočí na Ukrajincov raketami od štátu, kde sú občania mučení v koncentračných táboroch za to, že majú neregistrované rádio, rozprávajú sa s turistami, pozerajú televízne relácie,“ dodal Podoľak.

13:40 Ukrajina hlási zostrelenie 21 ruských dronov, Rusko zase 36 ukrajinských

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zostrelila 21 z 29 dronov typu Šáhid iránskej výroby, ktorými na ňu Rusko útočilo počas uplynulej noci. Rusko zároveň hlásilo zostrelenie 36 ukrajinských dronov nad polostrovom Krym. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

„Celkovo vypustili 29 dronov Šáhid 136/131,“ uviedli ukrajinské vzdušné sily na sociálnych sieťach s tým, že 21 z nich zostrelili na rôznych miestach krajiny. Nespresnili, či zvyšné drony zasiahli svoje ciele.

12:25 Rusko obmedzilo prístup MAAE do Záporožskej elektrárne, vraj kvôli bezpečnosti

Rusko v piatok potvrdilo, že obmedzilo prístup predstaviteľom jadrového dozorného orgánu OSN do častí ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES). Údajne ho k tomu viedli bezpečnostné dôvody, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

SITA/SATELLITE IMAGE ©2023 MAXAR TECHNOLOGIES VIA AP

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v stredu vyhlásil, že odborníkom tejto agentúry Rusi už dva týždne nepovolili vstup do hál reaktorov v troch prevádzkových jednotkách elektrárne. Nachádza sa v nich podľa neho jadro reaktora a vyhorené palivo.

Predstaviteľ ruskej jadrovej agentúry (Rosatom) Renat Karčaa v reakcii uviedol, že tím MAAE tam nevpustili, pretože sa jeho členovia údajne pokúsili dostať do takzvaných kontajnmentov, teda ochranných betónových obalov reaktora.

„Ochranný obal, a zvlášť zapečatený, nie je múzeum či miesto na prechádzky. Do zapečateného obalu má personál prístup zakázaný. Povoľuje sa len v núdzových prípadoch a keď je na to pádny dôvod,“ povedal Karčaa.

11:20 Ruské útoky na Chersonskú oblasť zabili civilistu a ďalších sedem zranili

Jeden civilista zomrel a ďalších sedem, vrátane 14-ročného chlapca, utrpelo zranenia pri ruských útokoch na Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny počas uplynulého dňa. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje piatkovú správu tamojšieho gubernátora Oleksandra Prokudina.

Hlavným cieľom Rusov bola civilná infraštruktúra, vrátane skladu s humanitárnou pomocou v okrese Beryslav, dodal Prokudin. Ruské sily pri útokoch na Chersonskú oblasť použili delostrelectvo, mínomety, raketomety, tanky, lietadlá a drony a mesto Cherson bombardovali viac ako 30-krát.

Správy z predchádzajúceho dňa 4. 1. 2024:

21:00 Ukrajinská armáda zaútočila na ruské veliteľské stanovište na Kryme

Ukrajinská armáda vo štvrtok uviedla, že zaútočila na ruské veliteľské stanovište neďaleko krymského prístavného mesta Sevastopol. Ruské úrady hlásili po údere jednu zranenú osobu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ukrajinské sily informovali, že útok vykonali asi o 15.00 h, ďalšie detaily neposkytli. Rusko uviedlo, že jeho protivzdušná obrana zostrelila nad Krymom desať riadených striel. Dodalo, že zmarilo „teroristický útok“ ukrajinskej armády. Úlomky rakiet dopadli na území Sevastopola, povedal tamojší gubernátor Michail Razvožajev.

Kyjev počas prebiehajúcej vojny viackrát zaútočil na Ruskom anektovaný Krymský polostrov raketami a dronmi v snahe o potlačenie ruskej čiernomorskej námornej flotily. Ďalšiu ukrajinskú raketu vo štvrtok zostrelili nad ruskou Lipeckou oblasťou asi 250 kilometrov od rusko-ukrajinských hraníc, oznámilo ruské ministerstvo obrany.

18:00 Belgicko poskytne dve stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotov v Dánsku

Belgicko pošle do Dánska dve stíhačky F-16 a zhruba 50 inštruktorov pre výcvik ukrajinských pilotov. Uviedla to belgická verejnoprávna vysielacia spoločnosť RTBF s odvolaním sa na správu tamojšieho ministerstva obrany.

Výcvik bude trvať od marca do septembra a absolvujú ho nielen ukrajinskí piloti ale aj technici a plánovači misií. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

16:00 Ruské útoky za uplynulý deň zabili troch civilistov

Ruské útoky proti Ukrajine počas uplynulého dna zabili troch ľudí a zranili najmenej deväť. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správy regionálnych ukrajinských úradov.

V Doneckej oblasti na východe krajiny o život prišiel jeden človek a jeden utrpel zranenia v meste Avdijivka, jeden človek bol zranený v meste Toreck a ďalší v meste Hirnyk. Uviedla to vojenská administratíva oblasti.

Dvoch civilistov ruské útoky zabili a jedného zranili v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Podľa gubernátora Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima v dôsledku ruského raketového úderu na mesto Snihurivka boli zranení štyria ľudia vrátane neplnoletého dievčaťa.

Ruskí vojaci podnikli delostrelecké útoky aj proti obci Velyka-Pysarivka v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, pričom zranili jedného civilistu, informovala oblastná vojenská administratíva.

11:20 Na letisku pri ruskom meste Čeľabinsk zhorel bombardér Su-34

Ruský stíhací bombardér Su-34 v noci na štvrtok podľa zdroja z ukrajinskej spravodajskej služby úplne zhorel na vojenskom letisku Šagol pri ruskom meste Čeľabinsk. „Môžeme potvrdiť, že nepriateľské lietadlo úplne zhorelo," povedal zdroj portálu Ukrajinská pravda. Zdroj dodal, že ide o výsledok špeciálnej operácie, ktorú uskutočnilo obranné spravodajstvo Ukrajiny.

11:15 Najnovšou výmenou zajatcov chce Rusko zakryť porušovanie Ženevských konvencií

Rusko podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) súhlasilo s najnovšou výmenou zajatcov, ktorá bola najväčšia od začiatku vojny proti Ukrajine, pravdepodobne preto, aby ukázalo, že má „záujem konať v medziach medzinárodného práva a noriem“. Podľa ISW tým možno chce Moskva prekryť informácie o neľudskom zaobchádzaní so zajatými Ukrajincami, ktoré je v rozpore so Ženevskými konvenciami. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

ISW totiž pripomína nedávne správy o tom, že Rusi použili ukrajinských vojnových zajatcov ako živé štíty a popravili zajatcov, ktorí sa vzdali a očividne neboli schopní boja.

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

9:20 Rusi útočia na Avdijivku a na východný breh Dnipra

Ruská armáda počas plynulého dňa pokračovala v snahe vytlačiť ukrajinské jednotky z ich pozícií na východnom brehu rieky Dnipro v Chersonskej oblasti aj v úsilí o prelomenie ukrajinskej obrany v okolí mesta Avdijivka v Doneckej oblasti. Uviedol to vo štvrtok ráno na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Na fronte pri Avdijivke ukrajinské sily držia línie a spôsobujú Rusom značné straty, uviedol generálny štáb a dodal, že v priebehu uplynulého dňa Ukrajinci odrazili 13 ruských útokov. V Chersonskej oblasti sa Rusi napriek značným stratám snažia vyhnať ukrajinských vojakov z východného brehu Dnipra. „V priebehu uplynulého dňa Rusi podnikli deväť neúspešných útočných operácií," konštatovalo ukrajinské velenie.

SITA/AP Photo/Mstyslav Chernov

7:40 Odmínovanie Čierneho a Azovského mora po vojne potrvá päť rokov

 Odstránenie mín z Čierneho a Azovského mora po skončení vojny bude trvať až päť rokov. Povedal to hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk, ktorého cituje web Ukrajinská pravda.

„Odmínovanie námorných trás bude trvať tri až päť mesiacov, ale celkové odmínovanie potrvá tri až päť rokov," povedal hovorca. V súvislosti s aktuálnou situáciou v Čiernom mori Pletenčuk poznamenal, že Rusko znížilo intenzitu rozmiestňovania námorných mín, pričom dôvodom sú hlavne protiakcie ukrajinských obranných síl.

SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Správy z predchádzajúceho dňa 3. 1. 2024:

19:30 Z ruského zajatia sa vrátilo ďalších viac ako 200 vojakov a civilistov

V rámci výmeny zajatcov sa z ruského zajatia vrátilo domov viac ako 200 ukrajinských vojakov a civilistov. Oznámil to v stredu v sociálnych médiách ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinské Koordinačné centrum pre vojnových zajatcov poznamenalo, že ide o najväčšiu výmenu zajatcov od začiatku ruskej invázie. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Naši ľudia sú doma. Dnes sme z ruského zajatia priviedli späť viac ako 200 bojovníkov a civilistov," uviedol ukrajinský prezident. Dodal, že niektorí z vojakov, ktorí sa teraz dostali zo zajatia, bojovali pri obrane mesta Mariupoľ.

17:30 Rusko zmenilo taktiku a raketami neútočí na ukrajinskú energetiku, ale na zbrojný priemysel

Rusko podľa britského ministerstva obrany prinajmenšom dočasne zmenilo ciele svojich raketových útokov proti Ukrajine a namiesto energetiky útočí na vojenské kapacity Kyjiva. Najnovšie ruské raketové údery s najväčšou pravdepodobnosťou mierili na ukrajinský obranný priemysel, konštatuje britské vojenské spravodajstvo v správe, ktorú v stredu zverejnilo na mikroblogovacej sieti X. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Začiatkom decembra sa zdalo, že Moskva obnoví bombardovaciu kampaň údermi proti energetickým zariadeniam. Avšak nové ruské operácie naznačujú, že Rusi prinajmenšom dočasne zmenili svoje ciele. Podľa britského rezortu obrany ide o výsledok toho, že plánovači ruských operácií si takmer určite uvedomujú dôležitosť obranného priemyslu, keďže Moskva ráta s dlhou vojnou.

17:00 Raketový útok na Avdijivku si vyžiadal civilné obete

Ruský raketový útok na mesto Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu zabil 51-ročného muža a zranil 50-ročnú ženu. Zranenú ženu previezli do nemocnice. Ruské sily vypálili štyri strely, ktoré mierili na obytnú budovu mesta. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správu gubernátora Doneckej oblasti Vadyma Filaškina.

Pri Avdijivke sa odohrávajú jedny z najťažších bojov na východe Ukrajiny, keďže ruské sily sa snažia mesto obkľúčiť.

13:00 ISW: Putin sa snaží presvedčiť Západ, aby rokoval o Ukrajine bez Kyjeva

Ruský vodca Vladimir Putin sa pokúša presvedčiť Západ, aby zradil Ukrajinu prostredníctvom rokovaní bez Kyjeva. Konštatuje to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), podľa ktorého Putin úmyselne preformuloval vojnu na domácej aj medzinárodnej úrovni ako boj proti Západu, a nie proti Ukrajine, čo mu dáva silnejšiu ruku pri rokovacom stole. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

„Putin pravdepodobne úmyselne a falošne rámcuje Ukrajinu ako figúrku bez vlastnej agendy v konflikte medzi Ruskom a Západom, aby zamaskoval jeho expanzívne a maximalistické ciele nastolenia úplnej efektívnej ruskej kontroly nad Ukrajinou,“ konštatujú analytici inštitútu v najnovšej správe o vojne na Ukrajine.

Úmyslom ruského vodcu je podľa ISW rokovať výlučne so Západom o budúcnosti Ukrajiny v ruskej sfére vplyvu a len o opustení Ukrajiny Západom. Nič v jeho ostatných vyjadreniach nenaznačuje, že by sa zaujímal o mierové rokovania priamo s Ukrajinou.

Ruský vodca Vladimir Putin prijal na Nový rok účastníkov „Vojenskej operácie na Ukrajine“.

sita/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via APRuský vodca Vladimir Putin prijal na Nový rok účastníkov „Vojenskej operácie na Ukrajine“.

Inštitút varoval pred rizikom, ktoré by takéto konanie Západu predstavovalo. Akékoľvek podkopávanie režimu prezidenta Volodymyra Zelenského bude mať pre región pravdepodobne katastrofálne následky. „Akýkoľvek západný záväzok k rokovaniam o budúcnosti Ukrajiny, ktoré obídu Ukrajinu, bude signál pre Rusko, že môže vnútiť svoju vôľu krajinám, o ktorých sa domnieva, že sú v jeho sfére vplyvu - dokonca aj krajinám mimo Ukrajiny a potenciálne vrátane Fínska a Moldavska, o ktorých Ruskí aktéri začali stanovovať informačné podmienky pre budúce kampane,“ uvádza sa v správe ISW.

10:45 Moskva stratila ďalšie stovky vojakov

Ďalších 680 ruských vojakov padlo podľa Kyjiva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet mŕtvych v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 361 500, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o sedem obrnených bojových vozidiel pechoty a 15 delostreleckých systémov.

Straty Ruska v prípade obrnených bojových vozidiel pechoty od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine tak vzrástli na 11 107 kusov a straty delostreleckých systémov sa zvýšili na 8 546 kusov.

8:00 V Belgorode a na okupovanom Kryme hlásia výbuchy

V častiach juhozápadného Ruska a na okupovanom polostrove Krym hlásia hlasné výbuchy. V Rusku sa podľa predstaviteľov v noci ocitlo pod útokom mesto Belgorod, kde podľa tamojšieho gubernátora zničili niekoľko dronov. V krymskom Sevastopoli zase Moskvou dosadený gubernátor Michail Razvožajev tvrdí, že nad prístavom zostrelili raketu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

V ostatných dňoch sa zintenzívnili vzdušné útoky medzi Ruskom a Ukrajinou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že za päť dní Rusko použilo zhruba 300 rakiet a 200 dronov.

Koncom minulého týždňa Rusko vykonalo najväčší vzdušný útok v rámci jeho invázie na Ukrajnu a zabilo viac ako 40 ľudí. Ukrajinské sily reagovali útokom na Belgorod, kde utrpelo zranenia viac ako 100 ľudí.

Správy z predchádzajúceho dňa 2. 1. 2024:

18:20 Utorkový útok vyšiel Rusko na takmer 620 miliónov dolárov, odhaduje Forbes

Utorkový ruský útok proti Ukrajine vyšiel Moskvu na takmer 620 miliónov dolárov. Ako informuje spravodajský portál Kyiv Independent, vyplýva to z odhadu ukrajinského magazínu Forbes.

Rozsiahly ruský útok, ktorý sa ráno zameral na Kyjiv, jeho okolie a Charkiv, zahŕňal prinajmenšom 99 rôznych rakiet a predchádzala mu vlna 35 dronov Šáhid. Útok si vyžiadal piatich mŕtvych a 127 zranených, medzi nimi i detí. Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že Ukrajina zneškodnila všetky drony a 72 rakiet.

Ruské sily použili strely s plochou dráhou letu Ch-101, 555 a 55, rakety Kalibr, hypersonické balistické rakety Kinžal, balistické strely Iskander a protiradarové strely Ch-31P.

Forbes vypočítal náklady Moskvy na základe odhadov, že okrem iného jedna raketa Ch-101 stojí 13 miliónov dolárov, Kalibr 6,5 milióna, Kinžal 15 miliónov a Iskander 3 milióny dolárov. Dron Šáhid-136 vyjde na 50-tisíc dolárov.

16:00 Moskva zámerne cieli na obytné oblasti, uviedol ukrajinský minister obrany Umerov

Moskva zámerne cieli na obytné oblasti, vyhlásil v utorok ukrajinský minister obrany. Počas ďalšej vlny ruských vzdušných útokov zahynulo najmenej päť ľudí. TASR informuje na základe správ agentúry AFP.

„Teroristický štát zámerne cieli na kriticky dôležitú infraštruktúru a obytné oblasti,“ uviedol minister obrany Rustem Umerov prostredníctvom sociálnych sietí. Príval rakiet, ktorý zasypal Ukrajinu označil za „veľmi nebezpečný útok, pri ktorom zahynuli a utrpeli zranenia nevinní ľudia.“

Kyjev, 2. 1. 2024SITA/AP PHOTO/EVGENIY MALOLETKAKyjev, 2. 1. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzdvihol prínos zbraní, ktoré Ukrajine dodali západní spojenci. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba západné krajiny vyzval, aby na útoky „rozhodne zareagovali“, urýchlením ďalších dodávok vojenského materiálu.

Rustem UmerovSITA/AP PHOTO/KEVIN WOLFRustem Umerov

15:30 Rusi zaútočili na mesto Orichiv riadenými bombami

Ruská armáda v utorok podnikla dva útoky riadenými bombami proti ukrajinskému mestu Orichiv v Zaporižžskej oblasti na juhu krajiny. Údery zasiahli obytnú budovu a zranili 75-ročnú civilistku. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správu gubernátora oblasti Jurija Malaška.

Gubernátor označil útok za „ďalší akt genocídy". Mesto Orichiv leží menej ako desať kilometrov severne od frontovej línie. Pred vojnou malo 14-tisíc obyvateľov, ale do začiatku roka 2023 počet obyvateľov mesta a okolitých dedín podľa odhadov klesol na 2-tisíc.

14:30 Rusko tvrdí, že nad Belgorodskou oblasťou zostrelilo deväť ukrajinských rakiet

Ruská armáda v utorok uviedla, že nad ruskou Belgorodskou oblasťou na hranici s Ukrajinou zostrelila deväť rakiet. Pri delostreleckých a dronových útokoch na pohraničné obce v tejto oblasti utrpela zranenia jedna žena, informoval oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. Informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„Systémy protivzdušnej obrany zničili nad Belgorodskou oblasťou štyri rakety,“ uviedla armáda s tým, že útok sa udial približne o 12.00 h miestneho času (10.00 h SEČ). Krátko nato dodala, že počas ďalšieho útoku zostrelila päť ďalších rakiet, pričom podľa Moskvy išlo o balistické rakety Viľcha.

Táto pohraničná oblasť sa od začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine vo februári 2022 stala terčom čoraz intenzívnejších delostreleckých a dronových útokov. Na mesto vlani v apríli omylom zhodilo bombu aj samotné ruské letectvo. Ukrajinské sily cez víkend útočili na hlavné mesto oblasti Belgorod, pričom tieto útoky si podľa ruských predstaviteľov vyžiadali 25 obetí vrátane dvoch detí a vyše 100 zranených.

13:30 Rusi omylom zhodili muníciu na vlastnú obec Petropavlovka

Ruská armáda priznala, že v utorok omylom zhodila muníciu na ruskú obec Petropavlovka vo Voronežskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou. Zdôraznila však, že nikto pri tom neprišiel o život. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Druhého januára o približne 9.00 h moskovského času (7.00 h SEČ) došlo počas letu Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie k pádu leteckej munície nad obcou Petropavlovka vo Voronežskej oblasti, “ uviedla ruská armáda vo vyhlásení s tým, že incident vyšetruje.

Pád munície poškodil podľa armády šesť súkromných domov, gubernátor Voronežskej oblasti Alexander Gusev hovoril o škodách v „siedmich domácnostiach“. Dodal, že niekoľkým obyvateľom obce poskytli náhradné ubytovanie.

Petropavlovka leží približne 150 kilometrov na východ od ruskej hranice s Ukrajinou. Nejde pritom o prvý podobný incident od začiatku ruskej vojny na Ukrajine vo februári 2022. Vlani v apríli ruská armáda uviedla, že jedno z jej vojenských lietadiel omylom zhodilo bombu na ruské mesto Belgorod pri ukrajinskej hranici. Explózia vtedy zanechala v centre mesta obrovský 20-metrový kráter a masívna tlaková vlna rozbila okná v obytnom dome, poškodila niekoľko áut a strhla elektrické vedenie.

11:30 Ruské útoky si vyžiadali štyri obete, vyše 200.000 ľudí nemá elektrinu

Ruské raketové útoky na Ukrajinu si v utorok vyžiadali už štyri obete, pričom jedna osoba zahynula a 27 utrpelo zranenia aj v hlavnom meste Kyjev, uviedli ukrajinskí predstavitelia. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

„Jedna staršia žena, ktorá utrpela zranenia v Solomianskom rajóne, umrela v sanitke. Ďalších 27 zranených hospitalizovali,“ uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Minister vnútra Ukrajiny Ihor Klymenko informoval, že v Kyjevskej oblasti zahynuli ďalší dvaja ľudia. Gubernátor Charkova Oleh Synehubov uviedol, že pri ruských útokoch zahynula v tomto východoukrajinskom meste jedna žena.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho zároveň vyhlásila, že v dôsledku ruských útokoch ostalo približne 250.000 ľudí bez elektriny. Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj uviedol, že Rusko odpálilo na Ukrajinu 99 rakiet rôzneho typu, pričom ukrajinské letectvo zostrelilo 72 z nich.

Ukrajinské letectvo nadránom vyhlásilo letecký poplach pre niektoré oblasti Ukrajiny s tým, že hrozí odpálenie riadených striel z ruských strategických bombardérov Tu-95MS. Neskôr uviedla, že Rusi odpaľujú na Kyjev aj hypersonické rakety Kinžal.  Zintenzívnenie úderov na vojenské ciele na Ukrajine avizoval v pondelok ruský prezident Vladimir Putin, ktorý tak reagoval na víkendový útok na ruské mesto Belgorod. Pri tomto útoku podľa ruských úradov zahynulo 24 ľudí a vyše 100 utrpelo zranenia.

Kyjev, 2. 1. 2024SITA/AP PHOTO/EFREM LUKATSKYKyjev, 2. 1. 2024

9:00 Zostrelili všetkých 35 dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ukrajinské letectvo zostrelilo všetkých 35 dronov Šáhid, ktorými Rusko zaútočilo v noci na utorok. Uviedli to na komunikačnej platforme Telegram Vzdušné sily Ukrajiny. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

Kyjev, 2. 1. 2024SITA/AP PHOTO/EFREM LUKATSKYKyjev, 2. 1. 2024

8:50 Jeden mŕtvy a desiatky zranených pri ruských raketových útokoch

Jednu obeť a desiatky zranených si vyžiadali utorňajšie raketové útoky ruských síl na Ukrajinu vrátane hlavného mesta Kyjev. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Vo východoukrajinskom meste Charkov zahynul jeden človek a viac než 20 ďalších utrpelo zranenia, keď najmenej štyri rakety zasiahli viacpodlažné budovy a civilnú infraštruktúru v centre, uviedol gubernátor tohto mesta Oleh Sinehubov.

„Kyjev - ostaňte v úkrytoch. Vaším smerom letí veľa rakiet,“ uviedlo zároveň ukrajinské letectvo na platforme Telegram s tým, že Rusi odpaľujú aj hypersonické rakety Kinžal. Vojenská správa mesta Kyjev hlásila, že do niekoľkých štvrtí mesta dopadli úlomky zostrelených rakiet, pričom niektoré zasiahli aj obytné budovy.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že vo viacerých častiach hlavného mesta vypadla elektrina. Informoval aj o najmenej 20 zranených. Novinári AFP taktiež informovali, že v ranných hodinách počuli v Kyjeve viac než desať silných výbuchov, ktoré otriasli budovami v centre mesta.

Ukrajinské letectvo nadránom vyhlásilo letecký poplach pre niektoré oblasti Ukrajiny s tým, že hrozí odpálenie riadených striel z ruských strategických bombardérov Tu-95MS. Zintenzívnenie úderov na vojenské ciele na Ukrajine avizoval v pondelok ruský prezident Vladimir Putin, ktorý tak reagoval na víkendový útok na ruské mesto Belgorod. Pri tomto útoku podľa ruských úradov zahynulo 24 ľudí a vyše 100 utrpelo zranenia.

Charkov, 2. 1. 2024SITA/AP PHOTO/ANDRII MARIENKOCharkov, 2. 1. 2024

7:00 Rusko prišlo o ďalších 810 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 810 ruských vojakov. Od začiatku vojny tak ruská armáda stratila 360 820 ľudí, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 7 tankov, 13 obrnených bojových vozidiel pechoty, 49 delostreleckých systémov a 2 raketomety.

Správy z predchádzajúceho dňa 1. 1. 2024:

15:55 Rusko zintenzívni útoky na Ukrajinu, vyhlásil Putin

Vyhlásením reagoval na víkendový útok na ruské mesto Belgorod. Pri útoku na Belgorod v sobotu podľa ruských úradov zahynulo 24 ľudí a ďalších vyše 100 utrpelo zranenia. Došlo k nemu po tom, ako Moskva v piatok podnikla rozsiahle útoky raketami a dronmi na ukrajinské mestá. Najväčší vzdušný úder na Ukrajinu od začiatku vojny, s výnimkou prvých dní neustáleho bombardovania, si podľa tamojších predstaviteľov vyžiadal najmenej 40 mŕtvych. 

SITA/KRISTINA KORMILITSYNA, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO VIA AP

13:30 Rusko v noci útočilo rekordnými 90 dronmi, 87 zostrelili

Rusko v noci zo Silvestra na Nový rok zaútočilo na Ukrajinu rekordným počtom bezpilotných lietadiel. Ukrajinské vzdušné sily na platforme Telegram informovali, že Rusi vyslali 90 dronov, pričom 87 z nich sa podarilo zostreliť. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

„Nepriateľ použil rekordný počet útočných bezpilotných lietadiel typu Šáhid," napísali vzdušné sily a dodali, že útok Rusko vykonalo vo vlnách zo štyroch smerov.

Rusko podľa vzdušných síl tiež zaútočilo na Ukrajinu štyrmi protilietadlovými strelami S-300, a to konkrétne na Charkivskú oblasť.

Ruský útok dronom si vyžiadal najmenej jedného mŕtveho a sedem zranených v Odese, uviedol tamojší gubernátor Oleh Kiper na Telegrame. Vo Ľvivskej oblasti na západe Ukrajiny ruský útok poškodil univerzitnú budovu a múzeum venované veliteľovi Ukrajinskej povstaleckej armády. Rusko útočilo aj na Mykolajivskú a Dnipropetrovskú oblasť.

Ruskom dosadený šéf Doneckej oblasti Denis Pušilin zase hlásil, že ukrajinské ostreľovanie oblasti zranilo trinásť ľudí a štyroch zabilo.

12:30 Nepriateľ pocíti hnev domácej produkcie zbraní, avizoval Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom novoročnom prejave sľúbil zvýšenie domácej výroby zbraní počas tohto roka. „Nepriateľ pocíti hnev domácej produkcie,“ cituje ho spravodajský portál BBC.

Zelenskyj vo svojom nedeľňajšom prejave zopakoval, že v roku 2024 Ukrajina vyrobí milión ďalších dronov a západní partneri jej dodajú stíhačky F-16. „Naši piloti už ovládajú lietadlá F-16 a určite ich uvidíme na našej oblohe. Takže naši nepriatelia určite uvidia, aký je náš skutočný hnev,“ povedal.

Tiež trval na tom, že Ukrajina sa čeliac ruskej invázii stala silnejšou.

Ruský vodca Vladimir Putin vojnu, ktorú vedie na Ukrajine, vo svojom novoročnom prejave priamo nespomenul, ale pochválil armádu, pričom vojakov ocenil ako „hrdinov... na čele boja za pravdu“ . V prejave, ktorý bol výrazne kratší ako v predošlom roku, tiež poukázal na ekonomické otázky, ktoré sú pre mnohých Rusov kľúčová téma, a vyhlásil rok 2024 za „rok rodiny“.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite