Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéf Hamasu je otvorený jednotnej palestínskej vláde

.tasr .svet

Počas vojny Izraela s Hamasom v Pásme Gazy sa už niekoľkokrát objavila otázka ďalšej budúcnosti tohto územia.

Šéf Hamasu je otvorený jednotnej palestínskej vláde SITA/Dalati Nohra/Lebanese Official Government via AP

líder militantného hnutia Hamas Ismail Haníja v utorok vyhlásil, že je otvorený jednotnej palestínskej vláde, ktorá by spravovala Pásmo Gazy ovládané Hamasom aj Izraelom okupovaný Západný breh Jordánu. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

„Dostali sme množstvo podnetov týkajúcich sa internej (palestínskej) situácie a sme otvorení myšlienke národnej vlády Západného brehu Jordánu a Gazy,“ vyhlásil Haníja počas príhovoru prenášaného televíziou al-Džazíra.

Hamas ovláda Pásmo Gazy od roku 2006, keď zvíťazilo vo voľbách, po ktorých rozpútalo násilné zrážky s hnutím Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Odvtedy prebehlo niekoľko neúspešných pokusov o uzmierenie oboch frakcií. Medzitým Abbásova popularita poklesla aj medzi obyvateľmi Západného brehu Jordánu.

Počas vojny Izraela s Hamasom v Pásme Gazy sa už niekoľkokrát objavila otázka ďalšej budúcnosti tohto územia. Spojené štáty zdôrazňujú, že do jeho správy musia byť zapojení Palestínčania, nie je však jasné, či a do akej miery do nej bude zapojená medzinárodne uznávaná Palestínska samospráva vedená Abbásom.

Haníja sa počas príhovoru vyjadril aj k diskusiám o druhom možnom prímerí počas bojov. Počas prvého prímeria bola prepustená takmer polovica z asi 250 zajatcov odvlečených teroristami z územia Izraela počas útoku 7. októbra.„Nepriateľskí zajatci budú prepustení výhradne na základe podmienok stanovených odbojom, “vyhlásil Haníja, bližšie podrobnosti však neuviedol.

Hamasu zadržiava v Pásme Gazy približne 129 Izraelčanov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite