Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj vyzdvihol obranné systémy od spojencov

.tasr .svet

Kuleba vyzval západné krajiny, aby urýchlili svoje dodávky systémov protivzdušnej obrany, útočných dronov a rakiet dlhého doletu.

Zelenskyj vyzdvihol obranné systémy od spojencov SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v utorok „teror “zo strany Ruska, ktorého nová vlna raketových útokov si v Kyjeve, Charkove a Kyjevskej oblasti vyžiadala už najmenej štyri obete na životoch. Zároveň sa poďakoval spojencom Ukrajiny, ktorých pomoc v podobe systémov protivzdušnej obrany podľa neho dennodenne zachraňuje stovky životov, informuje agentúra AFP.

„Je zrejmé, že každý deň a každú noc pomáhajú zachraňovať stovky životov, ktoré by si ruský teror vyžiadal, ak by nebolo (amerických) Patriotov a ďalších obranných systémov,“ povedal

Na utorňajšie útoky reagoval aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Západné krajiny vyzval, aby na útoky „rozhodne zareagovali,“ okrem iného aj tým, že urýchlia svoje dodávky „ďalších systémov protivzdušnej obrany, útočných dronov všetkých typov... a rakiet dlhého doletu“ na Ukrajinu. 

Utorňajšie ruské raketové útoky si na Ukrajine vyžiadali prinajmenšom štyri obete. V hlavnom meste Kyjev zahynula jedna osoba a 27 utrpelo zranenia. Útoky zaznamenali aj v okolitej Kyjevskej oblasti, kde si vyžiadali najmenej dva životy, a tiež v Charkove, kde dosiaľ hlásili jednu obeť. Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho následne oznámila, bez prúdu sa v týchto regiónoch ocitlo približne 250.000 odberateľov.

Zintenzívnenie útokov na vojenské ciele na Ukrajine avizoval v pondelok ruský prezident Vladimir Putin, ktorý tak reagoval na víkendový ukrajinský útok na ruské mesto Belgorod. Pri tomto útoku podľa ruských úradov zahynulo 24 ľudí a vyše 100 utrpelo zranenia.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite