Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hamas vypálil v prvých minútach nového roka na Izrael vyše 20 rakiet

.tasr .svet

Varovné sirény sa rozozvučali v rôznych mestách južného a stredného Izraela vrátane Rehovotu, Ašdodu či Sderotu.

Hamas vypálil v prvých minútach nového roka na Izrael vyše 20 rakiet SITA/AP Photo/Oded Balilty

viac ako 20 rakiet vypálili palestínski militanti z hnutia Hamas v prvých minútach nového roka z Pásma Gazy na južný a stredný Izrael. Väčšinu zachytil systém protiraketovej obrany Železná kupola, informoval v noci na pondelok denník Times of Israel.

Záchranári bezprostredne nehlásili žiadne zranenia.

Novinári agentúry AFP uviedli, že protiraketový systém zneškodnil niekoľko rakiet aj nad Tel Avivom. Niektorí ľudia oslavujúci na uliciach Silvestra sa ukryli, iní poplach ignorovali.

Hamas začal odpaľovať rakety na Izrael o polnoci miestneho času (23.00 h SEČ). K útokom sa vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach prihlásili Brigády Izzadína al-Kassáma, vojenské krídlo Hamasu. Boli pri nich použité rakety M90 a mali byť „reakciou na masakry civilistov“, ktorých sa dopustil Izrael.

Najnovšie raketové útoky prišli v čase, keď Izrael pokračuje v bombardovaní Pásma Gazy, pri ktorom podľa ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom zahynulo od 7. októbra najmenej 21.822 ľudí, väčšinou žien a detí. 

Izraelská odveta je reakciou na bezprecedentný útok Hamasu na južný Izrael, ktorý si podľa oficiálnych izraelských údajov vyžiadal okolo 1140 mŕtvych, väčšinou civilistov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite