Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dánska kráľovná Margaréta II. abdikuje 14. januára

.tasr .svet

Učiní tak presne po 52 rokoch vlády.

Dánska kráľovná Margaréta II. abdikuje 14. januára sita/Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix via AP

dánska kráľovná Margaréta II. v nedeľu vyhlásila, že 14. januára 2024 po presne 52 rokoch vlády abdikuje. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

„Trón prenechám svojmu synovi, korunnému princovi Frederikovi,“ oznámila 83-ročná panovníčka počas svojho tradičného novoročného príhovoru, ktorý vysielala dánska televízia.

Kráľovná Margaréta II. sa narodila 16. apríla 1940 v kráľovskom paláci Amalienborg v dánskej metropole Kodaň. Na trón nastúpila 14. januára 1972. Jej manželom bol od roku 1967 Henri de Laborde de Monpezat, ktorý 13. februára 2018 zomrel po krátkej chorobe. Spolu majú dvoch synov, Frederika a Joachima.

Margaréta II. sa živo zaujíma o archeológiu a zúčastnila sa na niekoľkých vykopávkach okrem iného v Taliansku, Egypte, Dánsku a Južnej Amerike. Túto záľubu mala spoločnú so svojím starým otcom Gustávom VI. Adolfom, s ktorým sa v roku 1962 zúčastnila na vykopávkach v Etrúrii v Taliansku.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite