Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa kancelára Scholza Nemecko zvládne súčasné výzvy

.tasr .svet

Pokiaľ k sebe budeme pristupovať s rešpektom, budúcnosti sa nemusíme báť, uviedol.

 Podľa kancelára Scholza Nemecko zvládne súčasné výzvy sita/AP Photo/Markus Schreiber, Pool

nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v nedeľu vyjadril presvedčenie, že Nemecko zvládne výzvy dnešnej doby. Pripomenul aj ruskú inváziu na Ukrajinu či konflikt v Pásme Gazy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Dokážeme sa vyrovnať aj s protivetrom, čo však výzvy našej doby nezmenšuje,“ povedal Scholz vo svojom novoročnom príhovore, ktorého text mala DPA vopred k dispozícii.

Porozumenie, že každý je potrebný - popredný výskumník či opatrovateľka starých ľudí, policajtka či doručovateľ zásielok, dôchodkyňa či mladý absolvent - podľa jeho slovo dodáva silu. „Ak si to uvedomíme, ak budeme k sebe pristupovať s rešpektom, potom sa budúcnosti nemusíme báť,“ povedal.

Vo svojom príhovore tiež uviedol, že Rusko v Európe začalo vojnu v období, keď ešte pretrvávala aj pandémia koronavírusu, a pripomenul i konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas, ktorý prepukol v októbri tohto roka.

„Náš svet sa stáva nepokojnejším a drsnejším. Mení sa úžasnou rýchlosťou,“ povedal a dodal, že preto sa musí zmeniť aj Nemecko. „Chápem, že u niektorých to vyvoláva znepokojenie,“ povedal. „Takisto však viem, že Nemecko sa cez to dostane,“ dodal.

Spolkový kancelár pripomenul aj investície do infraštruktúry v Nemecku a ďalšie vládne projekty. V spojitosti s blížiacimi sa americkými prezidentskými voľbami žiadal viac jednoty v rámci Európskej únie.

Nemecké stanice Scholzov vopred nahratý príhovor odvysielajú v nedeľu večer, píše DPA.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite