Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čínsky prezident: Opätovné zjednotenie s Taiwanom je neodvratné

.tasr .svet

Si Ťin-pching vo svojom novoročnom prejave zaujal k Taiwanu tvrdší postoj ako pred rokom.

Čínsky prezident: Opätovné zjednotenie s Taiwanom je neodvratné sita/AP Photo/Andy Wong, Pool, File

zjednotenie Číny a Taiwanu je neodvratné, povedal čínsky prezident Si Ťin-pching v nedeľu vo svojom novoročnom prejave. K otázke Taiwanu, ktorý si o dva týždne volí nového prezidenta, v ňom zaujal tvrdší postoj než pred rokom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prezidentské a parlamentné voľby na Taiwane vyhlásené na 13. januára sa uskutočnia v čase napätých vzťahov medzi Pekingom a Tchaj-pejom. Čína zvyšuje aj pomocou armády tlak na samosprávny ostrov s demokratickou vládou, ktorý si nárokuje ako vlastné územie.

Peking sa nikdy nezriekol použitia sily na ovládnutie Taiwanu v rámci politiky jednej Číny, Si však v prejave v štátnej televízii vojenské vyhrážky nespomenul.

„Opätovné zjednotenie vlasti je historickou nevyhnutnosťou,“ povedal Si. „Krajanov na oboch stranách Taiwanského prielivu by mal spájať spoločný zmysel pre cieľ a mali by sa podieľať na sláve obrody čínskeho národa,“ vyhlásil.

Vlani čínsky líder povedal, že ľudia na oboch stranách prielivu sú „členmi jednej a tej istej rodiny“ a že dúfa v ich spoluprácu na spoločnom úsilí o trvajú prosperitu Číny.

Čína má osobitné výhrady voči prezidentskému kandidátovi taiwanskej vládnucej Demokratickej pokrokovej strany (DPP), ktorým je súčasný viceprezident Laj Čching-te. Ten vedie v prieskumoch, Peking ho však označuje za nebezpečného separatistu poškodzujúceho záujmy samotného Taiwanu.

DPP zdôrazňuje, že jedine Taiwanci môžu rozhodovať o svojej budúcnosti. To isté hovorí aj Lajov hlavný volebný súper, Chou Jou-i z najväčšej opozičnej strany Kuomintang. Tá tradične podporuje bližšie vzťahy s Čínou, odmieta však obvinenia, že je propekinská. Chou odsúdil Laja ako stúpenca nezávislosti.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite