Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko hlási 14 obetí útoku na Belgorod, Moskva žiada zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

.tasr .svet

Videozábery z Belgorodu na sociálnych sieťach zachytávali stĺpy čierneho dymu a horiace autá. Na niektorých nahrávkach bolo počuť výbuchy a kričiacich ľudí.

Rusko hlási 14 obetí útoku na Belgorod, Moskva žiada zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN SITA/Russia Emergency Situations Ministry telegram channel via AP

ruské úrady v sobotu oznámili, že ukrajinský útok na mesto Belgorod si vyžiadal najmenej 14 obetí na životoch. Podľa ministerstva obrany v Moskve „nezostane nepotrestaný“. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a DPA.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v noci na sociálnej sieti uviedol, že ukrajinská armáda ostreľovala centrum oblastnej metropoly, pričom obyvateľov vyzýva, aby sa ukryli do protileteckých krytov. Neskôr hovoril o dvoch obetiach.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie popoludní oznámilo, že pri ostreľovaní zahynulo 12 dospelých a dve deti. Zranenia podľa neho utrpelo ďalších 108 ľudí vrátane 15 detí.

O útoku na Belgorod informovali aj ruského prezidenta Vladimira Putina, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre agentúru TASS. Podľa agentúry Interfax dal Putin ministrovi zdravotníctva Michailovi Muraškovi pokyn, aby viedol tím, ktorý odcestuje do Belgorodu v rámci vládnej reakcie na krízovú situáciu.

Predstavitelia v Kyjeve sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrili.

„Teroristický útok na Belgorod bude predmetom rokovania Bezpečnostnej rady OSN,“ povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí. Podľa štátnych médií tiež tvrdila, že za týmto útokom je Británia, ktorá spolu s USA podnecuje Kyjev k „teroristickým činom“ po neúspechu ukrajinskej protiofenzívy.

Stále zastúpenie Ruska pri OSN v New Yorku oznámilo, že požiadalo o stretnutie BR OSN v sobotu o 15.00 h miestneho času (21.00 h SEČ). Rusko požiadalo, aby sa na zasadnutí BR OSN zúčastnila aj Česká republika. Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský následne českú účasť odmietol, uviedol portál Novinky.cz.

„Odmietame sa nechať Ruskom kamkoľvek predvolávať. Česko nebude slúžiť lžou otrávenej propagande agresora. Keď bude chcieť Rusko na pôde bezpečnostnej rady riešiť stiahnutie svojich okupačných vojakov, radi dorazíme,“ napísal Lipavský na sociálnej sieti X.

Belgorodská oblasť hraničí s Ukrajinou a bol opakovane cieľom ostreľovania, odkedy Putin pred takmer dvoma rokmi nariadil vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Rusko v piatok uskutočnilo dosiaľ najrozsiahlejší vzdušný útok na Ukrajinu, pri ktorom na mestá po celej krajine poslalo takmer 160 rakiet a útočných dronov. Podľa ukrajinských úradov zahynulo najmenej 39 ľudí a 120 ďalších utrpelo zranenia.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite