Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tisíce Srbov protestovali proti údajným podvodom vo voľbách

.tasr .svet

Išlo už o 13. demonštráciu od parlamentných a komunálnych volieb z polovice decembra

Tisíce Srbov protestovali proti údajným podvodom vo voľbách SITA/AP Photo/Darko Vojinovic

tisíce protestujúcich sa v sobotu zišli v metropole Belehrad a bolo to najväčšie zo série zhromaždení proti údajným podvodom počas nedávnych srbských volieb. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

V parlamentných a komunálnych volieb zo 17. decembra si jednoznačné víťazstvo zaistila so zhruba 46 percentami hlasov Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiča, ako tvrdí samotná strana. Druhé skončilo proeurópske hnutie Srbsko proti násiliu (SPN) s 23,5 percenta hlasov.

Volebná komisia po pribúdajúcich sťažnostiach nariadila, aby sa 30. decembra zopakovalo hlasovanie v 30 volebných miestnostiach. To však demonštrantom nestačí. Žiadajú úplné zrušenie výsledkov volieb a vypísanie nových.

Opozičné skupiny teda výsledky volieb odmietli a protestujúci stavajú na cestách v Belehrade občasné zátarasy, pričom minulý týždeň zatkla polícia vyše 30 ľudí po pokuse vtrhnúť do mestskej radnice.                                        

„Študenti, 18- a 20-roční, sú obviňovaní z rozvracania ústavného poriadku, sú v domácom väzení - toto je znak spravodlivých volieb?“ položila v sobotu na proteste otázku Emilija Milenkovičová, ktorá patrí k študentským lídrom. „My len chceme, aby bolo náš hlas počuť aspoň v hlasovacích miestnostiach,“ dodala a poďakovala sa kolegom, ktorí dokázali vydržať 24-hodinovú pouličnú blokádu.

Hlavná opozičná proeurópska koalícia Srbsko proti násiliu, ako aj ďalšie skupiny a iniciatívy vravia, že vo voľbách sa stalo veľa nezrovnalostí - podľa nich napríklad protiprávne hlasovali etnickí Srbi zo susednej Bosny a Hercegoviny (BaH), ktorých do Belehradu priviezli autobusmi. Nezrovnalosti hlásili aj medzinárodní pozorovatelia a niekoľko západných krajín vyjadrilo obavy z priebehu volieb.

Sobotňajšie protesty sú pokračovaním prvej 24-hodinovej blokády ulíc v centre Belehradu, ktorú podnikli prevažne študenti organizovaní v rámci hnutia Borba (Boj). To vyzýva na anulovanie výsledkov volieb a na konanie nových.

Organizátori protestov žiadajú pomoc Európskej únie a tiež zriadenie nezávislej vyšetrovacej komisie, ktorá by sa zaoberala údajnými nezrovnalosťami. Žiadajú aj spravodlivé podmienky vo voľbách a usporiadanie nových volieb do šiestich mesiacov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite