Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo veku 98 rokov zomrel Jacques Delors, bývalý predseda Európskej komisie

.tasr .svet

Jeho snaha o väčšiu európsku integráciu narazila najmä na Margaret Thatcherovú.

Vo veku 98 rokov zomrel Jacques Delors, bývalý predseda Európskej komisie sita/AP Photo/Hans Edinger, File

vo veku 98 rokov v stredu zomrel bývalý predseda Európskej komisie (EK) Jacques Delors, oznámila jeho dcéra Martine Aubryová. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Delors podľa dcéry, ktorá je starostkou severofrancúzskeho mesta Lille, zomrel v spánku vo svojom dome v Paríži.

Na poste šéfa EK pôsobil Jacques Delors až tri funkčné obdobia, a to v rokoch 1985 až 1994, počas ktorých zohral významnú úlohu predovšetkým pri vzniku jednotného trhu, Schengenského priestoru, programu Erasmus pre študentské výmenné pobyty a zasadil sa aj o vytvorenie jednotnej meny euro.

Jeho snaha o prehĺbenie európskej integrácie však narazila na odpor niektorých členských štátov, najmä Británie pod vedením vtedajšej premiérky Margaret Thatcherovej.

Vo francúzskej politike zastával v rokoch 1981-1984 funkciu ministra financií vo vláde socialistického prezidenta Francoisa Mitteranda.

V roku 1995 odmietol kandidovať za francúzskeho prezidenta, a to aj napriek tomu, že v prieskumoch verejnej mienky výrazne dominoval. Toto rozhodnutie neskôr odôvodnil tým, že mal až „príliš veľkú túžbu po nezávislosti“.

Po odchode z vedenia eurokomisie založil Inštitút Jacquesa Delorsa - think-tank, ktorý sa snaží podporovať európsky federalizmus. Delors v posledných rokoch varoval pred nebezpečnostnom populizmu a vyzýval tiež na „odvážne“ riešenia dôsledkov brexitu - vystúpenia Británie zo štruktúr Európskej únie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite