Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán odmietol správu MAAE o zvýšení množstva vysoko obohateného uránu

.tasr .svet

Iránski predstavitelia neustále tvrdia, že nemajú v úmysle vyrábať nukleárne zbrane.

Irán odmietol správu MAAE o zvýšení množstva vysoko obohateného uránu sita/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

riaditeľ Iránskej organizácie pre atómovú energiu Mohammad Eslámí odmietol závery správy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), podľa ktorej prudko stúpla produkcia vysoko obohateného uránu. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry DPA.

„Svoje aktuálne aktivity vykonávame v rámci (platných) pravidiel,“ citovala Eslámího v stredu iránska tlačová agentúra ISNA.

Na zvýšenú produkciu upozornil v utorok členské štáty MAAE generálny riaditeľ organizácie Rafael Grossi. Irán pritom výrobu v polovici tohto roka znížil.

Irán koncom novembra oznámil zvýšenie produkcie v nukleárnych zariadeniach Natanz a Fordú. Inšpektori MAAE to následne overili počas návštev 19. a 24. decembra.

Tieto závody od konca novembra vyprodukovali približne deväť kilogramov uránu obohateného na 60-percentnú čistotu. Počas predchádzajúcich mesiacov to boli zhruba tri kilogramy mesačne.

Na výrobu jadrovej bomby je potrebné obohatenie uránu na najmenej 80 percent. Iránski predstavitelia neustále tvrdia, že nemajú v úmysle vyrábať nukleárne zbrane.

Medzinárodná dohoda z roku 2015 umožňuje Iránu obohacovať urán iba na štyri percentá. Teherán však dohodu začal porušovať v roku 2018 po tom, ako od nej odstúpili Spojené štáty.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite