Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko: Zomrel bývalý nemecký minister financií Wolfgang Schäuble

.tasr .svet

Ako nemecký minister financií bol ústrednou postavou v snahe vytiahnuť eurozónu z dlhovej krízy.

Nemecko: Zomrel bývalý nemecký minister financií Wolfgang Schäuble Tobias Koch/wikipedia

vo veku 81 rokov zomrel v utorok večer nemecký politik Wolfgang Schäuble, ktorý pomohol vyrokovať zjednotenie Nemecka v roku 1990 a ako minister financií bol ústrednou postavou v snahe vytiahnuť eurozónu z dlhovej krízy. Oznámila to v stredu jeho rodina, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a AP.

Schäuble, člen nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), bol najdlhšie pôsobiacim poslancom Spolkového snemu (od roku 1972 do svojej smrti). Počas svojej politickej kariéry bol ministrom vnútra a financií a v rokoch 2017 až 2021 aj predsedom Bundestagu.

Na post ministra financií vo vláde exkancelárky Angely Merkelovej zasadol v októbri 2009 krátko pred odhalením o narastajúcom rozpočtovom deficite Grécka, ktoré odštartovalo dlhovú krízu v eurozóne, ohrozujúcu svetový finančný poriadok.

Schäuble bol zástancom väčšej európskej jednoty a pomohol viesť dlhoročné úsilie zamerané na hlbšiu integráciu a prísnejšie pravidlá.

Od roku 1990 bol Schäuble trvale pripútaný na vozík v dôsledku poškodenia miechy, ktoré utrpel pri streľbe duševne chorého útočníka.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite