Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Počet žiadateľov o azyl v EÚ tento rok presiahne jeden milión

.tasr .svet

EUAA do konca októbra zaregistovala až 937 000 žiadostí o azyl, čo predstavuje približne 22 percentný nárast v porovaní s rovnakým obdobím v minulom roku.

Počet žiadateľov o azyl v EÚ tento rok presiahne jeden milión SITA/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

celkový počet žiadateľov o azyl edivovaných v Európskej únii presiahne v tomto roku jeden milión, uviedla v utorok výkonná riaditeľka Agentúry EÚ pre azyl (EUAA) Nina Gregoriová. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

V októbri bol zaznamenaný najvyšší mesačný počet žiadostí za posledných sedem rokov, a síce približne 123 000. V 27 členských štátoch Európskej únie v súčasnosti žije takmer 450 miliónov ľudí, dopĺňa DPA.

Gregoriová podotkla, že v najbližších rokoch neočakáva výrazný pokles v počtoch žiadateľov o azyl. „Svet okolo nás je čoraz nestabilnejší,“ povedala pre noviny nemeckého vydavateľstva Funke Media. Z tohto dôvodu sa podľa nej nezníži potreba ľudí vyhľadávať ochranu v roku 2024 ani v nasledujúcich rokoch.

Podľa EUAA je Nemecko v rámci krajín EÚ stále najvyhľadávanejšou krajinou pre žiadateľov o azyl . Spolkový úrad pre migráciu a utečencov tam do konca novembra zaznamenal takmer 326.000 žiadostí, pričom ide až o 52 percentných nárast v porovnaní s prvými 11 mesiacmi v minulom roku.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite