Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lukašenko oznámil, že dodávky ruských jadrových zbraní do Bieloruska sú dokončené

.tasr .svet

Bieloruský prezident to oznámil v pondelok večer. Tento zámer pritom znepokojil okolité krajiny vrátane susedného Poľska.

Lukašenko oznámil, že dodávky ruských jadrových zbraní do Bieloruska sú dokončené SITA/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

lukašenko oznámil, že dodávky zbraní boli dokončené ešte v októbri. Spravil tak na stretnutí Ruskom vedenej Eurázijskej ekonomickej únie (EEU) v Petrohrade. Nezverejnil však bližšie informácie o tom, koľko zbraní do Bieloruska dorazilo alebo kam boli rozmiestnené.

Taktické jadrové zbrane sú určené na použitie na bojisku, majú krátky dosah a sú slabšie v porovnaní s jadrovými hlavicami určenými pre rakety s dlhým dosahom. Moskva pritom uviedla, že si ponechá kontrolu nad jadrovými zbraňami rozmiestnenými v Bielorusku.

Lukašenko uviedol, že rozmiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku má slúžiť na odstrašovanie – predovšetkým Poľska, ktoré je členom NATO. Varšava totiž poskytuje vojenskú, humanitárnu aj politickú podporu Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii. Poľsko sa okrem toho pripojilo aj k medzinárodným sankciám uvaleným na Rusko a Bielorusko.

Ruskí vojaci na začiatku invázie vtrhli na sever Ukrajiny aj z územia Bieloruska. Nie je však známe, že by sa do invázie priamo zapojili aj bieloruské jednotky, píše AP.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite