Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezident Duda vetoval budúcoročný rozpočet novej vlády

.tasr .svet

Duda, považovaný za spojenca predošlej vlády, už predtým ostro kritizoval zmeny vo vedení verejnoprávnych médií, ktoré v stredu urobila nová vláda.

Prezident Duda vetoval budúcoročný rozpočet novej vlády SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

poľský prezident Andrzej Duda vetoval v sobotu zákon o rozpočte na rok 2024, ktorý predložila nová vláda premiéra Donalda Tuska. Duda v tejto súvislosti kritizoval zmeny, ktoré Tuskova vláda zaviedla v ostatných dňoch vo verejnoprávnych médiách - televízii, rozhlase aj agentúre -, keď odvolala predstaviteľov ich vedenia. TASR o prezidentskom vete informuje na základe správy agentúry PAP.

„Rozhodol som sa vetovať návrh zákona o rozpočte na rok 2024, ktorý zahŕňal tri miliardy zlotých (690 miliónov eur) pre verejnoprávne médiá,“ uviedol Duda v sobotu popoludní na platforme X. Dodal, že "vzhľadom na hrubé porušenie ústavy a princípov demokratického právneho štátu" so zákonom o rozpočte nemôže súhlasiť.

„Pokus o financovanie verejnoprávnych médií prostredníctvom zákona o rozpočte (zo strany parlamentnej väčšiny) je v súčasnej situácii neprijateľný,“ dodal poľský prezident.

Nový poľský minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz podľa jeho slov v stredu "nehorázne porušil ústavu", keď odvolal predsedov správnych rád verejnoprávnej televízie a rozhlasu a tlačovej agentúry PAP, ako aj dozorných rád týchto spoločností.

Duda tiež upozornil, že kroky, ktoré vo vzťahu k verejnoprávnym médiám podnikla nová vláda, má podľa ústavy podniknúť prezident. Pripomenul tiež, že nominácie do orgánov verejnoprávnych médií má v kompetencii Národná mediálna rada, nie vláda či minister.

Uvedená rada však bola zriadená v čase vlády PiS, pripomína agentúra PAP. Tuskov kabinet tvrdí, že PiS si do jej vedenia dosadila ľudí lojálnych voči svojim záujmom a taktiež uvádza, sa počas vlády tejto strany stali verejnoprávne médiá jej propagandistickými stanicami.

Aj ďalší kritici a organizácie monitorujúce stav slobody tlače vo svete pritom dlhodobo upozorňovali, že PiS zmenila poľské verejnoprávne médiá na vysielateľov svojich propagandistických výstupov, napísala tento týždeň agentúra DPA.

Zákon o rozpočte je dôležitou legislatívou novej Tuskovej vlády, nakoľko napĺňa viaceré jej predvolebné sľuby, vrátane 30-percentného zvýšenia platov učiteľov a 20-percentného zvýšenia miezd zamestnancov verejného sektora. 

Duda na margo svojho veta uviedol, že Sejmu (dolnej komore parlamentu) on sám „hneď po Vianociach “predloží vlastný návrh zákona o rozpočte, ktorý bude zahŕňať aj takéto zvyšovanie platov. Na predsedov Sejmu aj Senátu zároveň apeloval, aby následne urýchlene zvolali zasadnutia oboch parlamentných komôr, a bolo tak možné prijať jeho návrh ešte do konca kalendárneho roka.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite