Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko: Parlament vyhlásil justičnú reformu bývalej vlády za protiústavnú

.tasr .svet

Poľsko už niekoľko rokov vedie spory s Bruselom v súvislosti so spornými reformami súdnictva vlády PiS.

Poľsko: Parlament vyhlásil justičnú reformu bývalej vlády za protiústavnú sita/AP Photo/Omar Havana

nový poľský parlament vyhlásil kontroverzne vnímané reformy súdnictva predošlej konzervatívnej vlády za protiústavné. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zmeny týkajúce sa poľskej Súdnej rady (KRS), ktoré vykonala bývalá vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) v rokoch 2018, 2021 a 2022, boli schválené „v hrubom rozpore s ústavou Poľskej republiky“, uvádza sa v texte uznesenia prijatého poslancami. 

Poľsko už niekoľko rokov vedie spory s Bruselom v súvislosti so spornými reformami súdnictva vlády PiS. 

Európska komisia (EK) podala voči Varšave už niekoľko žalôb na Súdny dvor EÚ pre námietky voči justičnej reforme. Z tohto dôvodu stále blokuje Poľsku čerpanie miliárd eur z fondu EÚ na obnovu po pandémii. 

Nová proeurópska vláda poľského premiéra Donalda Tuska, ktorá sa ujala moci pred týždňom, oznámila, že zruší súdnu reformu PiS.

Spor s Bruselom sa týkal aj zmien v zložení Súdnej rady, ktorá je zodpovedná za menovanie sudcov. V roku 2018 PiS prijala zákon, podľa ktorého väčšinu členov KRS už nemenovali iní sudcovia, ale parlament. Súdny dvor EÚ túto zmenu kritizoval a rozhodol, že vyvolala oprávnené pochybnosti o nezávislosti poľského súdnictva.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite