Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 97. týždeň vojny (18. 12. 2023 – 24. 12. 2023)

.sita .tasr .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 97. týždeň vojny (18. 12. 2023 – 24. 12. 2023) SITA/Ukrainian 110th mechanized brigade via AP

Správy z predchádzajúceho dňa 24. 12. 2023:

20:20 Zelenskyj vo vianočnom posolstve: Nakoniec temnota prehrá

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu prihovoril svojim krajanom vo vianočnom posolstve, v ktorom ich v čase pokračujúcej vojny rozpútanej Ruskom povzbudzoval a vyjadril presvedčenie, že„ nakoniec temnota prehrá a zlo bude porazené. “

Podľa agentúry DPA Zelenskyj vo videopríhovore, nakrútenom pred chrámom Kyjevsko-pečerskej lavry, dodal, že celá Ukrajina sa bude počas Vianoc spoločne modliť za slobodu, za víťazstvo a „za našu Ukrajinu.“Zelenskyj sa osobitne poďakoval ukrajinským vojakom, ktorí trávia Vianoce v zákopoch na fronte, i ich rodinám, ktoré budú musieť tento rok opäť sláviť Vianoce bez manželov, synov či otcov.

„Všetci naši obrancovia svetla, strážni anjeli Ukrajiny.... dokazujú, že zázraky existujú, ale musíme ich vytvárať my sami,“ uviedol Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom aj na sociálnej sieti Facebook. Vyzval, aby sa ukrajinský národ v svätovečer spoločne, miliónmi hlasov modlili za ľudí, mier, spravodlivosť, život a za víťazstvo Ukrajiny.

Ako je je známe, Ukrajina presunula slávenie sviatku Narodenie Pána na 25. decembra - na dátum, keď ho slávi veľká časť Európy a sveta - na rozdiel Ruska, kde tento sviatok pripadá na 7. januára.  Tohto starého dátumu sa na Ukrajine drží len ukrajinská pravoslávna cirkev (UPC), ktorá bola roky dlho spojená s moskovským patriarchátom a ruskou pravoslávnou cirkvou.

Časť pravoslávnych veriacich na Ukrajine slávila Božie narodenie 25. decembra už vlani - stalo sa tak v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu z februára 2022.  UPC vlani v máji oficiálne prerušila vzťahy s ruskou pravoslávnou cirkvou. Napriek tomu niektorí ukrajinskí poslanci obvinili jej vedúcich predstaviteľov zo spolupráce s ruskými duchovnými a práve v dôsledku väzieb na moskovský patriarchát sa v chrámoch a kláštoroch na rôznych miestach Ukrajiny konali policajné razie. Patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill je známy tým, že opakovane podporil ruskú inváziu na Ukrajine. 

15:30 Rusko po zostrelení stíhačiek zredukovalo nálety

Rusko zredukovalo počet náletov po tom, čo na juhu Ukrajiny prišlo o tri stíhačky Su-34. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat povedal, že nepriateľ používa oveľa menej vzdušných zbraní, hlavne riadených bombových jednotiek, a to najmä na chersonskom fronte. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Ihnat poznamenal, že prípady zostrelenia ruských lietadiel by sa mohli opakovať. „Nepriateľ si uvedomuje, že naše systémy, vrátane tých s dlhým dosahom, ktoré poskytli naši partneri, môžu byť nasadené aj v iných oblastiach, nielen tam, kde boli zostrelené ruské Su-34. Takéto operácie môžeme vykonávať na rôznych frontoch; problém je získať viac takýchto systémov,“ vyjadril sa hovorca a dodal, že sa Ukrajina teší z už oznámenej pomoci, ktorá zahŕňa dodanie ďalších systémov Patriot alebo Iris-T.

13:30 Putinove náznaky pripravenosti zastaviť vojnu majú zabrániť vojenskej pomoci Ukrajine

Tvrdenia o náznakoch ruského vodcu Vladimira Putina o tom, že sa zaujíma o prímerie by podľa analytikov mohli byť namierené na zabrzdenie a zabránenie západnej vojenskej pomoci Ukrajine. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej sobotňajšej správe konštatuje, že Putina v skutočnosti nezaujíma iné ukončenie vojny na Ukrajine, ako to s kompletnou výhrou Ruska. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Ruský vodca minimálne od septembra prostredníctvom sprostredkovateľov vysiela signály, že je pripravený súhlasiť s prímerím v útočnej vojne proti Ukrajine, ktoré by zahŕňalo zmrazenie nepriateľských akcií na súčasnej kontaktnej línii.

Analytici ISW spozorovali úsilie Kremľa oklamať západných politikov, aby prinútili Ukrajinu rokovať s Ruskom už v zime 2022-2023. Cieľom vtedy bolo účinne presmerovať pozornosť Západu na hypotetické rokovania namiesto poskytnutia dostatočných zbraní Ukrajine pred jej protiofenzívou na jar a v lete.

Kremeľ pravdepodobne použije skryté kanály na dosiahnutie tohto efektu počas diskusií o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine.

SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

13:00 Ruské ostreľovanie Chersonu si vyžiadalo štyri obete

Štyria ľudia zahynuli a ďalší deviati utrpeli zranenia za uplynulých 24 hodín pri ruskom ostreľovaní mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ruské sily vypálili na Cherson od soboty do nedeľného rána 71 delostreleckých granátov, napísal Produkin na sociálnej sieti. Útoky podľa neho zasiahli centrum mesta, obytné oblasti, zdravotnícke a vzdelávacie inštitúcie i „zariadenia kritickej infraštruktúry“. „V dôsledku ruskej agresie zahynuli štyria ľudia a deviati ďalší vrátane jedného dieťaťa utrpeli zranenia,“ uviedol gubernátor.

Ukrajinské sily oslobodili Cherson vlani v novembri po tom, čo ho niekoľko mesiacov okupovali ruské sily. Toto mesto na brehu rieky Dneper odvtedy neustále čelí ostreľovaniu ruských síl z opačného brehu rieky. Ukrajinským silám sa v uplynulých týždňoch podarilo získať pozície na ľavom brehu Dnepra v snahe o obmedzenie ruských delostreleckých útokov na Cherson.

12:00 Ukrajina hlási zneškodnenie 14 z 15 ruských dronov

Ukrajinská armáda v nedeľu uviedla, že zneškodnila 14 z 15 dronov, ktorými ruská armáda v noci útočila na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila drony iránskej výroby Šáhid v Mykolajivskej, Kirovohradskej, Záporožskej, Dnepropetrovskej a Chmeľnyckej oblasti, informovali ukrajinské vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram.

8:40 Zelenskyj sa poďakoval Nemecku, Fínsku a Holandsku za najnovšiu obrannú pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu poďakoval Nemecku, Fínsku a Holandsku za najnovšie balíky vojenskej pomoci pre jeho krajinu, ktorá od februára minulého roka čelí ruskej invázii. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

„Nemecko nám dodalo protilietadlový systém Gepard, delostrelectvo kalibru 155 mm a ďalšiu potrebnú muníciu. Poslalo nám tiež americký systém protivzdušnej obrany Patriot,“ povedal Zelenskyj vo večernom videopríhovore. „Schopnosť zostreliť ruské stíhačky je jedna z kľúčových, pokiaľ ide o spravodlivé ukončenie tejto vojny. Chcem sa poďakovať všetkým partnerom, ktorí nás podporujú a pripravujú potrebné kroky na pomoc v nadchádzajúcom roku“, uviedol ďalej Zelenskyj.

Dodal, že súčasný systém protivzdušnej obrany je účinný pri odrážaní ruských dronov a rakiet, pričom ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť aj ruské stíhacie bombardéry. Ukrajinský prezident sa zároveň osobitne poďakoval Holandsku a Fínsku. Uviedol, že každá z týchto krajín poslala Ukrajine balík pomoci v hodnote takmer 100 miliónov eur.

Správy z predchádzajúceho dňa 23. 12. 2023:

19:00 ISW: Západní predstavitelia by nemali verejne preceňovať neúspechy Ruska na Ukrajine

Západní predstavitelia by mali byť opatrní s verejnými vyjadreniami naznačujúcimi, že Rusko je na Ukrajine už porazené. V svojej piatkovej správe o vojne na Ukrajine na to upozorňuje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), informuje spravodajský portál Kyiv Independent.

V ostatných dňoch vysokopostavení západní predstavitelia verejne komentovali strategické zlyhania Ruska na Ukrajine. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok povedal, že ruský vodca Vladimir Putin „úplne stratil Ukrajinu“. Podobne sa 20. decembra vyjadril aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, podľa ktorého Rusko už nedokáže splniť svoj kľúčový cieľ dobyť Ukrajinu.

SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Keďže vojenská pomoc Ukrajine sa naťahuje a krajina očakáva ťažkú zimu vo vojne, tieto komentáre môžu naznačovať, že západná podpora Ukrajine nie je naliehavo potrebná, varuje ISW. „Ruskí aktéri v informačnom priestore budú pravdepodobne pokračovať vo využívaní západných vyhlásení o neúspechu ruských operácií v roku 2023 a budú takéto vyhlásenia falošne označovať za indikátory, že západní lídri zamýšľajú prestať podporovať Ukrajinu,“ uviedli analytici.

Inštitút poukázal na to, že predstaviteľ ukrajinských spravodajských služieb Vadym Skibickyj odmietol tvrdenia, že Rusko už vojnu na Ukrajine prehralo. „Putinove ciele neboli dosiahnuté ani v roku 2022 ani v roku 2023. Jednoducho ich odkladá na ďalší rok,“ vyjadril sa.

Analytici ISW s tým súhlasia a tvrdia, že Putin bude pokračovať v snahe dosiahnuť jeho vojenské ciele napriek obrovským stratám. „Súčasné zlyhanie ruských operácií na Ukrajine nie je zatiaľ trvalý stav,“ uvádzajú.

15:20 Ukrajine poslalo Nemecko balík pomoci vrátane odmínovacej techniky

Nemecko poslalo Ukrajine dodatočnú vojenskú pomoc. Tá zahŕňa muníciu do tankov, odmínovaciu techniku a protilietadlové zbrane, ale aj prieskumné drony, vozidlá hraničnej hliadky, systémy ochrany pre vrtuľníky, nákladné autá a zdravotnícky materiál. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent s odvolaním sa na nemeckú vládu.

Nemecko od začiatku rozsiahlej ruskej invázie sústavne podporuje Ukrajinu dodávkami zbraní a vybavenia. Dodávky pochádzajú z nemeckej armády a štátnych zákaziek so súkromnými spoločnosťami.

Vo štvrtok sa Nemecko zaviazalo k poskytnutiu 88,5 milióna eur na podporu ukrajinskej energetiky čeliacej útokom počas zimy.

14:30 Ukrajinská armáda zatiaľ hlási odrazenie pokračujúcich ruských útokov na Avdijivku

Ukrajinským silám sa podarilo odraziť pokračujúce ruské útoky na mesto Avdijivka v Doneckej oblasti. Uviedol to v sobotu generálny štáb ukrajinskej armády, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

„Naši bojovníci udržujú obranu a spôsobujú okupantom značné straty,“ napísala ukrajinská armáda. Dodala, že pokusy ruskej armády o vytlačenie ukrajinských vojakov z pozícii na ľavom brehu Dnepra zlyhali.

11:20 Rusi útočili na šiestich frontoch, snažia sa obkľúčiť Avdijivku

Ruské sily za ostatných 24 hodín útočili na šiestich frontoch. Uviedol to generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, podľa ktorého sa v tom čase odohralo 75 bojových stretov. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Rusi útočili na kupianskom fronte, bachmutskom, marinskom či zaporižžskom fronte. Najintenzívnejšie boje boli pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti, ktoré sa Rusi neúspešne snažia obkľúčiť. Na chersonskom fronte pokračujú ukrajinskí vojaci v úsilí o rozšírenie svojho predmostia, zatiaľ čo Rusi sa naďalej pokúšajú vyhnať ukrajinské jednotky z ich pozícií, pričom utrpeli straty.

10:30 Ukrajina tvrdí, že zostrelila tri ruské stíhacie bombardéry Su-34

Ukrajinská armáda uviedla, že sa jej podarilo na juhu krajiny zostreliť tri ruské stíhacie bombardéry typu Su-34. Informuje o tom v sobotu agentúra AFP. 

Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk spresnil, že k zostreleniu ruských strojov došlo v piatok okolo poludnia. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa tak stalo nad územím Chersonskej oblasti, ktorú čiastočne okupujú ruské sily. 

„Tento úspech ide na vrub nášho letectva a priameho zásahu Odeskej protilietadlovej raketovej brigády. Vďaka vám, chlapci,“ povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore. 

„Nech si je každý ruský pilot vedomý toho, že zasiahneme voči každému ruskému zabijakovi - žiaden z nich neunikne bez trestu,“ vyhlásil ukrajinský prezident. 

Kremeľ tvrdenia o zostrelení bombardérov nekomentoval. Telegramový kanál Fighterbomber blízky ruskému letectvu však písal o stratách, ktoré zrejme spôsobili ukrajinské systémy protivzdušnej obrany Patriot dodané Spojenými štátmi. 

Ďalší ruský provojnový kanál na Telegrame s názvom Vojenský informátor (Vojennij Osvedomiteľ) písal „o stratách v radoch bombardérov Su-34“, ktoré zhazdovali tzv. kĺzavé bomby na ukrajinské predmostie v obci Krynky, ktoré sa Ukrajinci snažia udržať na Ruskom okupovanom východnom brehu rieky Dneper (Dnipro). 

Zelenskyj v piatkovom večernom príhovore informoval o tom, že Ukrajina čoskoro dostane z Holandska prvé americké stíhačky typu F-16. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 22. 12. 2023:

14:40 Slovensko posiela na Ukrajinu 16 sanitiek

Slovensko posiela na Ukrajinu 16 sanitiek. Vozidlá boli prebytočným majetkom Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) Bratislava. Do krajiny ich doručí Spišská katolícka charita. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

„Len niekoľko metrov za našimi hranicami zúri už takmer dva roky vojna a vláda chce v tejto situácii pomôcť,“ skonštatovala šéfka rezortu Zuzana Dolinková (Hlas-SD) s tým, že sanitky sú pripravené na poskytovanie humanitárnej starostlivosti. 

Vozidlá sú v plnej pôvodnej výbave. „Ešte prednedávnom tieto sanitné vozidlá poskytovali služby slovenským pacientom. Vďaka nákupu nových vozidiel sme mohli 16 sanitiek vyhlásiť za prebytočný majetok ZZS Bratislava a v spolupráci s ministerstvom sme našli spôsob, ako po ukončení služby na Slovensku môžu byť využité pre potreby nášho vojnou skúšaného suseda“, uzavrel riaditeľ bratislavskej štátnej záchranky Robert Nádaský. 

11:20 Česko poskytne Ukrajine financie na zdravotnícku techniku

Česká republika poskytne Ukrajine finančné prostriedky v sume 10 miliónov dolárov, okrem iného na pomoc zdravotníckym zariadeniam v Charkivskej oblasti na východe krajiny. Uviedol to vo štvrtok jej gubernátor Oleh Synjehubov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Nemocnice a zdravotnícke zariadenia v regiónoch pri frontovej línii sú pod tlakom, keďže musia riešiť takmer každodenné ruské útoky a s nimi súvisiace zranenia civilistov.

Finančné prostriedky z Česka pôjdu na nákup zdravotníckeho vybavenia pre nemocnice v Charkivskej oblasti ale aj na vykurovacie zariadenia pre civilné domy a tiež na nevyhnutnú infraštruktúru, uviedol Synjehubov.

10:45 Do Kyjeva pricestoval nový šéf poľskej diplomacie Sikorski

Novovymenovaný šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski pricestoval v piatok na svoju prvú zahraničnú cestu v tejto funkcii do ukrajinskej metropoly Kyjev, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Návštevu potvrdil nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ ukrajinskej vlády po tom, čo Sikorski na sociálnej sieti zverejnil fotografiu, na ktorej je vidieť centrum Kyjeva.

„Prvá návšteva v zahraničí; už na mieste,“ napísal.

Nástupom vlády nového poľského premiéra Donalda Tuska, v kabinete  je Sikorski šéfom diplomacie, sa v Poľsku skončilo osemročné vládnutie konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Nový poľský minister zahraničných vecí sa viackrát vyslovil za pokračovanie podpory Ukrajine.

9:20 Krajiny G7 sa dohodli na odložení platby štátneho dlhu Ukrajiny do roku 2027

Skupina oficiálnych veriteľov Ukrajiny z krajín skupiny G7 a Parížskeho klubu sa dohodla na pozastavení splátok oficiálneho dlhu do roku 2027. Ako referuje web epravda.com.ua s odvolaním sa na tlačovú službu ukrajinského ministerstva financií, dodatky k memorandu o porozumení o pozastavení platieb oficiálneho dlhu vo štvrtok podpísal šéf rezortu Serhij Marčenko.

Podpisom dodatkov sa do konca marca 2027 predĺžila platnosť memoranda o porozumení o pozastavení platieb verejného a štátom zaručeného dlhu so skupinou oficiálnych veriteľov Ukrajiny zo skupiny G7 a Parížskeho klubu združujúcho zástupcov 19 najbohatších štátov sveta, ktoré sú zároveň veriteľmi zadĺžených štátov. Spomenuté memorandum bolo podpísané 14. septembra 2022.

„Som vďačný našim partnerom z krajín G7 za ich pochopenie pre potreby Ukrajiny v čase vojny. Toto dobrovoľné pozastavenie splácania dlhu je súčasťou balíka medzinárodnej pomoci vo výške 122 miliárd dolárov, ktorý poskytli partneri Ukrajiny,“ povedal Marčenko.

8:55 Dronový útok na Kyjev si vyžiadal najmenej dvoch ranených

Pri rozsiahlom dronovom útoku bola vo štvrtok večer v Kyjeve zasiahnutá obytná budova. Zranenia utrpeli v meste najmenej dvaja ľudia, oznámili miestne úrady. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

„Rezidenčnú budovu v Kyjeve zasiahol dron Šáhid,“ uviedol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnej sieti Telegram. V príspevku pritom spomenul drony iránskej výroby, ktoré pri útokoch na Ukrajine používa Rusko.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko na Telegrame informoval, že dron zasiahol budovu vo štvrti Solomianskyj. Dodal, že na prvom poschodí budovy vznikol požiar a po útoku previezli do nemocnice jedného muža. Kličko tiež uviedol, že trosky z ďalšieho zničeného dronu zasiahli dom aj v inej kyjevskej štvrti vo východnej časti mesta.

Kyjevská vojenská administratíva zverejnila na sociálnych sieťach fotografie budovy s vybitými oknami, ktorú poškodil dron. Škody pritom podľa nej spôsobili skôr padajúce trosku dronu než samotný dronový útok.

Sirény varujúce pred vzdušným útokov sa v Kyjeve rozozvučali vo štvrtok večer a obyvatelia mesta mohli počuť hlasné výbuchy. Mestské úrady následne informovali o aktivácii protivzdušnej obrany a vyzvali ľudí, aby zostali v úkrytoch.

Informácie z predchádzajúceho dňa 21. 12. 2023:

20:00 Ruské bombardovanie mesta Nikopoľ zabilo dve civilistky

Dve ukrajinské civilistky vo veku 46 a 60 rokov prišli o život pri štvrtkových útokoch ruskej armády na mesto Nikopoľ v Dnipropetrovskej oblasti. Rusi na útoky, ktoré podnikli ráno, použili ťažké delostrelectvo. Jedného zraneného muža vo veku 86 rokov našli v troskách zničeného domu a previezli ho do nemocnice. Delostrelecké bombardovanie poškodilo niekoľko obytných domov a ďalšie civilné budovy. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Nikopoľ je pravidelným terčom ruských útokov. Nachádza sa na brehu Kachovkej priehrady oproti mestu Enerhodar, ktoré okupujú ruskí vojaci.

14:30 Odsúdili štyroch Ukrajincov za vlastizradu

Ukrajinský súd odsúdil štyroch Ukrajincov na 12 až 15 rokov väzenia, pretože bojovali proti Ukrajine na strane ruských militantov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje štvrtkovú správu ukrajinskej generálnej prokuratúry.

Odsúdení muži bojovali proti ukrajinskej armáde v Doneckej a Luhanskej oblasti a jeden z nich slúžil v ruských ozbrojených silách na okupovanom Kryme. Prokurátori našli dôkazy, že páchatelia útočili na ukrajinské jednotky.

12:00 Ukrajinci začnú mobilizáciu mužov žijúcich v zahraničí

Kyjev začne povolávať do vojenskej služby Ukrajincov žijúcich v zahraničí. Tých, ktorí sa nedostavia na vojenské úrady, bude vláda postihovať. Uviedol to ukrajinský minister obrany Rustem Umerov v rozhovore pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Die Welt. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že Ukrajina plánuje zmobilizovať 450-tisíc až 500-tisíc vojakov. Ministrovi obrany aj hlavnému veliteľovi ozbrojených síl Ukrajiny Valerijovi Zalužnému prezident ešte v novembri nariadil, aby sformulovali nový postup na mobilizáciu takého veľkého počtu ľudí.

Umerov uviedol, že ukrajinských mužov žijúcich v zahraničí najskôr „vyzvú“, aby sa zaregistrovali vo vojenských úradoch. Dodal, že ak sa dobrovoľne nedostavia, prijmú sa opatrenia. „Ešte diskutujeme o tom, čo sa stane, ak neprídu dobrovoľne," povedal Umerov.

11:30 Rusi mierne postúpili severne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti

Ruskí a ukrajinskí vojaci podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) pokračujú v pozičných bojoch na celom fronte. Analytici inštitútu však v správe, ktorú zverejnili vo štvrtok, uviedli, že ruská armáda dosiahla malý ale potvrdený postup severne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti. 

Geolokačné zábery totiž ukázali, že ruské jednotky mierne postúpili severozápadne od obce Spirne, ktorá leží 25 kilometrov severovýchodne od Bachmutu. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

10:00 Moskva vylučuje mierové vyjednávania s Ukrajinou

Podľa Kremľa Moskva v tejto chvíli nemá dôvod začať mierové vyjednávania s Ukrajinou. Povedal to hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, podľa ktorého „v súčasnosti neexistujú žiadne predpoklady na mierové rokovania.“ Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Perspektíva mierových rokovaní, ktorej súčasťou by bola výmena územia za mier alebo iné významné ústupky, je však medzi Ukrajincami všeobecne nepopulárna. Z prieskumu, ktorého výsledky zverejnili v decembri, vyplýva, že 73 percent obyvateľov krajiny je proti takýmto ústupkom voči Rusku výmenou za mier.

Najvyšší predstavitelia Kremľa potvrdili, že nepripravujú mierové rokovania s Ukrajinou.sita/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via APNajvyšší predstavitelia Kremľa potvrdili, že nepripravujú mierové rokovania s Ukrajinou.

8:00 Rusko útočilo v noci na Ukrajinu 35 dronmi. Skoro všetky zostrelili

Ukrajina vo štvrtok uviedla, že systémy protivzdušnej obrany v hlavnom meste Kyjev a v ďalších oblastiach v krajine zostrelili desiatky dronov iránskej výroby, ktorými v noci útočili ruské jednotky. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Ruskí okupanti útočili s bezpilotnými lietadlami typu Šáhid z troch smerov,“ spresnilo na platforme Telegram ukrajinské letectvo s tým, že išlo o okupovaný Krym, Primorsko-Achtarsk a Kursk.

Ukrajinskej armáde sa podľa vyjadrenia podarilo zostreliť 34 z 35 týchto dronov, o prípadných obetiach alebo škodách neinformovala.

Moskva v poslednom čase vystupňovala nočné útoky na Ukrajinu, pripomína AFP. Ukrajina medzitým už požiadala svojich spojencov o dodanie viac systémov protivzdušnej obrany.        

Demokratickí a republikánski lídri amerického Senátu v utorok uviedli, že Washington nebude schopný schváliť ďalšiu pomoc Ukrajine pred koncom tohto roka.

Kyjev obviňuje Moskvu, že terorizuje ukrajinských civilistov  ničí energetickú infraštruktúru v snahe uvrhnúť krajinu do chladu a tmy počas zimy, uzatvára AFP.

Správy z predchádzajúceho dňa 20. 12. 2023:

18:45 Ukrajinské sily zaujímajú obrannejšie pozície

Ukrajinské sily zaujímajú obranné pozície po tom, ako sa im protiofenzívou v lete nepodarilo zaznamenať výraznejšie úspechy proti ruskej armáde a v krajine zavládla zima. Uviedlo to britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry AP.

„Ukrajina v posledných týždňoch vyvíja sústredené úsilie s cieľom zlepšiť opevnenie na bojovom poli,“ uviedlo ministerstvo vo svojom hodnotení situácie na bojisku. Dodalo, že ukrajinské sily zaujímajú obrannejšie pozície pozdĺž väčšiny frontovej línie. Ruská obrana pozdĺž približne 1000 kilometrov dlhej frontovej línie odolala niekoľkomesačnému útočnému ťaženiu Ukrajiny, ktorá využíva zbrane dodané zo Západu. Chýba jej však primerané krytie zo vzduchu, dodáva ministerstvo.

V bojoch v posledných týždňoch prevažovali delostrelecké útoky, útoky strelami a dronmi, pretože blato a sneh znemožnili pohyb vojakov. „Výrazný ruský prelom je nepravdepodobný a front sa celkovo vyznačuje stagnáciou,“ dodalo britské ministerstvo obrany. Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril presvedčenie, že západní spojenci Kyjeva sú finančne náročnou vojnou vyčerpaní, čo ruským silám umožní na budúci rok uskutočniť nový ofenzívny výpad proti slabšiemu protivníkovi. Putin v utorok zopakoval, že Rusko sa nemieni vzdať svojich cieľov na Ukrajine.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty dodržia svoj sľub a poskytnú Ukrajine ďalšiu pomoc v hodnote miliárd dolárov. Americký Senát však o balíku, v ktorom je zahrnutá nová vojenská pomoc pre Ukrajinu, bude opätovne hlasovať až na budúci rok.

16:00 Ruskú satelitnú stanicu na Kryme pravdepodobne zasiahli rakety Storm Shadow

Satelitnú komunikačnú stanicu ruských vzdušno-kozmických síl na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym pravdepodobne zasiahli rakety ukrajinskej armády. Uviedol to nezávislý ruský kanál Astra pôsobiaci na komunikačnej platforme Telegram, podľa ktorého sa útok odohral v stredu ráno. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa zdrojov kanála Astra satelitná stanica, ktorá sa nachádza v obci Vitino v okrese Saky, sa stala terčom útoku o piatej ráno. Kanál dodal, že podľa predbežných informácií Ukrajinci použili rakety Storm Shadow.

Novú satelitnú komunikačnú stanicu Rusko na okupovanom Kryme vybudovalo v roku 2016.

PRAVDA.COM.UA

15:30 Rusko používa nekvalitnú severokórejskú muníciu, ktorá dokonca spôsobuje zranenia ruským vojakom

Ruské sily používajú nekvalitné delostrelecké projektily pochádzajúce zo Severnej Kórey, ktoré sú často chybné, občas spôsobujú poškodenie hlavne kanónov a mínometov a dokonca zrania vojakov. Ako referuje web Kyiv Independent, v stredu to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa ukrajinskej vojenskej spravodajskej stránky Defense Express sa ruskí vojaci sťažujú na kvalitu severokórejskej munície, pričom uviedli, že niektorým druhom chýbajú kľúčové súčiastky. To znamená, že niektoré kusy munície môžu byť menej účinné alebo dokonca nebezpečné pre tých, ktorí s nimi manipulujú.

14:00 Front na Ukrajine celkovo charakterizuje stagnácia

Ukrajinská armáda podľa britského obranného spravodajstva prechádza na veľkej časti frontovej línie do defenzívnejšieho postavenia po tom, ako v ostatných týždňoch zmobilizovala úsilie na zlepšenie svojich opevnení. Spravodajská služba britského ministerstva obrany to uviedla vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine, ktorú zverejnila v stredu na mikroblogovacej sieti X, informuje spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Podľa britských analytikov Ukrajina v rámci projektu opevnení pracuje na zlepšení obrany na hraniciach s Bieloruskom, kde do polovice decembra nainštalovala takzvané dračie zuby, ostnatý drôt a protitankové priekopy.

Britská spravodajská služba dodáva, že Rusko pokračuje v lokálnych ofenzívach na niekoľkých frontoch, ale do jednotlivých útokov zriedka nasadzuje viac ako jednu čatu. „Veľký ruský prielom je nepravdepodobný a celkovo je front charakterizovaný stagnáciou," konštatuje správa britského rezortu obrany.

11:00 Rusko malo na juhu Ukrajiny nasadiť slzotvorný plyn, tvrdia vojaci

Ukrajinskí vojaci obvinili Rusko, že pri útokoch na juhu Ukrajiny nasadilo istý druh slzotvorného plynu, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry DPA.

V uplynulých týždňoch došlo pri Orichive v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti k prípadom, keď bol na ukrajinské línie prostredníctvom dronov vypustený dráždivý a horľavý plyn. Uviedla to v utorok spravodajská stanica CNN s odvolaním sa výpovede viacerých ukrajinských vojakov z jedného oddielu, ako aj na nemenovaného spolupracovníka tajnej služby.

Rusi nasadili plyn zrejme s cieľom vyvolať medzi ukrajinskými vojakmi paniku predtým, než ich začnú ostreľovať, uvádza sa v správe. Jeden zo zdravotníkov opísal deväť prípadov, v ktorých bol nasadený plyn, cituje DPA, ktorá zároveň upozornila, že tieto tvrdenia nebolo možno bezprostredne overiť.

Už od začiatku ruského vojenského útoku na Ukrajinu pred takmer 22 mesiacmi existujú obavy, že by Moskva mohla pri útokoch nasadiť jedovatý plyn. Zbrane takéhoto typu sú však zakázané Dohovorom OSN o chemických zbraniach.

Stanica CNN citovala zdroj z prostredia ukrajinských tajných služieb, podľa ktorého išlo bola pri Orichive použitá istá forma slzotvorného plynu. Látka môže spôsobiť, že človek sa dočasne stane neschopným akéhokoľvek konania, keďže mu plyn dráždi oči, nos, ústa, pľúca i pokožku, spresňuje DPA.

„Spočiatku som videl dym. Vybehli sme zo zákopov a plyn začal odrazu horieť. Zákopy boli v plameňoch. Tento plyn horí, oslepuje vás, neviete dýchať, okamžite vám prenikne do hrdla. Nemali sme ani sekundu času, “ citovala CNN jedného z vojakov.

„Dvakrát to vdýchnete, a nedokážete ďalej dýchať, “uviedol ďalší z vojakov. Obaja muži zároveň uviedli, že mali popáleniny a poranenia v oblasti tváre, úst a hrdla.

10:30 Rusi zaznamenali mierny postup v piatich smeroch, ale v Chersonskej oblasti sa im nedarí

Ruské sily zaznamenali na východe Ukrajiny mierny postup v piatich smeroch. Ako v najnovšej aktualizácii o vývoji bojov uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ruskí okupanti postúpili v blízkosti Kupianska v Charkivskej oblasti, pri Bachmute, Avdijivke a Novomychajlivke v Doneckej oblasti a pri Novoprokopivke v Zaporižžskej oblasti.

Kým postup pri Kupiansku, Bachmute, Avdijivke a Novomychajlivke bol s najväčšou pravdepodobnosťou výsledkom ruských útokov, pri Novoprokopivke to tak podľa ISW zrejme nebolo a Ukrajinci sa možno iba presunuli na lepšie brániteľné pozície bližšie k dedine Robotyne.

V Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny vedú ruské a ukrajinské jednotky pozičné boje na ľavom (východnom) brehu rieky Dnipro. Ukrajinské sily si údajne udržali svoje pozície v obci Krynky na ľavom brehu a odrazili ruské protiútoky v tejto lokalite.

8:40 Pri ruskom ostreľovaní Chersonu utrpelo zranenia deväť ľudí

Ukrajina v stredu uviedla, že pri ruskom ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson utrpelo zranenia dovedna deväť ľudí vrátane štyroch detí. Terčom dronových útokov sa medzitým stalo aj hlavné mesto Kyjev a druhé najväčšie mesto Charkov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

„Počas (utorkového) večerného ostreľovania Chersonu ruskými okupantmi utrpelo zranenia deväť ľudí, štyria z nich boli deti, “potvrdil starosta Chersonu Roman Mročko s tým, že deti boli vo veku od dvoch do 13 rokov.

Matku a jej tri deti hospitalizovali v stredne ťažkom stave, utrpeli pomliaždeniny a zranenia v dôsledku explózií, spresnil Mročko na platforme Telegram. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila aj niekoľko dronov typu Šáhid iránskej výroby, ktoré smerovali na metropolu Kyjev, oznámil šéf tamojšej vojenskej správy Serhij Popko.

„Podľa predbežných údajov operačného tímu nedošlo v hlavnom meste k žiadnym obetiam ani deštrukcii, “napísal Popko na Telegrame s tým, že útok, v priebehu decembra už piaty v poradí, bol uskutočnený z Čierneho mora. Starosta Charkova Ihor Terechov informoval, že v meste zaznamenali najmenej dva útoky v blízkosti obytných budov. Informácie o prípadných obetiach a škodách neboli doposiaľ bezprostredne známe a overujú sa, dodal.

8:00 Francúzsko začne výcvik ukrajinských pilotov stíhačiek začiatkom roku 2024

Francúzsko začne začiatkom budúceho roka s výcvikom ukrajinských pilotov na západných stíhačkách. Je to počiatočná časť výcvikového programu, v ktorom budú pokračovať ďalší európski partneri. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na francúzske ministerstvo obrany.

Rezort vo svojej správe o vojenskej pomoci Ukrajine poznamenal, že v máji prezident Emmanuel Macron potvrdil pripravenosť Francúzska na výcvik ukrajinských pilotov stíhačiek s ďalšími európskymi krajinami. „Prví piloti prídu začiatkom roka 2024. Po úvodnom výcviku vo Francúzsku budú pokračovať vo výcviku na bojových stíhačkách na kurzoch organizovaných našimi partnermi,“ uvádza sa v dokumente.

Francúzsko nešpecifikovalo, o ktoré stroje ide, ale pravdepodobne to bude výcvik na stíhačky F-16 organizovaný koalíciou pod vedením Dánska a Holandska.

Medzičasom už ukrajinskí piloti začali výcvik na stíhačkách F-16 v Spojených štátoch a v Dánsku. V Rumunsku zase za pomoci Holandska otvorili výcvikové centrum, kde sa tiež uskutoční výcvik pilotov. Spojené kráľovstvo tiež vyjadrilo úmysel trénovať Ukrajincov na západných stíhačkách.

Správy z predchádzajúceho dňa 19. 12. 2023:

19:30 Zelenskyj zvažuje žiadosť armády o mobilizáciu do 500-tisíc vojakov

Ukrajinská armáda chce zmobilizovať do 500-tisíc vojakov pre boj proti ruskej agresii. V utorok to na tlačovej konferencii ku koncu roka povedal prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že ozbrojené sily požiadal, aby ešte predtým podrobne vysvetlili svoje plány v tejto „veľmi citlivej záležitosti“ a on sa potom rozhodne, či im vyhovie. Takáto mobilizácia podľa Zelenského vyjde na zhruba 500 miliárd hrivien a medzi ďalšie aspekty, ktoré je potrebné zvážiť, patrí to, či by sa jednotky, ktoré sú v súčasnosti v prvej línii, vystriedali alebo by im po takmer 22 mesiacoch vojny umožnili odísť domov.

Podľa štatistík ukrajinského ministerstva obrany mala ukrajinská armáda v októbri takmer 800-tisíc vojakov. To nezahŕňa národnú gardu a ďalšie jednotky, čiže v uniforme je okolo jedného milióna Ukrajincov.

Zhruba tisíc kilometrová frontová línia sa tento rok ledva posunula, keď ukrajinská protiofenzíva narazila na silnú ruskú obranu. V zime pohyb vojakov spomaľuje zlé počasie, čiže sa viac kladie dôraz na delostrelectvo, rakety a drony. Ruský vodca Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že ruské sily prevzali iniciatívu na Ukrajine a sú v dobrej pozícii pre nadchádzajúci rok. Zelenskyj zase na konferencii trval na tom, že ruské sily zlyhali v ich úsilí okupovať viac územia Ukrajiny. Agentúra AP pripomína, že tvrdenia o vývoji na bojisku oboch strán sa nedali nezávisle overiť.

Zelenskyj v utorok tiež povedal, že Ukrajina dostala dodatočné systémy Patriot a NASAMS, ktoré poskytujú obranu stredného až dlhého dosahu proti ruským raketovým útokom, ale odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti. Systémy pomôžu brániť ukrajinskú elektrickú sieť pred ruskými útokmi počas zimy.

Ukrajinský prezident sa zároveň vyjadril, že je presvedčený, že Spojené štáty a Európska únia splnia svoje sľuby poskytnúť Ukrajine väčšiu vojenskú a finančnú podporu v budúcom roku, čo je pre Kyjiv kľúčová otázka v boji proti ruskej invázii.

19:00 Zelenskyj: Ukrajina dosiahla v Čiernom mori veľké víťazstvo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyhlásil, že armáda Ukrajiny dosiahla veľké víťazstvo v Čiernom mori, kde Kyjev uskutočnil úspešné útoky na ruské vojnové lode a zabezpečil námorné obchodné trasy. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

„Každý vie oceniť, že ruská flotila bola zbavená takmer úplnej nadvlády v ukrajinskom Čiernom mori,“ povedal Zelenskyj na koncoročnej tlačovej konferencii s tým, že Moskva sa pokúsila nastoliť kontrolu „nad tým, čo by sme mali robiť, čo by sme mali vyvážať a podobne“.

Ukrajina tiež podľa neho dostane túto zimu niekoľko ďalších systémov protivzdušnej obrany Patriot, bude tak môcť lepšie čeliť rastúcim vzdušným útokom Moskvy. Zelenskyj ich počet nezverejnil, dodal však, že prisľúbené zbrane sú veľmi dôležitým výsledkom stretnutí so spojencami počas jeho nedávnych ciest do zahraničia.

Ukrajinský prezident na tlačovej konferencii zároveň upozornil, že voľby sa v krajine nemôžu konať v čase vojny. O myšlienke usporiadať voľby sa na Ukrajine vo veľkej miere diskutuje napriek tomu, že ich zakazuje stanné právo, uvádza britský denník The Guardian. Zelenskyj opakovane uviedol, že usporiadanie volieb môže zmariť jednotu v krajine a ľahko to môže využiť Rusko.

Ako Zelenskyj ďalej informoval, že armáda požiadala o mobilizáciu 450.000 až 500.000 vojakov, čo by si podľa jeho slov vyžiadalo financovanie na úrovni 500 miliárd hrivien (13,5 miliardy dolárov). Rozhodnutie o tejto "veľmi citlivej otázke" dosiaľ nepadlo, budú o nej diskutovať najvyšší predstavitelia armády a vlády, následne ju zváži parlament.

Ukrajinský líder tiež uviedol, že si je istý, že Spojené štáty jeho krajinu nesklamú v súvislosti s podporou.

 Podľa Zelenského nikto nevie, kedy vojna s Ruskom skončí. „Domnievam sa, že nikto nevie odpoveď. Dokonca aj rešpektované osoby, naši velitelia a naši západní spojenci, ktorí hovoria, že táto vojna je na mnoho rokov, to nevedia,“ podotkol Zelenskyj.

sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

V súvislosti so vzťahmi s Poľskom a otázkami blokád poďakoval Varšave za podporu, ktorú Ukrajine poskytla od začiatku invázie. „Musíme byť k sebe otvorení“, dodal s tým, že to nie je o vyrokovaní kompromisu s Poľskom, ale o prežití. Zároveň požiadal o príležitosť dostať ukrajinské obilie z krajiny a zdôraznil, že táto otázka by nemala byť politizovaná. Vyjadril tiež nádej, že nová vláda v Poľsku blokádu na hraniciach s Ukrajinou zastaví.

14:30 Putin vyhlásil, že sa nevzdá cieľov vojny proti Ukrajine

Ruský vodca Vladimir Putin vyhlásil, že sa nevzdá cieľov vojny proti Ukrajine. Povedal to počas prejavu na kolégiu ministerstva obrany Ruskej federácie. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda. „Západ neupúšťa od stratégie odstrašovania Ruska, ani sa nevzdáva svojich agresívnych cieľov voči Ukrajine. No ani my sa nevzdáme našich cieľov v špeciálnej vojenskej operácii,“ vyhlásil Putin.

Ruský vodca sa ďalej posťažoval, že Západ „poskytuje nepriateľovi spravodajské informácie v reálnom čase, zbrane“ a vedie hybridnú vojnu proti Rusku. Odštartovanie invázie na Ukrajinu Kremeľ vo februári 2022 odôvodnil nutnosťou „denacifikácie a demilitarizácie" krajiny.

14:00 V ruských jednotkách pri Kupiansku sa šíri horúčka z krysieho uhryznutia

V mnohých ruských jednotkách na kupianskom fronte na východe Ukrajiny zaznamenali šírenie horúčky z krysieho uhryznutia z dôvodu nevhodného zimného oblečenia a nedostatku lekárskej pomoci. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu ukrajinského obranného spravodajstva zverejnenú na komunikačnej platforme Telegram.

Horúčka z krysieho uhryznutia má vírusovú povahu a na človeka sa prenáša z hlodavcov priamym kontaktom v dôsledku vdýchnutia prachu z myších exkrementov alebo jeho prenesenia do potravín. K príznakom patrí silná bolesť hlavy a zvýšenie telesnej teploty až na 40 stupňov.

Ukrajinské obranné spravodajstvo poznamenalo, že ruské velenie ignorovalo sťažnosti vojakov na horúčku a považovalo ich za ďalší prejav snahy o vyhnutie sa účasti na bojových operáciách.

13:30 Ukrajincom sa darí ničiť ruské hypersonické strely Kinžal

Britské ministerstvo obrany poukázalo na úspech Ukrajiny v ničení ruských „superzbraní“, a to hypersonických striel Kinžal. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje utorkovú správu britského rezortu obrany zverejnenú na mikroblogovacej sieti X.

Analytici britského obranného spravodajstva uviedli, že vo štvrtok minulý týždeň ruské vzdušno-kozmické sily pravdepodobné prvýkrát od augusta tohto roka použili balistickú raketu vzduch-zem Kinžal. Rusi vypálili najmenej jednu takúto raketu na strednú časť Ukrajiny, ktorá pravdepodobne mierila na vojenské letisko.

Rusko vyhradilo tieto zbrane vo vojne proti Ukrajine pre ciele, ktoré považuje za dôležite a dobre chránené. Britskí analytici však zdôraznili, že strely Kinžal majú za sebou takmer určite zmiešaný bojový debut. Mnohé z odpálených rakiet pravdepodobne nedosiahli svoje ciele, zatiaľ čo Ukrajine sa podarilo tieto údajne „neporaziteľné“ zbrane zachytiť.

12:00 Takto vyzeral 663. deň na fronte z pohľadu ukrajinských ozbrojených síl

9:30 Ruské sily naďalej útočia na Kupiansk

Ruské sily počas uplynulého dňa pokračovali v útokoch na frontovej línii Kupiansk - Svatove - Kreminna v snahe dobyť zvyšok Luhanskej oblasti a vytlačiť ukrajinské jednotky na západ do východnej časti Charkivskej oblasti. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine.

Podľa analytikov amerického inštitútu ruská armáda pravdepodobne nedosiahla nijaký výrazný pokrok. ISW poukazuje na správu ukrajinského generálneho štábu, ktorá naznačuje, že ukrajinské sily úspešne odrazili ruské útoky v rôznych zónach vrátane severovýchodne a východne od mesta Kupiansk a severozápadne od mesta Kreminna.

Kupiansk sa stal stredobodom obnovených ruských ofenzív pre svoj strategický význam. Keďže je kľúčovým logistickým uzlom, znamená to, že je potenciálnym štartovacím bodom pre ďalší postup na juh alebo západ.

Správy z predchádzajúceho dňa 18. 12. 2023:

17:10 Frontová línia sa nedostala do patovej situácie, tvrdí Zalužnyj

Ukrajinská frontová línia sa nedostala do patovej situácie. Ako referuje web news.sky.com, povedal to hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

V rozhovore pre ukrajinské médiá na otázku, či situáciu na bojisku považuje za patovú, odvetil: „Nie.“ Odmietol sa však vyjadriť k tomu, či bude Kyjiv pokračovať v protiofenzívnych operáciách aj počas zimy.

Vyjadrenia Zalužného prišli po tom, ako ruský vodca Vladimir Putin minulý týždeň obvinil Ukrajinu, že vo svojej protiofenzíve nič nedosiahla.

Ukrajina, posilnená miliardami dolárov v amerických zbraniach, humanitárnej pomoci a spravodajských službách, dokázala odraziť prvý pokus Ruska o obsadenie krajiny.

Kyjivu sa však tento rok nepodarilo prelomiť ruské obranné línie v rámci veľkej protiofenzívy, pričom Rusko je momentálne v ofenzíve na východe Ukrajiny.

13:00 V kancelárii hlavného veliteľ armády našli odpočúvacie zariadenie

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj mal vo svojej kancelárii odpočúvacie zariadenie. Ako referuje web Ukrajinská pravda, informoval o tom generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

V nedeľu „počas rutinnej kontroly priestorov našli na jednom z miest prvky zariadenia na zachytávanie informácií“. „Odpočúvacie zariadenia boli nainštalované v kanceláriách vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny a zamestnancov podporného štábu,“ uviedol generálny štáb vo vyhlásení.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) bola informovaná o tejto záležitosti s cieľom zistiť okolnosti udalosti, jej následky a zúčastnené osoby. Zariadenie podľa SBU nebolo funkčné. Orgány činné v trestnom konaní už začali trestné vyšetrovanie.

SITA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

11:00 Rusi zostrelili vlastné bojové lietadlo Su-25

Ruská protivzdušná obrana podľa veliteľa ukrajinských vzdušných síl Mykolu Oleščuka zostrelila vlastné bojové lietadlo Su-25. V súvislosti so správou ukrajinského letectva z 5. decembra o zostrelení ruského bombardéra Su-24M, ktorý sa snažil odpáliť rakety na Odeskú oblasť, Oleščuk uviedol: „S istotou môžem povedať, že to nebola ukrajinská protivzdušná obrana." Informuje o tom web Kyiv Independent.

Podľa ukrajinského generálneho štábu Moskva od začiatku vojny prišla už o 325 lietadiel a 324 vrtuľníkov.

Rusko má pri frontových líniách vzdušnú prevahu a ukrajinskí predstavitelia a vojenskí pozorovatelia to citujú medzi dôvodmi nedostatočného úspechu ukrajinskej letnej protiofenzívy.

WIKIPEDIA

10:15 Útok protikremeľských síl zničil postavenie čaty v ruskej Belgorodskej oblasti

Útok ruských protikremeľských síl v Belgorodskej oblasti na západe Ruska pri hraniciach s Ukrajinou zničil v nedeľu podľa ukrajinského obranného spravodajstva postavenie čaty ruskej armády. Prestrelku pri dedine Terebreno potvrdil na komunikačnej platforme Telegram aj gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Obranné spravodajstvo ministerstva obrany Ukrajiny potvrdzuje, že došlo k bojovým zrážkam v blízkosti obce Terebreno v Belgorodskej oblasti. V dôsledku útoku, ktorý spustila opozícia voči kremeľskému režimu v Belgorodskej oblasti, bolo zničené opevnenie čaty ruských síl," uviedol Kyjiv. Nečakaný útok podľa ukrajinského obranného spravodajstva vyvolal v ruskej posádke paniku a na rozkaz veliteľov ruských síl sa začali chaotické delostrelecké útoky na okolité dediny.

Gubernátor Belgorodskej oblasti uviedol, že žiadni civilisti neboli zranení, ale poškodený bol súkromný dom a rozvody elektriny a plynu.

8:10 Rusko prišlo o ďalších viac ako tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 1 090 ruských vojakov. Od začiatku vojny tak ruská armáda stratila 347 160 ľudí, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 44 tankov, 60 obrnených bojových vozidiel pechoty, 38 delostreleckých systémov a tri raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 783 tankov, 10 752 obrnených bojových vozidiel pechoty, 8 175 delostreleckých systémov a 926 raketometov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite