Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Japonsko a krajiny juhovýchodnej Ázie sa dohodli na posilnení spolupráce

.tasr .svet

Japonsko a ASEAN sa dohodli na posilnení dialógu a spolupráce pri udržovaní námornej bezpečnosti a poriadku založeného okrem iného na zásadách slobody a bezpečnosti námornej plavby, preletov lietadiel a neobmedzeného obchodu.

Japonsko a krajiny juhovýchodnej Ázie sa dohodli na posilnení spolupráce SITA/Kazuhiro Nogi/Pool Photo via AP

združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a Japonsko sa v nedeľu dohodli na posilnení dialógu a námornej bezpečnostnej spolupráce. Vypláva to z ich spoločného vyhlásenia zverejneného po ich spoločnom samite v Tokiu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Krajiny chcú posilniť spoluprácu medzi pobrežnými strážami i dôležitými agentúrami na presadzovania práva. Okrem toho chcú zaistiť vyriešenie sporov mierovou cestou.

Samit Japonska a krajín ASEAN sa konal v čase narastajúcej asertivity Číny v regióne. Peking si totiž robí nároky na takmer celé Juhočínske more, cez ktoré vedú dôležité námorné trasy. Čína sa snaží presadzovať svoje nároky rozmiestňovaním lodí v regióne a inými spôsobmi, čo hnevá okolité krajiny i Spojené štáty.

Japonsko je spojencom USA a s Čínou vedie taktiež niekoľko územných i iných sporov. V poslednom období pritom Tokio navyšuje svoje výdavky na obranu a rozširuje bezpečnostnú spoluprácu s krajinami po celom ázijskom tichomorskom regióne.

V sobotu Japonsko napríklad ohlásilo prehĺbenie vzťahov s Malajziou, ktorej poskytne 400 miliónov jenov (2,5 miliónov eur) na zaobstaranie „sledovacích zariadení a systémov včasného varovania“.

Okrem toho súhlasilo Tokio v novembri s tým, že pomôže Filipínam zaobstarať plavidlá pre pobrežnú stráž a dodá im radarové systémy. Filipíny a Japonsko okrem toho rokujú aj možnosti vzájomného vysielania vojakov na svoje územia.

Japonsko v stredu vyjadrilo „vážne znepokojenie“ nad nedávnou konfrontáciou medzi filipínskymi a čínskymi plavidlami, pri ktorej prišlo ku kolízii a čínske lode použili aj vodné delo. Tokio dodalo, že sa „stotožňuje s filipínskymi dlhodobými výhradami voči nezákonným námorným nárokom, militarizáciou, nátlakovými aktivitami a hrozbou použitia sily v Juhočínskom mori“.  

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite