Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán popravil muža odsúdeného za spoluprácu s izraelskou tajnou službou Mosad

.tasr .svet

Irán neuznáva Izrael a minulý rok kvôli spolupráci s ním popravil štyroch ľudí.

Irán popravil muža odsúdeného za spoluprácu s izraelskou tajnou službou Mosad sita/Office of the Iranian Supreme Leader via AP

v Iráne popravili v sobotu muža odsúdeného na smrť po tom, čo ho tamojšie úrady usvedčili zo spolupráce s izraelskou tajnou službou Mosad. Oznámila to iránska justícia na svojom spravodajskom portáli Mizan Online, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Rozsudok smrti bol vykonaný toto ráno,“ uviedla justícia. Dodala, že poprava bola vykonaná vo väznici v juhovýchodnej iránskej provincii Sístán a Balúčistán.

Iránske úrady neposkytli údaje o totožnosti popraveného muža. Uviedli len, že bol uznaný za vinného zo spravodajskej spolupráce a špionáže v prospech nepriateľského „sionistického režimu“ - Izraela. Okrem toho bol muž podľa iránskej justície usvedčený aj zo zbierania a poskytovania tajných informácií špionážnej službe Mosadu s cieľom narúšať verejný poriadok.

Zo správy zverejnenej na portáli Mizan Online nebolo bezprostredne jasné, kedy ani kde muža úrady zadržali a postavili pred súd. Irán však v minulosti už ohlásil zadržanie údajných agentov pracujúcich pre zahraničné krajiny vrátane Izraela, jeho úhlavného nepriateľa. 

Vlani v decembri Irán popravil štyroch ľudí, ktorých predtým tamojšie úrady usvedčili zo spolupráce s izraelskými tajnými službami. 

Irán neuznáva Izrael. Obe krajiny už roky vedú tieňovú vojnu, pri ktorej Teherán obviňuje Izrael zo sabotážnych útokov a atentátov zameraných proti iránskemu jadrovému programu.

Podľa ľudskoprávnych skupín vrátane organizácie Amnesty International popraví Irán každoročne viac ľudí než akákoľvek iná krajina sveta okrem Číny. Iránska skupina pre ľudské práva (IHR) so sídlom v Nórsku vo svojej správe z novembra uviedla, že islamská republika tento rok popravila už vyše 600 ľudí. Ide pritom o najväčší počet popráv za uplynulých osem rokov.

Irán väčšinou vykonáva trest smrti obesením, pripomína AFP.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite