Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa Kremľa Maďarsko bráni svoje záujmy blokovaním pomoci EÚ pre Ukrajinu

.tasr .svet

Moskva podľa AFP vníma Budapešť ako svojho spojenca v EÚ.

Podľa Kremľa Maďarsko bráni svoje záujmy blokovaním pomoci EÚ pre Ukrajinu sita/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

maďarsko bráni svoje záujmy blokovaním ďalšej pomoci Európskej únie pre Ukrajinu. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Maďarsko je zvrchovaná krajina. Má svoje vlastné záujmy a na rozdiel od mnohých európskych krajín svoje záujmy pevne bráni, čo na nás robí dojem," reagoval Peskov. Moskva podľa AFP vníma Budapešť ako svojho spojenca v EÚ.

Maďarsko zablokovalo v noci na piatok na samite v Bruseli dohodu o novej finančnej pomoci pre Ukrajinu v objeme 50 miliárd eur. Z tejto sumy malo 17 miliárd tvoriť nevratné granty a 33 miliárd pôžičky. Voči návrhom Európskej komisie mali okrem Maďarska výhrady aj takzvané „šetrné“ členské štáty, ktoré sú čistými platcami do rozpočtu EÚ.

Maďarsko pomoc pre Ukrajinu zablokovalo po tom, čo lídri členských krajín prijali rozhodnutie otvoriť prístupové rokovania o vstupe do EÚ pre Ukrajinu a Moldavsko. Peskov v piatok tento krok kritizoval s tým, že môže destabilizovať EÚ.

„Rokovanie o vstupe do EÚ môže trvať roky alebo desaťročia. EÚ mala vždy prísne kritéria pre vstup a je očividné, že Ukrajina ani Moldavsko tieto kritéria v súčasnosti nenapĺňajú,“ cituje Peskova agentúra Reuters.

„Je to čisto politické rozhodnutie - túžba EÚ ukázať týmto krajinám takýmto spôsobom podporu. No takýto nový členovia by mohli v podstate EÚ destabilizovať,“ dodal.

Zámerom Bruselu je podľa Peskova takýmito krokmi poštvať bývalé krajiny Sovietskeho zväzu proti Rusku.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite