Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko: Stále sa nevie, kde je Navaľnyj

.tasr .svet

Ten sa už niekoľko dní nenachádza v trestaneckej kolónii, v ktorej si doposiaľ odpykával trest.

Rusko: Stále sa nevie, kde je Navaľnyj sita/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

stále nie je jasné, kde sa nachádza väznený líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj, oznámili v piatok jeho spolupracovníci. Navaľnyj sa už niekoľko dní nenachádza v trestaneckej kolónii, v ktorej si doposiaľ odpykával trest. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Navaľného spolupracovníci uviedli začiatkom tohto týždňa, že nie je známe miesto pobytu ruského opozičníka v rámci väzenského systému. V dohľadom čase sa pritom očakával jeho prevoz do tzv. špeciálnej trestaneckej kolónie s najvyšší stupňom stráženia.

Podľa Viačeslava Gimadiho, právnika Navaľného, je to už desať dní odkedy jeho spolupracovníci nevedia, kde je. Gimadi uviedol, že väzenskí predstavitelia v piatok na súde povedali, že Navaľnyj už nie je vo väznici IK-6 v obci Melechovo vo Vladimírskej oblasti. „Kde presne ho vzali a kde teraz je, už väzenskí predstavitelia nepovedali,“ uviedol Gimadi.

Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová uviedla, že právnici Navaľného nevideli od 6. decembra.

Opozičného politika a kritika Kremľa Navaľného zadržali v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel.

Navaľného po zadržaní odsúdili na dva a pol roka väzenia za porušenie podmienečného trestu. Neskôr dostal ďalších deväť rokov za spreneveru a pohŕdanie súdom. Začiatkom augusta ho moskovský súd odsúdil na 19 rokov odňatia slobody pre extrémizmus.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite