Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA ocenili historický krok EÚ otvoriť prístupové rozhovory s Ukrajinou

.tasr .svet

Okrem Ukrajiny dostalo zelenú na rokovania aj Moldavsko.

USA ocenili historický krok EÚ otvoriť prístupové rozhovory s Ukrajinou sita/AP Photo/Susan Walsh

biely dom privítal štvrtkový „historický“ krok Európskej únie otvoriť prístupové rozhovory s Ukrajinou. Označil to za kľúčový dôkaz o západnej podpore Kyjeva, ktorý bojuje proti invázii Ruska. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

„Vítame historické rozhodnutie EÚ začať prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom, tento rozhodujúci krok smerujúci k naplneniu ich euroatlantických snáh,“ napísal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Lídri členských krajín EÚ sa vo štvrtok na samite v Bruseli dohodli na otvorení prístupového procesu s Ukrajinou a Moldavskom. Začiatkom novembra im to odporučila Európska komisia.

Úvod dvojdňového summitu v Bruseli sa vo štvrtok začal v znamení neistoty. Maďarský premiér Viktor Orbán hovoril o vetovaní prístupového procesu s Ukrajinou, pretože podľa jeho slov nesplnila viacero kritérií požadovaných eurokomisiou. Na jeho odsúhlasenie bol pritom potrebný jednohlasný súhlas všetkých členských krajín. Nakoniec sa zrodil kompromis: maďarský premiér Orbán pred hlasovaním opustil sálu, takže nezablokoval spoločné rozhodnutie zvyšku členských krajín otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou a aj s Moldavskom.

Rozhodnutie EÚ následne privítal ukrajinský prezident. „Víťazstvo Ukrajiny. Víťazstvo celej Európy. Víťazstvo, ktoré motivuje, inšpiruje a posilňuje,“ napísal Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti X.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite