Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ otvorí prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom

.tasr .svet

Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že Európska rada tiež udelila štatút kandidátskej krajiny Gruzínsku.

EÚ otvorí prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom SITA/AP Photo/Virginia Mayo

Lídri členských krajín EÚ sa vo štvrtok na summite v Bruseli dohodli na otvorení prístupového procesu pre Ukrajinu a Moldavsko. Oznámil to predseda Európskej rady Charles Michel na sociálnej sieti X (predtým Twitter), informuje spravodajca TASR.

Otvorenie prístupového procesu pre Ukrajinu a Moldavsko odporučila začiatkom novembra aj Európska komisia. Úvod dvojdňového summitu v Bruseli sa vo štvrtok začal v znamení neistoty po slovách maďarského premiéra Viktora Orbána o vetovaní prístupového procesu pre Ukrajinu. Orbán tesne pred začiatkom rokovaní novinárom tvrdil, že nie je dôvod na otvorenosť voči Ukrajine, lebo tá podľa jeho slov nesplnila viacero kritérií požadovaných eurokomisiou. Nakoniec sa však na rokovaniach zrodil kompromis.

Michel zároveň uviedol, že Európska rada tiež udelila štatút kandidátskej krajiny Gruzínsku. Zároveň rozhodla, že prístupové rokovania s Bosnou a Hercegovinou sa začnú, len čo táto západobalkánska krajina dosiahne potrebný stupeň súladu s kritériami členstva v EÚ. Lídri členských krajín vyzvali Komisiu, aby o pokroku Bosny a Hercegoviny predložila správu do marca 2024.

„Je to jasný signál nádeje pre ľudí z týchto krajín a pre náš kontinent,“ opísal Michel kompromisnú dohodu dosiahnutú na rokovaniach v Bruseli.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite