Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruské útoky dronmi narušili vzdušný priestor NATO nad Rumunskom

.tasr .svet

Zaznamenaných bolo až 70 dronov typu Šáhid iránskej výroby, z ktorých jeden vybuchol vo vzdušnom priestore Rumunska.

Ruské útoky dronmi narušili vzdušný priestor NATO nad Rumunskom SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

ruské drony počas útoku proti Ukrajine v noci na štvrtok narušili vzdušný priestor NATO nad Rumunskom. Proti nim preto zasiahli nemecké stíhačky Eurofighter, ktoré pomáhajú pri ochrane Rumunska. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zaznamenaných bolo až 70 dronov typu Šáhid iránskej výroby, z ktorých jeden vybuchol vo vzdušnom priestore Rumunska. Posádky nemeckých lietadiel ich identifikovali, NATO však nevydalo rozkaz na zostrelenie. Útok v stredu o 21.42 h zachytilo Centrum NATO pre spoločné vzdušné operácie (CAOC) v nemeckom Uedeme. Stíhačky Eurofighter vzlietli po 22.00 h, pričom incident bol označený ako závažný.

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na štvrtok zneškodnila 41 zo 42 ruských útočiacich dronov, väčšinu nad Odeskou oblasťou v susedstve Rumunska. Rumunské ministerstvo obrany vo štvrtok hlásilo kráter v blízkosti obce Grindu vo vzdialenosti 6,5 kilometra od hraníc s Ukrajinou. Pripustilo možnosť, že išlo o ruský dron.

Štyri stíhačky nemeckých vzdušných síl (Luftwaffe) v súčasnosti pôsobia na vojenskom letisku pri rumunskom meste Konstanca v rámci ochrany juhovýchodného krídla NATO. Vzdušný priestor Rumunska v okolí hraníc s Ukrajinou opakovane narušili ruské letecké útoky na prístavy na rieke Dunaj.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite