Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový poľský premiér Donald Tusk zložil prísahu

.tasr .svet

Zvolením Tuska za premiéra sa v Poľsku končí osemročné vládnutie konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Nový poľský premiér Donald Tusk zložil prísahu SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

nový poľský premiér Donald Tusk zložil v stredu prísahu do rúk prezidenta Andrzeja Dudu. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

Počas ceremómnie v prezidentskom paláci vo Varšave zložia prísahu všetci ministri novej Tuskovej vlády. Vymenovanie premiéra a vlády prezidentom je posledný krok pri prebratí moci novou vládou, ku ktorému prišlo v Poľsku tento týždeň.

Tuskova proeurópska vláda získala v utorok dôveru v dolnej komore parlamentu – Sejme. 

V parlamentných voľbách v polovici októbra PiS zvíťazila, ale väčšinu v Sejme získala dovtedajšia opozícia. Tuskova Občianska platforma, stredopravá aliancia Tretia cesta a strana Nová ľavica podpísali dohodu o spolupráci už pred mesiacom. Prezident Andrzej Duda napriek tomu poveril zostavením vlády víťaza volieb, predchádzajúceho premiéra Mateusza Morawieckého, aj keď sa neočakávalo, že vláda PiS získa v Sejme dôveru.

Hlavnou prekážkou pre novú vládnu koalíciu bude právomoc prezidenta – ktorý je spojencom PiS – vetovať návrhy zákonov schválené v parlamente. Duda zostane vo funkcii do polovice roku 2025, pripomína PAP.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite